O możliwość zorganizowania wesela w restauracji czy domu weselnym trzeba pytać dużo wcześniej.
– W przyszłym roku w czerwcu mamy jeszcze wolne dwie soboty, także w lipcu i sierpniu, ale to się szybko zmienia i warto wcześniej się upewnić – mówi Agnieszka Antoniak-Wolska z Hotelu Locomotiva w Lublinie. – Prędzej znajdzie się wolne miejsce w innym dniu tygodnia.
– To prawda, że o terminy trzeba wcześniej pytać – potwierdza Michał Filipek z Wiejskiego Zajazdu w Białej Podlaskiej. – Już wiele lat prowadzimy dom weselny, mamy doświadczenie i klienci to doceniają.
– To nasz wielki dzień i chcemy, żeby wszystko było najlepsze – mówią Karol Młodożeniec i Agnieszka Musiał, którzy za rok staną na ślubnym kobiercu. – Chcemy zamówić miejsce ekskluzywne dla ok. 50 gości. Chcemy przed tym zajrzeć w każdy kąt takiego domu, obejrzeć parkiet, sanitariaty i czy w kuchni jest czysto, albo nawet przyjrzeć się jakiemuś weselu, żeby dobrze wybrać.
– Jeśli będzie 50 lub więcej gości, hotel zostanie oddany na ich wyłączność – wyjaśnia Agnieszka Antoniak-Wolska. – Niektóre domy urządzają dwa, a może i trzy wesela w tym samym terminie, pod wspólnym dachem, a to bywa krępujące. My chcemy zapewnić naszym gościom komfort, wyborną kuchnię – zajmujemy trzecie miejsce w Lublinie jeśli idzie o jakość jedzenia. Przygotowujemy je wyłącznie na miejscu z naszych produktów.
– Menu uzgadniamy z klientami – dodaje M. Filipek.
W lubelskim Dworku Szlacheckim przy ul. Siennej zamawiający mogą zajrzeć w każdy kąt.
– Tylko do kuchni wstęp ma wyłącznie personel – zastrzega Renata Ciesielka, właścicielka dworku.
– Klienci zwracają uwagę na czystość, zaglądają do toalet, oglądają wystrój sali. Ja wiem, że wszystko jest ważne. Doceniają to, że u nas jest duża przestrzeń do tańca i dobra lokalizacja dworku. W ofercie mamy kilka dań gorących, wiele przystawek, sałatki. Naturalnie zamawiający mają prawo wyboru – mogą na przykład zażyczyć sobie, żeby to był bankiet, wesele do rana albo sam obiad. Jesteśmy otwarci.
Zajazd Marzanna w Niedrzwicy Kościelnej zawsze przygotowuje jakieś atrakcyjne potrawy. Może to być coś z grilla ustawionego w ogrodzie, może być pieczone prosię.
– Nigdy nie narzucamy menu, ale zawsze nasze jedzenie jest wyborne – zachwala Władysław Boruch. – Możemy przyjąć dużo gości, mamy znakomitą część hotelową.
Najczęściej owoce, ciasta, torty przywożą zamawiający wesele. Jednak domy weselne i restauracje mają kontakt z cukierniami, które świadczą takie usługi i mogą podać kontakt. Niektóre – jak Locomotiva, znakomite desery i słodkości robią u siebie. Trzeba też pytać o alkohol – niektórzy nie posiadają koncesji i trzeba zaopatrzyć się samemu. Ci, którzy ją posiadają chcą na tym zarobić, ale często dogadują się z zamawiającymi wesele i pozwalają przynieść alkohol własny.
Hotel Locomotiva, Lublin. Tel. 81 441 19 99
Wiejski Zajazd, Biała Podlaska, tel. 83 311 92 47
Dworek Szlachecki, Lublin, tel. 81 444 41 34
Zajazd Marzanna, Niedrzwica Kościelna, tel. 81 511 69 19