Miód Manuka używany jest jako środek przeciwzapalny, lekarstwo na szerokie spektrum chorób żołądka i dolegliwości jelitowych oraz skuteczny środek antybakteryjny na rany i oparzenia.
Profesor Thomas Henle i zespół naukowców z Politechniki w Dreźnie odkryli aktywny składnik miodu z krzewu Manuka - methylglyoxal. Jest on odpowiedzialny za procesy antybakteryjne występujące tylko w niektórych miodach z Manuka. Methylglyoxal pojawia się na ogół we wszystkich miodach, jednak natężenie jego występowania na ogół waha się pomiędzy 0 a 10mg/kg. Natomiast methylglyoxal odkryty w miodach z Manuka występuje w natężeniu od 100mg/kg do 1000mg/kg!
MGOTM Manuka Honey jest jedynym naturalnym produktem zdrowej żywności na świecie, posiadającym sprawdzone działanie antybakteryjne. Składnik powodujący takie działanie pozostawał zagadką aż do momentu przeprowadzenia badań prof. Thomasa Henle'a z Politechniki Drezdeńskiej w Niemczech. Badania te wykazały obecność dietetycznego metyloglyoxalu jako aktywnego składnika odpowiedzialnego za antybakteryjne działanie MGOTM Manuka Honey (Molecular Nutrition and Food Research, styczeń 2008).
Im większe natężenie methylglyoxalu, tym silniejsze działanie antybakteryjne. Powyżej natężenia 400mg/kg miód powoduje wyginięcie szkodliwych bakterii.
Najlepszy wynik występowania methylglyoxalu w innych pokarmach wykazały:
jogurt - poniżej 2 mg/kg
ser 4-11 mg/kg
wino - poniżej 2 mg/kg
kawa 23-47 mg/kg
pozostałe miody 0-10 mg/kg
Badania dowiodły, że Miody Manuka są wyjątkowym produktem żywieniowym
i mogą być zaliczane do tzw. medical food czyli pokarmów powodujących znaczną poprawę zdrowia.
Methylglyoxal jest naturalnym produktem, który powstaje w czasie procesu dostawania się glukozy do żywych komórek - tak w organizmie człowieka, zwierzęcia, jak i rośliny. W czasie tego procesu methylglyoxal jest produkowany, a następnie wykorzystywany do budowy zdrowych żywych komórek.
Krzewy Manuka mają dużą zdolność uwalniania methylglyoxalu w miodzie, który jest już szeroko wykorzystywany przy wielu różnorodnych schorzeniach.
Czynnik leczniczy w Manuka
Methylglyoxal - aktywny antybakteryjny składnik w nowozelandzkim miodzie po raz pierwszy został opisany przez niemieckiego badacza w artykule opublikowanym w magazynie naukowych przeglądów partnerskich.
Artykuł mówi, że prace badawcze zespołu w Instytucie Chemii Żywności na Politechnice Drezdeńskiej “[...] jednoznacznie pokazują po raz pierwszy, iż methylglyoxal jest bezpośrednio odpowiedzialny za działanie antybakteryjne miodu z Manuka.”
Prof. Henle zauważa, że wysokie wskaźniki poziomu methylglyoxalu znalezione w miodzie z Manuka nie były jeszcze odkryte w żadnym innym produkcie żywnościowym.
Badacze poddali analizie 40 próbek miodów z całego świata różnego pochodzenia, włącznie z sześcioma rodzajami miodu z Manuka z Nowej Zelandii. Poziomy zawartości methylglyoxalu w miodach z Manuka — również w produktach Manuka Health New Zealand Ltd — były tysiąckrotnie wyższe niż w pozostałych przebadanych produktach. Średni poziom methylglyoxalu w miodach innych niż z Manuka osiągał wartość 3.1 mg/kg. Zagęszczenie tego składnika znalezione w sześciu miodach z Manuka wahało się pomiędzy 38 a 761 mg/kg.
Według badaczy, aktywność przeciwbakteryjna była bezpośrednio związana z poziomem methylglyoxalu, w pięciu do sześciu miodach z Manuka posiadająca efekt antybakteryjny w 15 do 30% roztworach.
Składnik ten został zatwierdzony jako aktywny, poprzez testowanie miodów innych niż z Manuka, do których sztucznie dodano methylglyoxal.
Prof. Heble ustalił, że wartości UMF były bezpośrednio zależne od zawartości methylglyoxalu. UMF to “Unique Manuka Factor” ( Unikalny Czynnik Manuka). Badania porównują właściwości antybakteryjne miodu z Manuka z zagęszczeniem fenolu, standardowego laboratoryjnego środka odkażającego. Methylglyoxal zaobserwowano w sfermentowanych produktach żywnościowych takich jak mleko, piwo i wino, o zagęszczeniu wahającym się między 3 do 11mg/kg. Ponadto, wiadomo, iż methylglyoxal powstaje w procesie palenia kawy z wynikiem zagęszczenia 23 do 47 mg/kg.
Odkrycie methylglyoxalu w miodzie z Manuka stwarza okazję do dalszych badań nad procesem jego tworzenia się w miodzie oraz do lepszego zrozumienia jego roli w odżywianiu, leczeniu ran oraz jako czynnika leczącego nowotwory.
Elvira Mavric, Silvia Wittmann, Gerold Barth, Thomas Henle Instytut Chemii Żywności i Instytut Mikrobiologii Politechnika Drezdeńska, Niemcy
Powstawanie miodów Miód Manuka to niezwykle aromatyczny miód z kwiatów drzewa herbacianego nazywanego po maorysku manuką. Miody MGOTM z krzewu Manuka można znaleźć tylko w kilku miejscach w Nowej Zelandii.
Wiarygodność ekologiczną Nowej Zelandii potwierdza fakt, iż jest to z pewnością jeden z najczystszych i najbliższych naturze krajów świata.
Miód z krzewu Manuka produkowany jest z Leptospermum scoparium - rośliny unikatowej dla Nowej Zelandii. Jej białe kwiaty pojawiają się wiosną. Mają silny aromat i pełne są nektaru, z którego pszczoły produkują ciemny gęsty miód.
Krzew Manuka co roku na cztery tygodnie pokrywa się białymi kwiatami.
W trakcie pory letniej zbocza gór i doliny otulone kwitnącym krzewem Manuka wyglądają jak pola przykryte śniegiem. Podczas tych czterech tygodni pszczoły są niezwykle zajęte zbieraniem miodu z kwiatów tego wyjątkowego krzewu. Dziko rosnąca roślina Manuka w sposób naturalny regeneruje się w odległych od cywilizacji zakątkach Nowej Zelandii, by co roku dać równie obfite
i pełnowartościowe zbiory.
Aktywny methylglyoxal, odpowiedzialny za procesy antybakteryjne, nie znajduje się w każdym nektarze z krzewu Manuka. Niektóre krzewy nie produkują miodu
z dużą ilością methylglyoxalu każdego roku, dlatego jego ilość może się wahać
w różnych partiach lub różnych latach. Każda partia miodu z Manuka jest szczegółowo badana w laboratorium, aby upewnić się, ile zawiera methylglyoxalu.
Miody Manuka są starannie selekcjonowane i przechowywane w specjalnych ochronnych opakowaniach. Aby zachować najwyższej jakości właściwości aktywnego miodu zdrowotnego z krzewu Manuka, poddaje się je procesowi liofilizacji.
Swoją doskonałą konsystencję miody zawdzięczają naturalnemu procesowi ziarninowania. Miody są w 100% naturalne, pozbawione jakichkolwiek domieszek i dodatków.
Leczone schorzenia
• Układ trawienny: łagodzi wrzody żołądka, zakażenia układu pokarmowego, poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego;
• Witalność i wytrzymałość: wzmacnia ogólny stan zdrowia i samopoczucia pacjenta, ma wysokie właściwości przeciwzapalne i zapobiegające zakażeniom, pomaga zwalczać szereg bakterii, m.in. infekcje gardła;
• Zakażenia bakteryjne: łagodzi stany zapalne, zakażenia gronkowcem złocistym;
• Skóra: przyspiesza proces gojenia wrzodów skóry, poparzeń, czyraków, pęknięć skórnych, pomaga w walce z wyjątkowo odpornym na antybiotyki gronkowcem złocistym, zwalcza świąd i bakterie wywołujące chorobowe zmiany skóry (egzemę);
• Rany: pomaga w leczeniu ran i poparzeń, zwalcza szereg bakterii, m.in. zakażenia ran.