

Jak wyprodukować energię z glonów? Jak przyspieszyć wzrost roślin? Tym m.in. będą się zajmować naukowcy Instytutu Agrofizyki PAN w nowym Centrum Badawczo-Innowacyjnym w Lublinie.

– Nowe centrum da nam możliwość prowadzenia zaawansowanych badań naukowych. Praca instytutu uzyska nowy wymiar – podkreśla Jarosław Zdunek z Instytutu Agrofizyki PAN w Lublinie. – Będziemy również mogli skonfrontować wyniki naszych badań z rzeczywistymi procesami zachodzącymi w środowisku i materiałach roślinnych w warunkach naturalnych i podczas procesów technologicznych.
W planach są m.in. badania nad hodowlą alg i wytwarzaniem z nich energii odnawialnej, produkcji nowych form biomasy czy nowych modeli produkcji oleju rzepakowego. Będą też specjalne symulacje, np. erozji glebowej, wzrostu roślin czy procesów zachodzących podczas przechowywania owoców i warzyw.
Dr Justyna Cybulska pracuje nad dodatkiem z odpadów owocowo-warzywnych, który ma zastąpić sztuczne wypełniacze w produktach spożywczych. Z kolei dr Magdalena Frąc zajmuje się biopreparatem, który będzie używany do fermentacji odpadów mleczarskich i z przetwórstwa owoców. Ma nie tylko unieszkodliwić te odpady, ale też produkować z nich biogaz wykorzystywany jako energia elektryczna lub ciepło.
Budowa kompleksu ruszy w połowie przyszłego roku. Ośrodek ma być gotowy i w pełni wyposażony na początku roku 2015.