W sam raz na niedzielny obiad dla całej rodziny. Proponujemy podać je z ziemniakami opiekanymi w ziołach i kiszonym ogórkiem.
1 kg żeberek, 2 cebule, kilka suszonych grzybków, sól, pieprz, 1 łyżka mąki, olej na smażenie.
Na marynatę:
mieszanka suszonych warzyw, kilka kropli tabasco, 1 łyżka soli, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka majeranku, kilka ząbków czosnku, olej.
Wykonanie:
Mięso umyć, podzielić na małe porcje. Ostrym nożem ponacinać błonę na żeberkach. Włożyć do garnka, dodać przyprawy, skropić olejem i tabasco, wymieszać, odstawić na 3 godziny.
Żeberka obsmażyć na patelni, zmniejszyć ogień, dodać pokrojoną cebulę, podlać bulionem i dusić godzinę.
Dodać namoczone i posiekane grzybki, dusić 30 minut, doprawić do smaku solą z pieprzem.
Na suchą patelnię wsypać mąkę, podpiec, żeby zbrązowiała, dodać trochę oleju, smażyć 3 minuty, podlać bulionem i dodać do żeberek. Dusić jeszcze 5 minut.
Podawać z ziemniakami opiekanymi w ziołach i kiszonym ogórkiem.