Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lublin

4 lutego 2021 r.
6:29

Ryzyko na granicy szaleństwa. W pandemii otworzyli burgerownię w Lublinie

Autor: Zdjęcie autora ask
Pierwszy z lewej Mateusz Daciuk
Pierwszy z lewej Mateusz Daciuk (fot. Maciej Kaczanowski)

Z Mateuszem Daciukiem, pomysłodawcą The Bungers z Lublina, rozmawiamy o tym, czy pandemia jest dobrym czasem na otwieranie nowego lokalu.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

• Zaczęliście działać pod koniec stycznia, czyli w czasie, gdy większość restauratorów martwi się coraz wyraźniejszym widmem bankructwa. Nie słyszeliście tych głosów?

– Doskonale znamy sytuację w branży gastronomicznej. Postanowiliśmy spojrzeć jednak na Covid jako na ogromną szansę. Ceny lokali spadły w tej chwili na łeb, na szyję, ale znacznie ważniejsze jest to, że na rynku pracy znalazło się wielu fachowców z ogromnymi umiejętnościami. Pracy szukają osoby, które pracowały w genialnych restauracjach i wcześniej nawet nie pomyślałyby, żeby robić burgery. Tylko dzięki temu naszym szefem kuchni została Katarzyna Stoś, właścicielka wspaniałej restauracji Ugryź Przegryź, którą niestety koronawirus doprowadził do upadku. Otwierając nowy lokal, dajemy im pracę, ale i realizujemy swoje marzenia. Sam nie mam wykształcenia gastronomicznego, ale jestem fanatykiem kulinarnym, który zawsze marzył o własnej restauracji. Równocześnie pracuję w branży eventowej i ostatni rok był dla mnie bardzo ciężki. The Bungers daje nam wszystkim szanse na nowy początek.

Wielką ciekawostką tutaj jest Paul-Bernard Jarosławski, mój partner biznesowy, który przeprowadził się do Lublina z USA ponieważ tak mocno uwierzył w The Bungers. Przywiózł nam przepisy oraz pomysły na niektóre dania. Przykładem jest obecnie jedyna w Lublinie pizza nowojorska, nasze sosy i wiele pomysłów na dania.

• W tej chwili działacie na wynos. Jak myślicie, kiedy będziecie mogli powitać klientów stacjonarnie?

– Otwierając lokal, słyszeliśmy komunikaty rządu nie dające nadziei na szybką możliwość działania stacjonarnego. Sytuacja panująca od marca także nie dawała na to realnych szans. Dlatego jesteśmy przygotowani na pracę „przy stoliku”, ale nie nastawiamy się na nią. Robimy swoje, pracując na wynos.

• Jak zainteresowanie? Jak minął pierwszy tydzień pracy?

– Pierwszy tydzień był bardzo intensywny. Przyznam, że nie spodziewaliśmy się, że będzie aż tak wielu klientów. Przez pierwsze dni nie było chwili, by po odbiór własny nie oczekiwało kilka osób, a przecież dowozimy też jedzenie. Odkąd włączyliśmy telefon, połączenia dosłownie się urywają.

• Działacie przy miasteczku uniwersyteckim. Studenci uczą się zdalnie, skąd więc tak szybkie zainteresowanie waszym lokalem?

– Postawiliśmy na wyjątkową reklamę w social mediach. Kręcimy filmy reklamowe, w których staramy się w sposób wyjątkowy pokazać nasze jedzenie. Bawimy się tym. Szczegółowo przygotowujemy scenariusz każdej reklamy. Ale myślę, że rosnąca popularność wynika też z tego, że staramy się skrócić dystans z klientami. Jeśli np. pojawią się negatywne komentarze, nie lekceważymy ich. Rozważamy każdą pozytywną i negatywną opinię, by wspólnie dopasować menu pod oczekiwania naszych klientów. W końcu to oni tworzą The Bungers i dają nam prace.

• A już się zdarzyły?

– Głównie spotykamy się z bardzo pozytywnymi opiniami, które dają nam ogromną motywacje do działania. Jednak zdarzało nam się w tym pierwszym, zwariowanym tygodniu kilka drobnych pomyłek. Powodem głównie było szaleńcze tempo pracy spowodowane ilością zamówień. Przyznajemy się do winy i nadrabiamy braki. To jest naszą domeną. Reagujemy też na pomysły dotyczące karty. Zamówić u nas można burgery, pizzę i wyjątkowe - prawdopodobnie w skali całej Polski - tostery, czyli podwójne tosty z serem, masełkiem czosnkowym i wyjątkowymi dodatkami. Przygotowaliśmy też coś dla osób przestrzegających diety ketogenicznej i od razu pojawiły się sygnały, że tak przygotowywane burgery są fajne, ale ludzie chcieliby też kupować nasz ketochlebek. Oczywiście już nad tym pracujemy. W końcu jesteśmy dla klientów.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Jarosław Kaczyński przeszedł badania w szpitalu przy al. Kraśnickiej

Kaczyński w lubelskim szpitalu. NFZ chce wyjaśnień od dyrekcji

Lubelski NFZ chce wyjaśnień od dyrekcji szpitala wojewódzkiego w Lublinie w związku z pobytem prezesa PiS Jarosława Kaczyńskiego na oddziale kardiologii. Polityk został przyjęty do placówki najpierw jako pacjent NN. Według doniesień mediów zamknięto dla niego pół oddziału.

Do wypadku doszło we wtorek w kompleksie leśnym w Dzierążni

Wypadek w lesie. Drzewo przygniotło mężczyznę

Lekarze z tomaszowskiego szpitala zajęli się 53-latkiem, który ucierpiał we wtorek podczas wycinki drzew.

Prezbiopia - przyczyny powstawania wady

Prezbiopia - przyczyny powstawania wady

Przyczyną prezbiopii jest naturalny proces starzenia się oka, który prowadzi do stopniowej utraty zdolności do ostrego widzenia z bliska. Zazwyczaj pierwsze objawy pojawiają się po 40. roku życia i stopniowo nasilają się w kolejnych latach. Osoby dotknięte prezbiopią zauważają, że mają trudności z czytaniem drobnego druku lub korzystaniem ze smartfona. Prezbiopia to powszechny problem, który dotyka niemal każdego dorosłego, niezależnie od wcześniejszych wad wzroku.

Pierwszy zabieg ablacji w kraśnickiej 4Cardii metodą elektroperacji wykonano w tym tygodniu
WIDEO
galeria
film

4Cardia z Kraśnika leczy migotanie nową metodą

Nie daje praktycznie powikłań i skutecznie leczy arytmię serca. Elektroporacja to nowa metoda ablacji, którą prof. Andrzej Głowniak z UM w Lublinie w miniony poniedziałek zastosował po raz pierwszy w kraśnickiej klinice kardiologicznej 4Cardia. Jest znacznie bezpieczniejsza niż dotychczas stosowane metody inwazyjnego leczenia migotania przedsionków.

Monohydrat kreatyny – Czy to faktycznie najlepiej przebadany suplement na rynku?

Monohydrat kreatyny – Czy to faktycznie najlepiej przebadany suplement na rynku?

Monohydrat kreatyny to jeden z najpopularniejszych i najlepiej przebadanych suplementów diety stosowanych w świecie sportu i zdrowego trybu życia. Od lat jest uznawany za niezawodne wsparcie w budowaniu siły, poprawie wydolności oraz przyspieszaniu regeneracji mięśni. Ale czy rzeczywiście monohydrat kreatyny zasługuje na miano najbardziej przebadanego suplementu? Jakie korzyści można uzyskać dzięki jego regularnemu stosowaniu? Przeanalizujmy fakty i sprawdźmy, dlaczego kreatyna, a w szczególności jej forma monohydratu, nadal jest numerem jeden w suplementacji sportowej.

Jak wybrać idealną odzież kibica? Poradnik dla prawdziwych fanów

Jak wybrać idealną odzież kibica? Poradnik dla prawdziwych fanów

Bycie kibicem to nie tylko emocje na trybunach i dopingowanie swojej drużyny, ale również sposób wyrażenia swojej pasji poprzez odpowiedni strój. Właściwie dobrana odzież kibica pozwala nie tylko wyróżnić się w tłumie, ale także zapewnia komfort i funkcjonalność podczas długich godzin spędzonych na stadionie. W tym poradniku podpowiemy, jak wybrać najlepsze ubrania i akcesoria dla każdego fana sportu.

Gdzie na weeekend z dzieckiem z Warszawy?

Gdzie na weeekend z dzieckiem z Warszawy?

Planując weekendowy wypad z dziećmi z Warszawy, warto wybrać miejsce, które zapewni nie tylko dobrą zabawę, ale i niezapomniane wspomnienia. W pobliżu stolicy znajduje się wiele atrakcji dostosowanych do rodzinnych wycieczek. Można wybrać się do parku rozrywki, odwiedzić miejsce pełne magii, skorzystać z wodnych atrakcji lub spędzić czas na łonie natury. Oto kilka propozycji, które sprawią, że weekend będzie pełen emocji.

Pieniądze w ręce mieszkańców. Burmistrz zapowiada nowy regulamin BO

Pieniądze w ręce mieszkańców. Burmistrz zapowiada nowy regulamin BO

W Radzyniu Podlaskim trwają prace nad nową odsłoną budżetu obywatelskiego. W ręce mieszkańców ma trafić 30 tys. zł.

 Przygotowania do sezonu turystycznego w Polsce Wschodniej – jak finansować nowe pomysły?

Przygotowania do sezonu turystycznego w Polsce Wschodniej – jak finansować nowe pomysły?

Polska Wschodnia to region bardzo zróżnicowany – od malowniczych krajobrazów i dziewiczej natury gór, jezior, puszczy, po bogatą historię i unikalne tradycje związane chociażby z gastronomią czy kulturą tatarską. Jednak czy to wystarczy, by przyciągnąć turystów i sprawić, że zapragną wracać tu częściej? Czy przedsiębiorcy dostrzegają potencjał drzemiący w tym obszarze i wiedzą, jak go skutecznie wykorzystać?

Dlaczego Warsztaty Kultury zagościły na stałe w kulturalnym krajobrazie Lublina?
film

Dlaczego Warsztaty Kultury zagościły na stałe w kulturalnym krajobrazie Lublina?

Warsztaty Kultury w Lublinie od lat kształtują życie kulturalne miasta, organizując wydarzenia, które angażują mieszkańców i przyciągają turystów. Instytucja odpowiada za największe festiwale, takie jak Noc Kultury, Carnaval Sztukmistrzów czy Wschód Kultury – Inne Brzmienia, a także prowadzi liczne projekty edukacyjne i artystyczne. O roli Warsztatów Kultury w miejskim ekosystemie kulturalnym rozmawiamy z Tomaszem Kowalewiczem.

Papież Franciszek

Watykan. Nowe informacje o stanie zdrowia papieża

Papież Franciszek spędził noc spokojnie, obecnie wypoczywa - poinformował w środę Watykan. To trzynasty dzień pobytu 88-letniego papieża w Poliklinice Gemelli. Tradycyjnie pierwsza poranna informacja o stanie jego zdrowia jest bardzo lakoniczna.

Krzysztof Komorski poszukuje asystentki lub asystenta

Jest praca u wojewody. "Zgłosić się może dosłownie każdy"

Ukończone 18 lat, otwarta głowa i dużo pomysłów - to są zasadnicze wymagania, jakie wojewoda Krzysztof Komorski stawia osobie, którą zamierza zatrudnić. Szuka dla siebie asystentki lub asystenta.

Pszenna mąka z bakteriami produkującymi groźną toksynę. Dystrybutor przyjmuje zwroty

Pszenna mąka z bakteriami produkującymi groźną toksynę. Dystrybutor przyjmuje zwroty

Bakterię Escherichia coli produkującą toksynę Shiga (STEC) wykryto w mące pszennej "Dobre plony". Ostrzeżenie przed jej spożywaniem wydał Główny Inspektorat Sanitarny.

Bogdanka LUK Lublin stanie w środę przed szansą awansu do finału CEV Challenge Cup

Do finału Challenge Cup jeden krok. Bogdanka LUK Lublin podejmie dzisiaj Sporting CP Lizbona

Finał CEV Challenge Cup jest na wyciągnięcie ręki lubelskiego debiutanta w europejskich pucharach. Bogdanka LUK Lublin potrzebuje wygrania dwóch setów do walki o trofeum. Pierwszy gwizdek półfinałowego spotkania w hali Globus, w środę, o godzinie 18.

Rolnicy z Lubelszczyzny o problemach polskiej wsi. Marta Wcisło wnosi poprawki do raportu UE

Rolnicy z Lubelszczyzny o problemach polskiej wsi. Marta Wcisło wnosi poprawki do raportu UE

Rozwój obszarów wiejskich to fundament stabilności gospodarczej i bezpieczeństwa żywnościowego – mówiła europosłanka Marta Wcisło podczas konferencji zorganizowanej z rolnikami. Przedstawiła poprawki do raportu Parlamentu Europejskiego dotyczącego polityki rolnej oraz odniosła się do problemu importu produktów spoza Unii Europejskiej.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Komunikaty