Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Rolnictwo

3 listopada 2015 r.
10:39

Zakupy u gospodarza, czyli o sprzedaży bezpośredniej

Marek Pawłowski (fot. Dorota Awiorko)
Marek Pawłowski (fot. Dorota Awiorko)

Rozmowa z lek. wet. Markiem Pawłowskim, Wojewódzkim Inspektorem Weterynarii do spraw bezpieczeństwa żywności w Wojewódzkim Inspektoracie Weterynarii w Lublinie.

Artykuł otwarty

Czytaj Dziennik Wschodni bez ograniczeń. Sprawdź naszą ofertę

Artykuł otwarty
AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

• Co ma zrobić rolnik, którzy chce produkować w systemie sprzedaży bezpośredniej?

– Należy zgłosić taki zamiar co najmniej na 30 dni przed rozpoczęciem produkcji do powiatowego lekarza weterynarii na danym terenie, na którym ma być prowadzona produkcja. Powiatowy lekarz weterynarii po zatwierdzeniu projektu technologicznego wydaje decyzję o wpisie do rejestru i nadaniu podmiotowi Weterynaryjnego Numeru Identyfikacyjnego (WNI). W ciągu 30 dni od uzyskania decyzji inspektorzy powiatowego inspektoratu weterynarii mają obowiązek sprawdzenia zgodności deklaracji producenta ze stanem faktycznym w miejscu produkcji. Prowadzenie kontroli przez naszych inspektorów w legalnie zarejestrowanym podmiocie produkcyjnym w ramach sprzedaży bezpośredniej pozwala na prawidłowy obrót tymi produktami, a konsumentom daje pewność o ich bezpieczeństwie. WNI to ośmiocyfrowy numer wyróżniający się m.in. cyfrą 56, która określa właśnie sprzedaż bezpośrednią. Rolnik po uzyskaniu decyzji o wpisie na listę powiatowego lekarza weterynarii może rozpocząć produkcję.

• Czego dotyczy kontrola?

– Nasza kontrola polega na sprawdzeniu warunków weterynaryjnych. Chodzi m.in.: wielkości produkcji, stan pomieszczeń i sprzętu przeznaczonych do produkcji lub sprzedaży produktów, zaświadczeń o stanie zdrowia osób prowadzących sprzedaż bezpośrednią, prowadzonych procesów produkcyjnych, pozyskiwanego surowca i przechowywanego produktu, zabezpieczonych środków myjąco dezynfekcyjnych oraz odzieży ochronnej, opakowań, oznakowania produktu itd. Krótko mówiąc – sprawdzamy, czy zapewnione są warunki weterynaryjne dla takiej produkcji i czy są one zgodne z przepisami.

• Jakie wymagania musi spełniać rolnik?

– Przyszły producent powinien przedstawić do powiatowego lekarza weterynarii – zgłoszenie działalności co najmniej na 30 dni przed rozpoczęciem działalności. Do tego opisową formę planu technologicznego, określając jednocześnie wielkości i zakres produkcji. Powinny znaleźć się też dokumenty określające, czy producent jest rolnikiem, czy prowadzi działalność pozarolniczą.

• Jaką działalność może prowadzić rolnik w ramach sprzedaży bezpośredniej?

– W ramach sprzedaży bezpośrednie rolnicy mogą prowadzić ubój drobiu i zajęczaków w gospodarstwie oraz sprzedaż tuszek drobiowych i produktów rybołówstwa, żywych ślimaków, mleka surowego lub surowej śmietany, jaj konsumpcyjnych, nieprzetworzonych produktów pszczelich.

• Gdzie producenci czy też rolnicy mogą sprzedawać swoje produkty?

– Produkty wytworzone w ramach prowadzonej sprzedaży bezpośredniej są przeznaczone dla konsumentów końcowych. Sprzedaż tych produktów może być prowadzona w miejscu ich wytwarzania, na targowiskach lub w zakładach prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego. Ważną informacją dla rolników prowadzących działalność w ramach sprzedaży bezpośredniej jest fakt, iż sprzedaż produktów może odbywać się na terenie danego województwa lub województw sąsiadujących.

• A kiedy rolnik będzie chciał wziąć udział np. w targach żywności organizowanych na terenie innego powiatu?

– Należy przypomnieć rolnikom prowadzącym działalność w ramach sprzedaży bezpośredniej, że sprzedaż produktów może odbywać się na terenie danego województwa lub województw sąsiadujących. Każdorazowa sprzedaż produktów w innym powiecie powinna być zgłoszona do powiatowego lekarza weterynarii na danym terenie w okresie 7 dni przed jej rozpoczęciem. Dla przykładu mając zarejestrowaną sprzedaż bezpośrednią w powiecie lubelskim, a planując sprzedaż swoich produktów w Chełmie, należy poinformować o tym fakcie powiatowego lekarza weterynarii w Chełmie.

• A czego dotyczą ograniczenia?

– Producent musi określić, ile będzie produkował tygodniowo. W tej kwestii są bowiem ograniczenia. Wielkość produkcji w ramach prowadzonej działalności sprzedaży bezpośredniej określono ilościowo w cyklu tygodniowym. I tak np.: dla produkowanych indyków – 50 sztuk na tydzień, dla drobiu – 200 sztuk, dla zajęczaków – 100 sztuk, dla surowej śmietany – 500 litrów, a dla surowego mleka – 1000 litrów. Jaja – mogą być produkowane w ilości od 350 do 2450 tygodniowo. Jedynie w przypadku miodu i nieprzetworzonych produktów pszczelich ilości nie są ograniczone.

• Jakie rolnik czy producent musi stosować oznakowanie?

– Na opakowaniach produktów przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej powinny być umieszczane imię i nazwisko albo nazwa producenta oraz adres prowadzenia działalności. Informacje takie powinny być również umieszczane w miejscu sprzedaży w sposób czytelny i widoczny dla konsumenta.

• Ile podmiotów jest zarejestrowanych do sprzedaży bezpośredniej produktów pochodzenia zwierzęcego w Lubelskiem?

– W naszym województwie zarejestrowano 416 podmiotów prowadzących produkcję w ramach sprzedaży bezpośredniej. W przypadku surowego mleka i śmietany mamy zarejestrowanych czterech producentów. Dwóch z nich prowadzi sprzedaż w ramach sprzedaży mleka z tzw. mlekomatów. Jeśli chodzi o drób, to zarejestrowaliśmy pięciu takich producentów. W przypadku produktów rybołówstwa mamy 40 producentów, którzy sprzedają ryby z własnych stawów. W naszym województwie zarejestrowano również 24 producentów jaj konsumpcyjnych. Najwięcej mamy zarejestrowanych, producentów nieprzetworzonych produktów pszczelich, bo aż 347, z czego na terenie powiatu świdnickiego mamy aż 54 takie podmioty.

Pozostałe informacje

Jarosław Kaczyński przeszedł badania w szpitalu przy al. Kraśnickiej

Kaczyński w lubelskim szpitalu. NFZ chce wyjaśnień od dyrekcji

Lubelski NFZ chce wyjaśnień od dyrekcji szpitala wojewódzkiego w Lublinie w związku z pobytem prezesa PiS Jarosława Kaczyńskiego na oddziale kardiologii. Polityk został przyjęty do placówki najpierw jako pacjent NN. Według doniesień mediów zamknięto dla niego pół oddziału.

Do wypadku doszło we wtorek w kompleksie leśnym w Dzierążni

Wypadek w lesie. Drzewo przygniotło mężczyznę

Lekarze z tomaszowskiego szpitala zajęli się 53-latkiem, który ucierpiał we wtorek podczas wycinki drzew.

Prezbiopia - przyczyny powstawania wady

Prezbiopia - przyczyny powstawania wady

Przyczyną prezbiopii jest naturalny proces starzenia się oka, który prowadzi do stopniowej utraty zdolności do ostrego widzenia z bliska. Zazwyczaj pierwsze objawy pojawiają się po 40. roku życia i stopniowo nasilają się w kolejnych latach. Osoby dotknięte prezbiopią zauważają, że mają trudności z czytaniem drobnego druku lub korzystaniem ze smartfona. Prezbiopia to powszechny problem, który dotyka niemal każdego dorosłego, niezależnie od wcześniejszych wad wzroku.

Pierwszy zabieg ablacji w kraśnickiej 4Cardii metodą elektroperacji wykonano w tym tygodniu
WIDEO
galeria
film

4Cardia z Kraśnika leczy migotanie nową metodą

Nie daje praktycznie powikłań i skutecznie leczy arytmię serca. Elektroporacja to nowa metoda ablacji, którą prof. Andrzej Głowniak z UM w Lublinie w miniony poniedziałek zastosował po raz pierwszy w kraśnickiej klinice kardiologicznej 4Cardia. Jest znacznie bezpieczniejsza niż dotychczas stosowane metody inwazyjnego leczenia migotania przedsionków.

Monohydrat kreatyny – Czy to faktycznie najlepiej przebadany suplement na rynku?

Monohydrat kreatyny – Czy to faktycznie najlepiej przebadany suplement na rynku?

Monohydrat kreatyny to jeden z najpopularniejszych i najlepiej przebadanych suplementów diety stosowanych w świecie sportu i zdrowego trybu życia. Od lat jest uznawany za niezawodne wsparcie w budowaniu siły, poprawie wydolności oraz przyspieszaniu regeneracji mięśni. Ale czy rzeczywiście monohydrat kreatyny zasługuje na miano najbardziej przebadanego suplementu? Jakie korzyści można uzyskać dzięki jego regularnemu stosowaniu? Przeanalizujmy fakty i sprawdźmy, dlaczego kreatyna, a w szczególności jej forma monohydratu, nadal jest numerem jeden w suplementacji sportowej.

Jak wybrać idealną odzież kibica? Poradnik dla prawdziwych fanów

Jak wybrać idealną odzież kibica? Poradnik dla prawdziwych fanów

Bycie kibicem to nie tylko emocje na trybunach i dopingowanie swojej drużyny, ale również sposób wyrażenia swojej pasji poprzez odpowiedni strój. Właściwie dobrana odzież kibica pozwala nie tylko wyróżnić się w tłumie, ale także zapewnia komfort i funkcjonalność podczas długich godzin spędzonych na stadionie. W tym poradniku podpowiemy, jak wybrać najlepsze ubrania i akcesoria dla każdego fana sportu.

Gdzie na weeekend z dzieckiem z Warszawy?

Gdzie na weeekend z dzieckiem z Warszawy?

Planując weekendowy wypad z dziećmi z Warszawy, warto wybrać miejsce, które zapewni nie tylko dobrą zabawę, ale i niezapomniane wspomnienia. W pobliżu stolicy znajduje się wiele atrakcji dostosowanych do rodzinnych wycieczek. Można wybrać się do parku rozrywki, odwiedzić miejsce pełne magii, skorzystać z wodnych atrakcji lub spędzić czas na łonie natury. Oto kilka propozycji, które sprawią, że weekend będzie pełen emocji.

Pieniądze w ręce mieszkańców. Burmistrz zapowiada nowy regulamin BO

Pieniądze w ręce mieszkańców. Burmistrz zapowiada nowy regulamin BO

W Radzyniu Podlaskim trwają prace nad nową odsłoną budżetu obywatelskiego. W ręce mieszkańców ma trafić 30 tys. zł.

 Przygotowania do sezonu turystycznego w Polsce Wschodniej – jak finansować nowe pomysły?

Przygotowania do sezonu turystycznego w Polsce Wschodniej – jak finansować nowe pomysły?

Polska Wschodnia to region bardzo zróżnicowany – od malowniczych krajobrazów i dziewiczej natury gór, jezior, puszczy, po bogatą historię i unikalne tradycje związane chociażby z gastronomią czy kulturą tatarską. Jednak czy to wystarczy, by przyciągnąć turystów i sprawić, że zapragną wracać tu częściej? Czy przedsiębiorcy dostrzegają potencjał drzemiący w tym obszarze i wiedzą, jak go skutecznie wykorzystać?

Dlaczego Warsztaty Kultury zagościły na stałe w kulturalnym krajobrazie Lublina?
film

Dlaczego Warsztaty Kultury zagościły na stałe w kulturalnym krajobrazie Lublina?

Warsztaty Kultury w Lublinie od lat kształtują życie kulturalne miasta, organizując wydarzenia, które angażują mieszkańców i przyciągają turystów. Instytucja odpowiada za największe festiwale, takie jak Noc Kultury, Carnaval Sztukmistrzów czy Wschód Kultury – Inne Brzmienia, a także prowadzi liczne projekty edukacyjne i artystyczne. O roli Warsztatów Kultury w miejskim ekosystemie kulturalnym rozmawiamy z Tomaszem Kowalewiczem.

Papież Franciszek

Watykan. Nowe informacje o stanie zdrowia papieża

Papież Franciszek spędził noc spokojnie, obecnie wypoczywa - poinformował w środę Watykan. To trzynasty dzień pobytu 88-letniego papieża w Poliklinice Gemelli. Tradycyjnie pierwsza poranna informacja o stanie jego zdrowia jest bardzo lakoniczna.

Krzysztof Komorski poszukuje asystentki lub asystenta

Jest praca u wojewody. "Zgłosić się może dosłownie każdy"

Ukończone 18 lat, otwarta głowa i dużo pomysłów - to są zasadnicze wymagania, jakie wojewoda Krzysztof Komorski stawia osobie, którą zamierza zatrudnić. Szuka dla siebie asystentki lub asystenta.

Pszenna mąka z bakteriami produkującymi groźną toksynę. Dystrybutor przyjmuje zwroty

Pszenna mąka z bakteriami produkującymi groźną toksynę. Dystrybutor przyjmuje zwroty

Bakterię Escherichia coli produkującą toksynę Shiga (STEC) wykryto w mące pszennej "Dobre plony". Ostrzeżenie przed jej spożywaniem wydał Główny Inspektorat Sanitarny.

Bogdanka LUK Lublin stanie w środę przed szansą awansu do finału CEV Challenge Cup

Do finału Challenge Cup jeden krok. Bogdanka LUK Lublin podejmie dzisiaj Sporting CP Lizbona

Finał CEV Challenge Cup jest na wyciągnięcie ręki lubelskiego debiutanta w europejskich pucharach. Bogdanka LUK Lublin potrzebuje wygrania dwóch setów do walki o trofeum. Pierwszy gwizdek półfinałowego spotkania w hali Globus, w środę, o godzinie 18.

Rolnicy z Lubelszczyzny o problemach polskiej wsi. Marta Wcisło wnosi poprawki do raportu UE

Rolnicy z Lubelszczyzny o problemach polskiej wsi. Marta Wcisło wnosi poprawki do raportu UE

Rozwój obszarów wiejskich to fundament stabilności gospodarczej i bezpieczeństwa żywnościowego – mówiła europosłanka Marta Wcisło podczas konferencji zorganizowanej z rolnikami. Przedstawiła poprawki do raportu Parlamentu Europejskiego dotyczącego polityki rolnej oraz odniosła się do problemu importu produktów spoza Unii Europejskiej.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium