Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

22 maja 2021 r.
10:08

Wybieracie się dziś na targ? Jak wybrać dobre szparagi?

2 0 A A
Szparagi i miód to bardzo smaczne połączenie. Jeśli mamy w domu gofrownicę, możemy ugotowane szparagi położyć na gorącym gofrach, polać miodem, obsypać podprażonymi migdałami. A nawet posypać startym parmezanem
Szparagi i miód to bardzo smaczne połączenie. Jeśli mamy w domu gofrownicę, możemy ugotowane szparagi położyć na gorącym gofrach, polać miodem, obsypać podprażonymi migdałami. A nawet posypać startym parmezanem (fot. Małgorzata Sulisz)

Właśnie pojawiły się w sklepach i na straganach, a ponieważ sezon na nie jest krótki, warto najeść się na zapas. Można przyprawić je anyżkiem i miętą, dobrze smakują z jajkiem, z migdałami polane miodem, z szynką, owocami morza, smardzami i ziemniakami. A nawet na gorących gofrach.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Młode pędy szparaga lekarskiego chętnie podawano w staropolskiej kuchni. Co ciekawe, wielkim przysmakiem były także „szparagi” chmielowe, czyli młode pędy chmielu wydobywane z ziemi. Dodawano je do bulionów i wywarów, a także przypiekano na ogniu.

Oto receptura na młode pędy chmielu sprzed ponad dwustu lat:

„Potrawa dla chorych. Szparagi i chmiel młody na wiosnę dla chorych barzo dobry tak nagotowany. Wziąć szparagów abo chmieli młodego sosików, obwarzyć, polewkę odcadzić, a zalać rosołkiem kapłunim abo cielęcym. Wedle upodobania zaprawić, podać choremu” – podaje prof. Jarosław Dumanowski, znawca kuchni staropolskiej.
Ponieważ pędy szparaga lekarskiego były produktem krótkotrwałym, zaprawiano je w celu dłuższego przechowania. – Obkrój szparagi po samę zieloność, opłucz, włóż w gorącą wodę, niech się raz zagotują. Gdy wyjmiesz i przestygną, włóż je w dużą butel, wlej tej wody, w której się gotowały, zatkaj korkiem butelki i wstaw do piwnicy w piasek, a dotrzymają świeżości – dodaje Dumanowski.

Jak kupować i gotować szparagi

Szparagi nie są wybredne. Udają się w piaszczystej ziemi. Potrafią polubić mróz. Uprawa tej szlachetnej rośliny wymaga czujności hodowców. Wypatrują wychylających się z gleby kiełków i przysypują je ziemią. Ponieważ jemy pędy, które w całości rosną pod ziemią. Wyjątkiem są szparagi zielone, które wypuszcza się na światło.
Jak kupować szparagi? Najlepiej od lokalnego rolnika. W sklepie sprawdźmy, czy są świeże. Sprzedawane w pęczkach nie mogą mieć zbyt zdrewniałych końcówek, bo wtedy połowę szparaga wyrzucimy. Szparagi sprzedawane są w pęczkach. Należy oswobodzić je z nitki, następnie za pomocą nożyka do obierania warzyw obrać ze zdrewniałej skórki u nasady, obciąć zdrewniałe końce, umyć i osuszyć.

Obrane szparagi należy na powrót związać w pęczek i gotować na stojąco tak, by główki wystawały nad powierzchnię wrzątku. I to jest największa tajemnica w gotowaniu szparagów. Główki młodych szparagów są tak delikatne, że wystarczy im gotowanie na parze. Inna tajemnica polega na zagotowaniu wody z tłuszczem, solą i cukrem oraz gotowaniu al dente (na pół twardo), bo nie ma nic gorszego niż rozgotowane szparagi.

Z czym jeść szparagi?

Najlepsze są prosto z wody, polane tartą bułką z masłem. Świetnym dodatkiem jest masło pietruszkowe z dodatkiem posiekanego jajka na twardo. Pasują do nich cienkie plasterki chudej szynki, otoczonej warstwą tłuszczu. Do tego można dodać sos holenderski.

Najwięksi smakosze zajadają szparagi z serami pleśniowymi. Na zimno. Lub pod serową pierzynką. Prosto z piekarnika.
Szparagi dobrze smakują z sosem musztardowym.

– Z Francji przywiozłam przepis na szparagi w sosie musztardowym – mówi Marta Stelmach, właścicielka zajazdu „Marta” w Pułankowicach. Robię sos winegret (oliwa, sok z cytryny, woda, sól, cukier pieprz) i łączę z dobrą francuską musztardą. Potem zostaje maczać szparagi w ostrym sosie i rozkoszować się ich smakiem. Do dań ze szparagów można podać kieliszek dobrego rieslinga o owocowym aromacie.

Pomysły na szparagi

Są tak lubiane, że każdy ma na nie jakiś patent. Zbigniew Kmieć z Biłgoraja radzi, żeby ze szparagmi upiec ziemniaczany suflet pokrzywowy.

Stanisław Leszczyński, skrzypek z zespołu Neoklez, lubi jeść szparagi z jajecznicą. – Miód i szparagi to bardzo dobre złożenie. Wystarczy ugotować szparagi na parze, polać je rozpuszczonym miodem, obsypać płatami migdałów – mówi Anna Szcześniak, nauczycielka z Zespołu Szkól Rolniczych w Pszczelej Woli, gdzie wykonaliśmy zdjęcia.

Szparagi doskonale łączą się z serami pleśniowym. – U mnie w domu podaje się risotto ze szparagami – mówi znakomita pisarka Małgorzata Kalcińska.

Intrygujące połączenie to szparagi i orzeszki ziemne. Oto pomysł na sos. Należy wymieszać 3 łyżki oleju słonecznikowego z 3 łyżkami soku z cytryny, dodać trochę sosu sojowego, doprawić cukrem, solą i pieprzem, dodać posiekane i podprażone orzeszki ziemne (niesolone). Wymieszać i tak przygotowanym sosem polać szparagi ugotowane na parze.

Ryby i szparagi?

Jak najbardziej. Takie połączenie stosowali Francuzi i Anglicy. Podawali szparagi do dań z drobiu oraz białych ryb. Ulubioną rybą do szparagów był turbot. Jego mięso ma delikatny maślany smak, z dodatkiem szparagów polanych masłem smakuje wyśmienicie.

Ze szparagami można podać pstrągi z grilla. Wtedy przyda się jakiś dobry sos. W książce Niki Segnit „Leksykon smaków” znalazłem przepis na sos maltański z pomarańczami zalecany do szparagów. Jak go zrobić? Z czerwonych pomarańczy wycisnąć 100 gram soku. Gotować, redukując płyn do 2 łyżek. Dodać skórkę otartą z pomarańczy, gotować minutę. Wymieszać z sosem holenderskim przyrządzonym z 4 żółtek, polać szparagi i podawać. Znakomite.

Szparagi z pietruszkowym masłem

SKŁADNIKI: 1 kg szparagów, 4 plastry wędzonej szynki, 150 g masła, 2 jajka, natka pietruszki, sól i pieprz

WYKONANIE: szparagi ugotować według zasad, omówionych wyżej. Drobno posiekać ugotowane jajko, wrzucić na roztopione masło, dodać posiekaną pietruszkę, zamieszać i natychmiast wyłożyć na szparagi. Podawać z plastrem szynki.

Szparagi po polsku

SKŁADNIKI: 3 pęczki szparagów, sól, 3 łyżki masła, 45 g tartej bułki, 3 żółtka ugotowane na twardo, 1 łyżka siekanej natki pietruszki.

WYKONANIE: szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce, związać w pęczki. Resztki ze szparagów zalać wrzącą, osoloną wodą do 1/3 wysokości garnka. Włożyć szparagi do wrzącej wody, przykryć i zmniejszyć płomień. Delikatne wierzchołki szparagów muszą wystawać ponad wodę i gotować się na parze. Gotować 15 minut, wyjąć z wody, osuszyć i umieszczamy na ogrzanych talerzach.

Rozpuścić masło na patelni, dodać bułkę; podsmażyć, mieszając, aż bułka się zarumieni. Dodać żółtka i natkę, wymieszać. Wyłożyć na szparagi i podawać.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Tysiące ludzi bez czystej wody. Sanepid potwierdza skażenie mikrobiologiczne
zdrowie

Tysiące ludzi bez czystej wody. Sanepid potwierdza skażenie mikrobiologiczne

Kilka tysięcy mieszkańców prawobrzeżnej części gminy wiejskiej Puławy obecnie pozbawiona jest wody pitnej z wodociągu. Sanepid potwierdza skażenie na ujęciu w Gołębiu, które zaopatruje sześć miejscowości. Samorząd udostępnia mieszkańcom wodę w butelkach.

"Warunek cudu" na Targowej – mozaika przypomina żydowską historię Lublina
Lublin
galeria

"Warunek cudu" na Targowej – mozaika przypomina żydowską historię Lublina

Na ścianie budynku przy ul. Targowej w Lublinie powstała mozaika „Warunek cudu”. Dzieło autorstwa Ingi Levi nawiązuje do żydowskiego dziedzictwa tej części miasta, przypominając o historycznym znaczeniu ulicy dla społeczności żydowskiej.

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec
wypadek

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec

Do tego nieszczęśliwego wypadku doszło wczoraj w Trzebieszowie Pierwsyzm w powiecie łukowskim. 37-letni rolnik obsługiwał rozdrabniacz słomy. W pewnym momencie znalazł się zbyt blisko podajnika. Na miejsce wezwano śmigłowiec Lotniczego Pogotowia Ratunkowego.

Edyta Majdzińska najprawdopodobniej będzie dalej prowadzić MKS FunFloor Lubin

Edyta Majdzińska (MKS FunFloor Lublin): Wierzę w kierunek mojej pracy i wierzę w ten zespół

Przedwczesne odpadnięcie z europejskich pucharów najprawdopodobniej nie wywoła burzy w MKS FunFloor. Wydaje się, że Edyta Majdzińska przetrwa ten okres niepokoju.

Kilka lat temu kino Bajka było popularnym miejscem spotkań studentów. Jak jest teraz - zapytaliśmy jego właściciela
magazyn
galeria

Jak radzi sobie lubelskie kino Bajka? "Nie wiem czy przetrwamy"

Po zakończeniu pandemii koronawirusa właściciele kin zauważają zmiany w preferencjach widzów dotyczących sposobu oglądania filmów. Czy mieszkańcy Lublina chętnie odwiedzają lokalne kina? Jak właściciele radzą sobie w nowej rzeczywistości? O sytuacji kina „Bajka” w Lublinie opowiedział nam Waldemar Niedźwiedź.

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Zadaszenie tarasu to praktyczne rozwiązanie, które pozwala cieszyć się przestrzenią na świeżym powietrzu niezależnie od pogody. Odpowiednio dobrane chroni przed słońcem, deszczem oraz zapewnia prywatność. W tym artykule przyjrzymy się inspiracjom, jakie można wykorzystać przy wyborze zadaszenia tarasu.

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Nowotwór piersi jest najczęstszą przyczyną przedwczesnej śmierci wśród polskich kobiet. Kluczem do zdrowia jest m.in. regularna mammografia. Będzie ją można zrobić w mobilnym gabinecie, który właśnie przejeżdża przez nasz region.

Czym są kampery i jak działają?

Czym są kampery i jak działają?

Kampery to specjalnie zaprojektowane pojazdy, umożliwiające komfortowe podróżowanie i nocowanie w różnych miejscach. Ich unikalna konstrukcja łączy funkcje samochodu z przestrzenią mieszkalną.

Niezwykły duet – Smolik//Kev Fox w Świdniku
koncert
22 listopada 2024, 18:00
film

Niezwykły duet – Smolik//Kev Fox w Świdniku

Smolik//Kev Fox to eklektyczny i wymykający się jasno określonym ramom duet Andrzeja Smolika – znakomitego polskiego producenta i Keva Foxa brytyjskiego songwrittera, który w najbliższy piątek zagra w Świdniku.

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko na drogach. Oblodzenie pojawi się w całym regionie.

Spalarnia przy Metalurgicznej. Jest decyzja środowiskowa i protest mieszkańców

Spalarnia przy Metalurgicznej. Jest decyzja środowiskowa i protest mieszkańców

Czwartkowe obrady Rady Miasta w Lublinie rozpoczęła gorąca, nieprzewidziana w programie dyskusja o budowie spalarni śmieci przy ulicy Metalurgicznej na terenie po dawnym zakładzie Ursus. Miasto decyzję środowiskową wydało, ale mieszkańcom ten pomysł się nie podoba. Co dalej z planami KOM-EKO?

Olimpia Miączyn i Kryształ Werbkowice nie mogą zaliczyć rundy jesiennej do udanych

Od zera do 149, czyli liczby zamojskiej klasy okręgowej

Rudna jesienna zamojskiej klasy okręgowej za nami. Z tej okazji tradycyjnie podsumowaliśmy rozgrywki "najciekawszej ligi świata" w liczbach

Oni też usłyszą Lublin dzięki pętli

Oni też usłyszą Lublin dzięki pętli

Lublin właśnie zakupił nowoczesną pętlę indukcyjną, która posłuży osobom z aparatami słuchowymi. Będą one mogły uczestniczyć w różnych wydarzeniach kulturalnych.

Lubelskie. Pierwszy przypadek wścieklizny u krowy

Lubelskie. Pierwszy przypadek wścieklizny u krowy

Wścieklizna wciąż w natarciu w Lubelskiem. 21. przypadek wykryto właśnie u krowy.

Smakosze muszą tu chwilę poczekać na burgera drwala. Restauracja w remoncie

Smakosze muszą tu chwilę poczekać na burgera drwala. Restauracja w remoncie

Jeszcze chwilę smakosze wypasionych burgerów muszą obejść się smakiem. Restauracja McDonald’s w Białej Podlaskiej jest w remoncie.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium