Po feriach zimowych ruszają dostawy porcji owocowo-warzywnych w ramach administrowanego przez Agencję Rynku Rolnego programu „Owoce i warzywa w szkole”.
W programie uczestniczy 11 892 szkół podstawowych. Budżet przeznaczony na dostawy owoców i warzyw w II semestrze roku szkolnego 2016/2017 wynosi około 40 mln złotych. W programie „Owoce i warzywa w szkole” mogą uczestniczyć dzieci uczęszczające do klas I–III szkół podstawowych oraz „zerówek” zorganizowanych w szkołach podstawowych.
Dzieci będą otrzymywały dwa razy w tygodniu, przez dziesięć tygodni w semestrze, porcje składające się ze świeżych owoców (jabłka, gruszki, truskawki) i warzyw (marchew, rzodkiewka, pomidorki) oraz soków (owocowe, warzywne oraz mieszane).
Ponadto obowiązkowym elementem programu jest edukowanie o zdrowych nawykach żywieniowych.
Wykaz dostawców oraz warunki uczestnictwa w programie są dostępne na stronie www.arr.gov.pl w zakładce owoce i warzywa w szkole.