Po raz czwarty wybraliśmy najlepszą restaurację Lubelszczyzny. Wczoraj Andrzej Mielcarek, redaktor naczelny Dziennika Wschodniego, wręczył prestiżowe wyróżnienie Elżbiecie i Lechowi Cwalinom z Hadesu.
- Rzeczypospolita wielu narodów była także Rzeczypospolitą wielu smaków. W Lublinie krzyżowały się wielokulturowe szlaki i smaki; ormiańskie, ruskie, tatarskie, żydowskie, a nawet szwedzkie. Próbujemy się do nich dokopać - mówi Lech Cwalina, współwłaściciel Hadesu.
Dotychczas właścicielami "Złotej Łyżki” są restauracje "Pavillon” w Nałęczowie, "Polonia” w Lublinie i "Dwór Anna” w Jakubowicach Konińskich.
Przyznając "Złotą Łyżkę” chcemy premiować te restauracje, które starają się rozsławić poza miejscowym rynkiem lokalne specjalności i jednocześnie gwarantują swoim gościom wysoki poziom kuchni i usług. Informacje o naszej nagrodzie podają tak renomowane przewodniki, jak Pascal czy ostatnio - najnowszy "Kulinarny atlas Polski” Piotra Bikonta.
Do tegorocznej nagrody kulinarnej Dziennika aspirowały restauracje: Atmosfera w Lublinie, Dworek u Elizy w Piaskach, Hades, Karczma Rzym w Konopnicy, Knajpa U Fryzjera w Kazimierzu, Magia w Lublinie, Przepióreczka w Nałęczowie, Ulice Miasta w Lublinie, Zajazd Marta w Pułankowicach i Zagroda Roztocze w Obszy.