Coraz więcej jest restauracji i firm cateringowych, które ułatwiają życie paniom domu, oferując gotowe tradycyjne specjały na świąteczny stół. Jak pisaliśmy wczoraj, większość z nich dziś lub w poniedziałek, wtorek kończy przyjmowanie zamówień.
• MC' Catering oferuje niemalże wszystkie tradycyjne potrawy: od panierowanego karpia, przez kapustę i wigilijny barszcz, aż po kompot z suszu. Jednak nawet jedno danie dla kilkuosobowej rodziny oznacza wydatek kilkudziesięciu złotych. Porcja barszczu czerwonego z pierogami z kapustą i grzybami kosztuje w tej firmie 7 zł, 100 g postnej kapusty z fasolą 10 zł, za porcję karpia trzeba zapłacić o złotówkę więcej. Szklanka, czyli 250 ml, kompotu z suszu kosztuje 5 zł.
• W restauracji Pesto 7 zł zapłacimy za zaledwie sześć wigilijnych uszek z borowikami. Litr wigilijnego barszczu kosztuje 24 zł, porcję śledzi w oliwie lub śmietanie kupimy za 15 zł. Tyle samo zapłacimy za 200 g karpia po żydowsku. Kilogram kapusty z grzybami lub bigosu to wydatek 38 zł, a 10 sztuk pierogów z kapustą i z grzybami kosztuje 17 zł. Najdroższe są pieczone mięsa;kilogram kosztuje 42 zł.
• Cennik Oregano Café jest podobny. Porcja śledzi matiasów kosztuje od 10 do 15 zł, a tradycyjnej sałatki jarzynowej 10 zł. W wigilijnym menu jest także filet z karpia ze smażonymi grzybami (20 zł za 200 g) i barszcz czerwony z rożkami z greckiego ciasta zamiast zwykłych uszek, którego porcja kosztuje 15 zł.
Można jednak znaleźć również nieco tańsze oferty.
• Np. w Kuchni Smakosza za porcję karpia w galarecie trzeba zapłacić 7,50 zł. Kilogram bigosu z grzybami kosztuje 18 zł, a taka sama ilość śledzi w oleju o dwa złote więcej. Firma oferuje także dwa rodzaje wigilijnych uszek: tańsze, z pieczarkami za 18,50 zł za kilogram i droższe, z borowikami, za 26 zł.
Niektóre restauracje i firmy cateringowe stawiają na oryginalność i oprócz tradycyjnych potraw, przygotowują na święta także nietypowe dania. Zwykle nie są droższe niż te, które zwykle pojawiają się na polskim stole w święta.
•Na przykład Oregano Café serwuje na co dzień potrawy nawiązujące do kuchni z różnych krajów świata i nie rezygnuje z tego również w przypadku wigilijnego cateringu.
– Oferujemy szeroki wybór przekąsek, np. matiasy przyrządzone na różne sposoby, sałatkę z czerwonej fasoli, ziemniaków, czosnku i oliwy, tradycyjną sałatkę jarzynową, a także sałatkę z wędzonym łososiem, awokado, pomidorami i rukolą – wylicza Anna Skoczylas, szefowa kuchni w tej restauracji.
• Mieszankę tradycyjnych i nowoczesnych potraw oferuje także karczma "Bida”.
– Na przykład karpia w dzwonkach w galarecie sprzedajemy po 44 zł za kilogram, jajczko z szynką na sałatce jarzynowej po 36 zł za kilogram, indyka pieczonego w całości po 40 zł za kilogram – wylicza Renata Reszka.
• Na wykwintne wariacje na temat tradycyjnych dań stawia również restauracja Ulice Miasta. W jej świątecznym menu można znaleźć śledzie z sosem żurawinowo-chrzanowym i z cebulką (8 zł za porcję), łososia w sosie balsamico na świeżej rukoli (14 zł za porcję), czy łososia grillowanego na musie limonkowo-miętowym (28 zł za 200g).
To tylko niewielka część oferty wspomnianych lokali. Jeśli zdecydujesz się na catering na święta, o pełne menu i ceny poszczególnych potraw możesz zapytać dzwoniąc do poszczególnych firm i restauracji. Niektóre z nich przedstawiają swoją świąteczną ofertę także na stronach internetowych.