Średnia cena gruntów rolnych, sprzedawanych przez Agencję Rynku Rolnego w trzecim kwartale 2012 r. to 20 tys. 557 zł za hektar. W porównaniu do cen w drugim kwartale to o 11 proc. więcej. W ciągu całego roku cena wzrosła o 20 proc.
– Istotny wzrost przeciętnej ceny ma m.in. związek ze sprzedażą bardzo dobrych jakościowo gruntów rolnych na terenie województwa dolnośląskiego – zaznacza Grażyna Kapelko, rzecznik ANR.
W przetargach najwyższe ceny uzyskano w województwach: dolnośląskim (32,7 tys. zł/ha), wielkopolskim (27,9 tys. zł/ha) i opolskim (23,9 tys. zł/ha). Najniższe w województwach: świętokrzyskim (13,2 tys. zł/ha), lubuskim (13,3 tys. zł/ha) i lubelskim (13,6 tys. zł/ha).
Najdrożej – średnio po 22,7 tys. za hektar zł, sprzedawano areały powyżej 300 ha, najtaniej w grupie obszarowej 1–10 ha – średnio po 16,1 tys. zł za hektar.
Najwięcej państwowych gruntów znajduje się na terenie północnych i zachodnich województw, przede wszystkim na Pomorzu Zachodnim (359,4 tys. ha), w Wielkopolsce (260,7 tys. ha), na Dolnym Śląsku (247,5 tys. ha) oraz na Warmii i Mazurach (220,5 tys. ha).
Z danych agencji wynika, że 20 lat temu hektar ziemi rolnej kosztował średnio 500 zł, a cena ziemi rolnej od tego czasu prawie stale rosła. Spadała jedynie w latach 1999-2001. Zdecydowane przyspieszenie wzrostu nastąpiło około roku 2003, tuż przed przystąpieniem Polski do UE. Od tego czasu wzrost jest dość jednostajny i zdecydowanie szybszy niż dekadę wcześniej.