Przez dwa miesiące wakacji najciekawsze restauracje naszego regionu będą na terenie hali Makro w Lublinie prezentować to, co mają najlepszego w karcie. I podawać Czytelnikom Dziennika interesujące przepisy. W niedzielę 3 lipca od godz. 12 do 16 gości Makro ugoszczą kucharze z restauracji "Przez Kresy”.
Przy starym samowarze
Ja gotuję soljankę bardzo prosto. Do dużego garnka wrzucam posiekany wędzony boczek, do tego ziemniaki i warzywa pokrojone w kostkę. Jak to się poddusi - daję kiszone ogórki, zalewam bulionem i na końcu dużo zalewy z kiszonych ogórków. Czasem podleję zupę śmietaną, czasem dodam kaparów, czasem zielonego pieprzu. Bardzo mi soljanka smakuje.
Kartacze zwane cepelinami
Karkówkę podgotować do średniej miękkości z listkiem laurowym i pieprzem naturalnym. Wywar mięsny pozostawić do gotowania kartaczy. Mięso zemleć z cebulą i ząbkiem czosnku. Wymieszać i dodać ulubione przyprawy do smaku. Podsmażyć na patelni przez 10 minut.
Ziemniaki zetrzeć na tarce. Wycisnąć, a wytrącony krochmal dodać do ciasta. Masę sparzyć wywarem mięsnym. Z wymieszanego ciasta formować placki i zawijać w nie kule z przygotowanego mięsnego farszu. Wrzucać do wrzącego wywaru. Czas gotowania kartaczy zależy od ich wielkości oraz od tego czy do ciasta dodaje się mąki i gotowanych ziemniaków. Spore kartacze z surowego ciasta gotują się około 2 godzin. Kartacze podajemy ze skwarkami i cebulką.
W restauracji "Przez Kresy” podają też żarkoje. Znakomitą zapiekankę z mięsa, cebuli, ziemniaków i warzyw. W kamionkowym naczyniu. Prosto z pieca. Po prostu palce lizać.
Przepis na popis
Składniki: 600 g łopatki wieprzowej, 2 cebule, 4 ziemniaki, 4 papryki, 4 pomidory, 4 szklanki bulion, 8 łyżek startego żółtego ser, sól, pieprz
Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z plastrami cebuli, doprawić solą z pieprzem. W 4 żaroodpornych kokilkach układamy warstwy mięsa i cebuli, na to cząstki pomidora i paseczki papryki, zalewamy bulionem, na to kładziemy ziemniaki w plastrach. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Na wierzch sypiemy stary żółty ser i jeszcze raz zapiekamy. Smacznego.
Uwaga konkurs
Kto w piątek, 1 lipca o godz. 12 zadzwoni do hali Makro pod numer 0-8174 94 500 wew. 556 i odpowie na pytanie od czego pochodzi nazwa soljanka - dostaje zaproszenie do restauracji "Przez Kresy”. W niedzielę, 10 lipca w hali Makro zaprezentuje się restauracja "Knajpa u Fryzjera” z Kazimierza.