
Uczniowie Zespołu Szkół Rolniczych w Woli Osowińskiej (pow. radzyński) od tego roku mają możliwość nauki w nowym zawodzie – technika przetwórstwa mleczarskiego. Szkoła podjęła współpracę ze Spółdzielczą Mleczarnią Spomlek.

Klasa o nowym profilu liczy 27 uczniów. – Cieszy nas to, że młodzi ludzie wciąż widzą potencjał w nauce zawodu mleczarza. My, jako firma, będziemy starali się wspierać ich edukację poprzez zajęcia i praktyki w naszym radzyńskim zakładzie – mówi Edward Bajko, prezes Spomleku.
Uczniowie dowiedzą się m.in. jak wygląda proces produkcji serów, proszków mlecznych oraz masła. Poznają wszystkie etapy produkcji, począwszy od odbioru mleka, warzelnię, aż po dojrzewalnię i dział konfekcjonowania sera.
– Jestem przekonana, że w kolejnych latach zainteresowanie rekrutacją będzie równie duże, tym bardziej, że jest to kierunek unikatowy, który daje szansę znalezienia bardzo dobrej pracy i rozpoczęcia edukacji na wyższym poziomie na studiach związanych z technologią żywności czy mleczarstwem – zauważa Beata Żurawska-Polkowska, dyrektor Zespołu Szkół Rolniczych w Woli Osowińskiej.
Oficjalna inauguracja zajęć na tym kierunku odbędzie się 11 września.
