Na polskich bezrobotnych posiadających wykształcenie - najogólniej rzecz ujmując - gastronomiczno-hotelarskie, czeka praca. Niestety, nie we własnym kraju, lecz w Niemczech i w Irlandii
Istnieje też możliwość sezonowego zatrudnienia w tych zawodach, na okres do 3 miesięcy, osób, które pracowały już w Niemczech w charakterze pracownika-gościa. Zgłaszając się powinny one przedstawić wypełniony formularz dla pracowników-gości oraz kopię zgody na zatrudnienie (Zulassungsbescheinigung).
Wszyscy kandydaci do pracy w Niemczech muszą mieć nieukończone 40 lat, wykazać się dobrą znajomością języka niemieckiego (zostanie to sprawdzone podczas rozmowy kwalifikacyjnej przeprowadzonej w tym właśnie języku przez przedstawicieli Federalnego Urzędu Pracy) oraz udokumentować wykształcenie i zatrudnienie w konkretnym zawodzie. Osoby chcące pracować w charakterze recepcjonistów powinny, oprócz niemieckiego, dobrze znać również język angielski.
Z kolei Irlandczycy pilnie poszukują osób zainteresownych zatrudnieniem u nich przez rok (3 miesiące kursu + 9 miesięcy pracy) na stanowiskach kucharz, barman, recepcjonista i pokojowy. Kandydaci muszą mieć od 21 do 25 lat, wykazać się dobrą znajomością języka angielskiego, posiadać świadectwo niekaralności oraz udokumentować swe wykształcenie (ukończenie szkoły średniej, pomaturalnej lub posiadanie licencjatu w dziedzinie hotelarstwa albo turystyki) i doświadczenie zawodowe (szczególnie ważne jest, aby mieli je kandydaci do pracy w kuchni).
Osoby spełniające wymienione warunki, a zainteresowane pracą za granicą, powinny kontaktować się z Wojewódzkim Urzędem Pracy w Lublinie, ul. Lubomelska 1-3, pokój 214, tel. 532 49 22, wew. 49, w terminie do 18 września (Niemcy) lub 25 września (Irlandia).