Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

22 maja 2021 r.
10:08

Wybieracie się dziś na targ? Jak wybrać dobre szparagi?

Szparagi i miód to bardzo smaczne połączenie. Jeśli mamy w domu gofrownicę, możemy ugotowane szparagi położyć na gorącym gofrach, polać miodem, obsypać podprażonymi migdałami. A nawet posypać startym parmezanem
Szparagi i miód to bardzo smaczne połączenie. Jeśli mamy w domu gofrownicę, możemy ugotowane szparagi położyć na gorącym gofrach, polać miodem, obsypać podprażonymi migdałami. A nawet posypać startym parmezanem (fot. Małgorzata Sulisz)

Właśnie pojawiły się w sklepach i na straganach, a ponieważ sezon na nie jest krótki, warto najeść się na zapas. Można przyprawić je anyżkiem i miętą, dobrze smakują z jajkiem, z migdałami polane miodem, z szynką, owocami morza, smardzami i ziemniakami. A nawet na gorących gofrach.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Młode pędy szparaga lekarskiego chętnie podawano w staropolskiej kuchni. Co ciekawe, wielkim przysmakiem były także „szparagi” chmielowe, czyli młode pędy chmielu wydobywane z ziemi. Dodawano je do bulionów i wywarów, a także przypiekano na ogniu.

Oto receptura na młode pędy chmielu sprzed ponad dwustu lat:

„Potrawa dla chorych. Szparagi i chmiel młody na wiosnę dla chorych barzo dobry tak nagotowany. Wziąć szparagów abo chmieli młodego sosików, obwarzyć, polewkę odcadzić, a zalać rosołkiem kapłunim abo cielęcym. Wedle upodobania zaprawić, podać choremu” – podaje prof. Jarosław Dumanowski, znawca kuchni staropolskiej.
Ponieważ pędy szparaga lekarskiego były produktem krótkotrwałym, zaprawiano je w celu dłuższego przechowania. – Obkrój szparagi po samę zieloność, opłucz, włóż w gorącą wodę, niech się raz zagotują. Gdy wyjmiesz i przestygną, włóż je w dużą butel, wlej tej wody, w której się gotowały, zatkaj korkiem butelki i wstaw do piwnicy w piasek, a dotrzymają świeżości – dodaje Dumanowski.

Jak kupować i gotować szparagi

Szparagi nie są wybredne. Udają się w piaszczystej ziemi. Potrafią polubić mróz. Uprawa tej szlachetnej rośliny wymaga czujności hodowców. Wypatrują wychylających się z gleby kiełków i przysypują je ziemią. Ponieważ jemy pędy, które w całości rosną pod ziemią. Wyjątkiem są szparagi zielone, które wypuszcza się na światło.
Jak kupować szparagi? Najlepiej od lokalnego rolnika. W sklepie sprawdźmy, czy są świeże. Sprzedawane w pęczkach nie mogą mieć zbyt zdrewniałych końcówek, bo wtedy połowę szparaga wyrzucimy. Szparagi sprzedawane są w pęczkach. Należy oswobodzić je z nitki, następnie za pomocą nożyka do obierania warzyw obrać ze zdrewniałej skórki u nasady, obciąć zdrewniałe końce, umyć i osuszyć.

Obrane szparagi należy na powrót związać w pęczek i gotować na stojąco tak, by główki wystawały nad powierzchnię wrzątku. I to jest największa tajemnica w gotowaniu szparagów. Główki młodych szparagów są tak delikatne, że wystarczy im gotowanie na parze. Inna tajemnica polega na zagotowaniu wody z tłuszczem, solą i cukrem oraz gotowaniu al dente (na pół twardo), bo nie ma nic gorszego niż rozgotowane szparagi.

Z czym jeść szparagi?

Najlepsze są prosto z wody, polane tartą bułką z masłem. Świetnym dodatkiem jest masło pietruszkowe z dodatkiem posiekanego jajka na twardo. Pasują do nich cienkie plasterki chudej szynki, otoczonej warstwą tłuszczu. Do tego można dodać sos holenderski.

Najwięksi smakosze zajadają szparagi z serami pleśniowymi. Na zimno. Lub pod serową pierzynką. Prosto z piekarnika.
Szparagi dobrze smakują z sosem musztardowym.

– Z Francji przywiozłam przepis na szparagi w sosie musztardowym – mówi Marta Stelmach, właścicielka zajazdu „Marta” w Pułankowicach. Robię sos winegret (oliwa, sok z cytryny, woda, sól, cukier pieprz) i łączę z dobrą francuską musztardą. Potem zostaje maczać szparagi w ostrym sosie i rozkoszować się ich smakiem. Do dań ze szparagów można podać kieliszek dobrego rieslinga o owocowym aromacie.

Pomysły na szparagi

Są tak lubiane, że każdy ma na nie jakiś patent. Zbigniew Kmieć z Biłgoraja radzi, żeby ze szparagmi upiec ziemniaczany suflet pokrzywowy.

Stanisław Leszczyński, skrzypek z zespołu Neoklez, lubi jeść szparagi z jajecznicą. – Miód i szparagi to bardzo dobre złożenie. Wystarczy ugotować szparagi na parze, polać je rozpuszczonym miodem, obsypać płatami migdałów – mówi Anna Szcześniak, nauczycielka z Zespołu Szkól Rolniczych w Pszczelej Woli, gdzie wykonaliśmy zdjęcia.

Szparagi doskonale łączą się z serami pleśniowym. – U mnie w domu podaje się risotto ze szparagami – mówi znakomita pisarka Małgorzata Kalcińska.

Intrygujące połączenie to szparagi i orzeszki ziemne. Oto pomysł na sos. Należy wymieszać 3 łyżki oleju słonecznikowego z 3 łyżkami soku z cytryny, dodać trochę sosu sojowego, doprawić cukrem, solą i pieprzem, dodać posiekane i podprażone orzeszki ziemne (niesolone). Wymieszać i tak przygotowanym sosem polać szparagi ugotowane na parze.

Ryby i szparagi?

Jak najbardziej. Takie połączenie stosowali Francuzi i Anglicy. Podawali szparagi do dań z drobiu oraz białych ryb. Ulubioną rybą do szparagów był turbot. Jego mięso ma delikatny maślany smak, z dodatkiem szparagów polanych masłem smakuje wyśmienicie.

Ze szparagami można podać pstrągi z grilla. Wtedy przyda się jakiś dobry sos. W książce Niki Segnit „Leksykon smaków” znalazłem przepis na sos maltański z pomarańczami zalecany do szparagów. Jak go zrobić? Z czerwonych pomarańczy wycisnąć 100 gram soku. Gotować, redukując płyn do 2 łyżek. Dodać skórkę otartą z pomarańczy, gotować minutę. Wymieszać z sosem holenderskim przyrządzonym z 4 żółtek, polać szparagi i podawać. Znakomite.

Szparagi z pietruszkowym masłem

SKŁADNIKI: 1 kg szparagów, 4 plastry wędzonej szynki, 150 g masła, 2 jajka, natka pietruszki, sól i pieprz

WYKONANIE: szparagi ugotować według zasad, omówionych wyżej. Drobno posiekać ugotowane jajko, wrzucić na roztopione masło, dodać posiekaną pietruszkę, zamieszać i natychmiast wyłożyć na szparagi. Podawać z plastrem szynki.

Szparagi po polsku

SKŁADNIKI: 3 pęczki szparagów, sól, 3 łyżki masła, 45 g tartej bułki, 3 żółtka ugotowane na twardo, 1 łyżka siekanej natki pietruszki.

WYKONANIE: szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce, związać w pęczki. Resztki ze szparagów zalać wrzącą, osoloną wodą do 1/3 wysokości garnka. Włożyć szparagi do wrzącej wody, przykryć i zmniejszyć płomień. Delikatne wierzchołki szparagów muszą wystawać ponad wodę i gotować się na parze. Gotować 15 minut, wyjąć z wody, osuszyć i umieszczamy na ogrzanych talerzach.

Rozpuścić masło na patelni, dodać bułkę; podsmażyć, mieszając, aż bułka się zarumieni. Dodać żółtka i natkę, wymieszać. Wyłożyć na szparagi i podawać.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Piłkarki Górnika bez problemów wygrały w Olsztynie

GKS Górnik Łęczna na piątkę w Olsztynie

GKS Górnik Łęczna w dobrych humorach spędzi święta. Podopieczne trenera Artura Bożyka szybko otworzyły wynik meczu ze Stomilankami, a ostatecznie pokonały rywalki aż 5:1.

Mateusz Stolarski przyznał, że w Łodzi jego drużyna miała sporo szczęścia

Mateusz Stolarski (Motor Lublin): Byliśmy do bólu skuteczni, ale oczekujemy od siebie więcej

Motor sprawił w sobotę niespodziankę i pokonał na wyjeździe Widzew Łódź 2:1. Dzięki temu zrewanżował się gospodarzom za porażkę z jesieni (3:4). Jak spotkanie oceniają trenerzy obu zespołów?

Ruch pociągów na stacji kolejowej Lublin odbywa się normalnie
Aktualizacja

Ruch pociągów na stacji kolejowej Lublin odbywa się normalnie

Ruch pociągów na stacji kolejowej Lublin odbywa się w niedzielę normalnie. Z powodu sobotniej awarii urządzeń sterowania ruchem przez ponad sześć godzin nie było możliwości przejazdu. Z utrudnieniami musieli liczyć się pasażerowie jadący m.in. do Warszawy, Wrocławia, Rzeszowa.

Piłkarze Traweny Trawniki zajmują ósme miejsce w tabeli lubelskiej klasy okręgowej

Sokół zremisował z Traweną, wyniki lubelskiej okręgówki

Sokół Konopnica zremisował u siebie z Traweną Trawniki i nie poprawił swojej sytuacji w ligowej tabeli. Gospodarze prowadzili, ale tylko przez pięć minut.

Kujawiak Stanin sprawił niespodziankę - po raz pierwszy w historii pokonał Unię Żabików na jej boisku

Historyczna wygrana Kujawiaka Stanin, wyniki bialskiej klasy okręgowej

Walczący o utrzymanie zespół ze Stanina zaskoczył wszystkich i wygrał na wyjeździe z Unią Żabików 1:0. Wysoka wygrana lidera Lutni Piszczac z rezerwami Orląt Radzyń Podlaski.

Wielkanoc na starych zdjęciach
Historia
galeria

Wielkanoc na starych zdjęciach

Wielkanoc to najstarsze i najważniejsze święto dla Chrześcijan, które kończy okres Wielkiego Postu, z którym związane są liczne tradycje i zwyczaje. Niektóre z nich jak: malowanie pisanek, święcenie pokarmów, wody i ognia, śmigus dyngus przetrwały do dziś. Tradycje wielkanocne w Polsce wywodzą się jeszcze z czasów słowiańskich i Jarych Godów.

Lublinianka wygrała ważny mecz w Zamościu, a Tomasovia zostawiła wszystkie punkty w Krasnymstawie

Lublinianka lepsza od Hetmana, Start odwrócił losy meczu, a Granit już bezpieczny

Cała „świąteczna” kolejka została rozegrana w sobotę. Lublinianka wygrała w Zamościu z Hetmanem 2:0 i nadal traci do lidera z Kraśnika tylko trzy punkty. Niespodziewanej porażki doznała Tomasovia, która prowadziła już w Krasnymstawie 2:0. Granit Bychawa zgarnął za to pełną pulę w Lublinie i wskoczył aż na dziesiąte miejsce w tabeli.

Pisanki, dynguśniki i kolędowanie, czyli jak wyglądała Wielkanoc na Lubelszczyźnie
Magazyn

Pisanki, dynguśniki i kolędowanie, czyli jak wyglądała Wielkanoc na Lubelszczyźnie

Wielkanoc na Lubelszczyźnie to nie tylko święto religijne, ale też czas pełen barwnych obrzędów.

Procesja rezurekcyjna

Uroczystość Zmartwychwstania Pańskiego najważniejszym świętem w Kościele katolickim

Wielkanoc to najważniejsza i najstarsza uroczystość w Kościele katolickim. Kościół świętuje tego dnia Zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa, czyli Jego przejście od śmierci do życia. Prawda ta jest fundamentem i istotą wiary chrześcijańskiej.

Lubelscy karatecy mają mnóstwo powodów do radości

Lubelscy karatecy zdobyli Szczecin

Reprezentacji Lublina z KKT Chidori i Akademii Karate Daniela Iwanka po raz kolejny znakomicie spisali się w mistrzostwach Polski w karate tradycyjnym, które odbywały się w Szczecinie.

Lewart stracił zwycięstwo w Lubaczowie w doliczonym czasie gry

Lewart był blisko wygranej w Lubaczowie

Lewart zdobył w sobotę piętnasty punkt w sezonie. Po wizycie w Lubaczowie mógł ich mieć jednak siedemnaście. Tamtejsza Pogoń-Sokół dopiero w doliczonym czasie gry wyrównała stan meczu na 2:2.

Gdzie szukać pomocy medycznej w święta i dni wolne? Lubelski NFZ przypomina

Gdzie szukać pomocy medycznej w święta i dni wolne? Lubelski NFZ przypomina

Okres świąteczny to czas odpoczynku i spotkań z najbliższymi. Niestety, nawet w tym wyjątkowym czasie mogą przydarzyć się nagłe dolegliwości zdrowotne – od gorączki po ból brzucha. Lubelski Oddział Wojewódzki Narodowego Funduszu Zdrowia przypomina, gdzie można uzyskać pomoc medyczną poza standardowymi godzinami pracy przychodni.

Orlen Oil Motor Lublin pokonał na własnym torze Krono-Plast Włókniarza Częstochowa
ZDJĘCIA
galeria

Orlen Oil Motor Lublin pokonał na własnym torze Krono-Plast Włókniarza Częstochowa

Po pogromie w Zielonej Górze Orlen Oil Motor po raz pierwszy w tym sezonie wystąpił przed własną publicznością. Bartosz Zmarzlik i spółka byli zdecydowanymi faworytami do pokonania Krono-Plast Włókniarza Częstochowa. I z tego zadania świetnie się wywiązali, choć i gościom po tym spotkaniu należą się słowa uznania.

Co za emocje przy Z5! Tak kibice dopingowali żużlowców!
ZDJĘCIA
galeria

Co za emocje przy Z5! Tak kibice dopingowali żużlowców!

Kibice Motoru Lublin znów pokazali klasę. Stadion zamienił się w żółto-biało-niebieskie morze. Zobaczcie jak kibicowaliście przy Z5 i szukajcie się na zdjęciach!

Start łatwo ograł Dziki
ZDJĘCIA
galeria

PGE Start Lublin nie miał problemów z rozbiciem warszawskich Dzików

Wojciech Kamiński nie był zadowolony po porażce w Zielonej Górze i chyba pozytywnie wpłynął na swoich podopiecznych. Ci w sobotnim meczu z Dzikami Warszawa grali bardzo dobrze i pewnie wygrali 86:69.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium