

W piątek zostanie otwarty pierwszy browar rzemieślniczy w Hrubieszowie. Napijemy się w nim trzech rodzajów piwa.

– Zapraszamy od godziny 10. Będzie można spróbować piwa w trzech stylach: lager, dunkel i weizen – zachęca Tomasz Sulewski, właściciel browaru. Za każdy z rodzajów zapłacimy 7 zł. Recepturę opracowano wspólnie z piwowarem z Bawarii. W planach są również piwa sezonowe, jak np. koźlak na zimę czy piwo marcowe.
W Browarze Sulewski na parterze znajduje się ponad 60 miejsc dla piwoszy. Na górze jest sala bankietowa na 160 osób, trzygwiazdkowy hotel dla 50 osób i restauracja dla 35. Właściciele chcą, żeby odbywały się tu wesela, szkolenia, konferencje. Inwestycja wymagała sporo pracy, bo stan budynku pozostawiał wiele
do życzenia.
Na początku piwo z Browaru Sulewski będzie dostępne tylko na miejscu. Z czasem właściciele chcą wprowadzić je do handlu.
W planach jest warzenie ponad 600 hektolitrów piwa rocznie. Jeszcze nie wiadomo dokładnie, w jakich godzinach będzie czynny browar. – Musimy sprawdzić, jakie będzie zainteresowanie i ustalić godziny – dodaje Sulewski.