Makaron tykociński, Mussaka i kokardki z 3 serami - te przepisy wybraliśmy. A ich autorzy otrzymują duże paczki makaronów plus minutnik.
Dziękując za wyrozumiałość - z radością podajemy zwycięskie przepisy. Dziękujemy, że jesteście z nami:)
Natalia K.: Makaron tykociński
- 1/4 kg makaronu (świderki, rurki, kolanka, penne)
- 1 1/2 szklanki tłustego białego sera
- 4 łyżki masła lub margaryny
- sól
- pieprz
- garść posiekanej zieleniny (szczypiorek, natka pietruszki)
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, dobrze odcedzić. Ser przetrzeć przez sito. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić makaron i smażyć, stale mieszając, do lekkiego zrumienienia. Zdjąć z ognia i wymieszać z przetartym serem. Doprawić do smaku z solą i pieprzem. Posypać posiekaną zieleniną. Podawać z dodatkiem pikantnych surówek.
Trzeba uważać, żeby nie rozgotować makaronu, bo znacznie pogorszy to smak potrawy.
Smacznego! Natalia K.
Maciej: Mussaka
50 dag mielonego mięsa z indyka
2 czerstwe bułeczki
50 dag makaronu muszelki
1/2 szkl śmietany
4 jajka
4 łyżki masła
łyżka oleju
cebula
garść startego parmezanu
sól, pieprz.zielenina-bazylia, natka, szałwia, mięta, szczypiorek.
Wykonanie:
Bułki namoczyć w wodzie, odcisnąć, przepuścić przez maszynkę razem z mięsem i połową cebuli. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ubić 2 jajka ze szczyptą soli i pieprzu. Makaron ugotować al dente. Gorący wymieszać z 2 łyżkami masła, jajkami.
W natłuszczonej formie układać warstwami: makaron, masę mięsną. Każdą warstwę posypywać posiekaną cebulą, wymieszaną z posiekaną zieleniną. Powinno być jak najwięcej warstw,ostatnia makaron. Przykryć, zapiekać 30 min. Odkryć, zalać pozostałymi jajkami ubitymi ze śmietaną, posypać serem. Zapiekać ok 20 min.
Bambo: Kokardki z trzema serami
40 dag makaronu kokardki
1 szklanki kremówki
10 dag dowolnego żółtego sera
20 dag twarogu
3 łyżki sera z niebieską pleśnią
oregano
sól, pieprz.
Wykonanie:
Śmietanę połączyć z pokruszonymi serami, podgrzewać aż się roztopią, nie gotować. Przyprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować według przepisu. Połączyć z sosem,wymieszać. Podawać posypany oregano.
Jak otrzymać nagrody?
W puli nagród mieliśmy do wygrania 3 zestawy Makaronów Międzybrodzkich. Do każdego zestawu dołożyliśmy także profesjonalny minutnik, który pozwoli ugotować wam idealny makaron al dente.
Międzybrodzki Makaron jest idealnym produktem do wszelkiego rodzaju potraw. Jego największym atutem jest fakt, iż wykonany jest ze świeżych jaj, wbijanych prosto do przygotowanego ciasta, w odróżnieniu od innych makaronów, gdzie często dodawane są jajka w proszku.
Makaron Międzybrodzki zawiera także najwyższej jakości mąkę z pszenicy durum – semoliny oraz mąki pszennej. Dzięki temu jest sprężysty, a podczas gotowania dwukrotnie zwiększa swoją objętość.