Żeby je upiec, umówiliśmy się z Alicją Rebetą, która jest Mistrzynią od słodkich wypieków. Ciastka wyszły kusząco. A pani Alicja obdarowała nas tortem grzybowym. Oraz garścią porad i rodzinnych przepisów. W piątek, 23 października od 9 do 12 w Radiu Lublin trzy smaczne godziny . Czyli audycja "Gotuj z Suliszem”. Zapraszamy na spotkanie z Alicją w Krainie Ciasteczek, Magdalena Fijałkowska i Waldemar Sulisz
Składniki
25 dag masła
20 dag parmezanu
mały słoiczek oliwek
białko jajka
sól, pieprz.
Wykonanie
Podzielić na części, rozwałkować, wykroić ciasteczka. Każde posmarować białkiem i posypać serem.
Nastawić piekarnik na 150 stopni Celsjusza. Piec 15 minut.
Modyfikacje
Zamiast oliwek można dorzucić do ciasta pokruszone orzechy pistacjowe. Albo inne, ulubione orzeszki.
Jeśli zmieszacie kilka rodzajów sera, ciasteczka będą jeszcze smaczniejsze.
Na ciasteczka można nakładać pikantne pasty, choć moim zdaniem najlepsze są solo. Z łykiem dobrego piwa.