Przed świętami Bożego Narodzenia dobrze sprzedają się nie tylko żywe kapie, ale też sumy czy szczupaki. Ceny ryb zaczynają się już od 9 zł/kg.
– Mimo wzrostu kosztów produkcji, cena za karpie nie wzrosła. Utrzymuje się na tym samym poziomie już od jakiś 3 lat i wynosi 13 zł/kg – dodaje Anna Pyć, właścicielka Gospodarstwa Rybackiego "Pstrąg Pustelnia” w miejscowości Trzebiesza (powiat opolski). – Mamy punkt sprzedaży bezpośrednio na terenie gospodarstwa. Ryby wyławia się dopiero kiedy przyjeżdża klient, żeby były jak najświeższe w sprzedaży. Później ryby patroszymy i filetujemy.
Gospodarstwa rybackie mają stałych klientów, dla których ważna jest jakość. Chcą, by ryby były i świeże, i smaczne.
– Nasze ryby są smaczne, bo stawy są położone na dobrym podłożu. Niektórzy, żeby do nas dojechać, pokonują dystans kilkudziesięciu kilometrów – dodaje Czajka.
– Nasze gospodarstwo jest na Pojezierzu Łęczyńsko-Włodawskim, gdzie jest dużo działek rekreacyjnych. Wypoczywający kupują u nas ryby również przez świętami – mówi Paweł Wielgosz, właściciel Gospodarstwa Rybackiego "Jedlanka”.
Choć przyznaje, że większość hodowanych ryb sprzedaje do hipermarketów. – W tym roku ceny są nieco niższe, zamówień jest też nieco mniej. Jest to jednak związane z tym, że zmieniają się proporcje. Więcej sprzedaje się tuszy czy też półtuszy.
Na liście świątecznych zakupów jest nie tylko karp. – Klienci przyjeżdżają również po suma, którego można kupić po 25 zł/kg i szczupaka za 20 zł/kg. Jeszcze inni wybierają karasie srebrzyste za 5 zł/kg – wylicza przedstawiciel gospodarstwa rybackiego z Mamotów Górnych.
Gospodarstwa rybackie pracują na pełnych obrotach. Świeże ryby będzie można kupić jeszcze w Wigilię. – Będziemy pracować od godz. 10 do 12 – zapowiada Anna Pyć.
Ceny za kilogram karpia
• w marketach 8,89 – 9,99 zł/kg
• na targowiskach 14 zł/kg
Więcej kontroli
Hipermarkety otrzymały już wytyczne głównego lekarza weterynarii, jak należy postępować z żywymi rybami. Można je trzymać w basenach o gładkich ścianach i gładko zakończonych krawędziach. Woda musi być czysta i natleniona. Należy ją wymieniać nie rzadziej niż co 2 dni.
Świąteczne zakupy/przykładowe cen z Lubelskiego Rynku Hurtowego w Elizówce
• jajka klasa "L” 0,30-0,37 gr/szt.
• mak 12-15 zł/kg
• śliwka suszona bez pestki 8-13 zł/kg
• orzechy włoskie 5-10 zł/kg
• burak czerwony 1 zł/kg
• kapusta kiszona 2,5-2,80 zł/kg
• gruszka suszona 8-15 zł/kg
• jabłko suszone 8-12 zł/kg