Szukasz ochłody w letnie, upalne dni? Zastanawiasz się czym zastąpić tradycyjne, gorące zupy w te wakacje? Chłodnik ogórkowy może być tym, czego szukasz tego lata!
Łatwy, szybki i tani chłodnik ogórkowy
Wszyscy bardzo dobrze znamy chłodnik z buraczków lub z botwinki. Warto jednak poznawać nowe smaki i odkryć walory chłodnika zrobionego z innego warzywa! Chłodnik ogórkowy jest potrawą łatwą do wykonania, nawet dla osoby, która nigdy wcześniej go nie przygotowywała. Jest to również posiłek tani oraz szybki do przygotowania. Nie potrzebujesz tutaj wiele składników, a czas poświęcony na wykonanie tego dania nie powinien przekraczać 15-20 minut.
Czego potrzebujesz do przygotowania chłodnika ogórkowego?
Do przygotowania dwóch dość dużych porcji chłodnika potrzebne będą:
- dwa lub trzy duże ogórki szklarniowe lub 5-6 mniejszych, gruntowych,
- jogurt naturalny lub maślanka - 400 - 450 gram,
- ząbek czosnku,
- świeży, zielony koperek (około 5 gram),
- przyprawy: sól, mielony czarny pieprz, sok z cytryny.
Dodatkowo:
- dwa lub trzy ugotowane na twardo jajka,
- kilka ugotowanych ziemniaków,
- natka pietruszki, szczypiorek, koperek.
Jak wykonać chłodnik ogórkowy?
Na samym początku umyj i dokładnie obierz ogórki. Następnie zetrzyj ogórki oraz czosnek na tarce (najlepiej na grubszych oczkach). Pamiętaj, że jeśli ogórki mają dość duże nasiona, to bez obaw możesz się ich pozbyć za pomocą łyżeczki.
Gdy w półmisku masz już starte ogórki wraz z czosnkiem, to dodaj do smaku przyprawy: dosól, dodaj czarny, świeżo mielony pieprz i posiekany świeży koperek. Możesz wkropić również sok z cytryny.
Następnym krokiem jest dodanie do miseczki jogurtu naturalnego lub jeśli wolisz – maślanki. Dokładnie wymieszaj zawartość półmiska.
Aby potrawa się przegryzła wstaw chłodnik do lodówki na przynajmniej 15 minut, jednak jeszcze lepszy smak uzyskasz po 30 minutach.
Z czym podawać chłodnik ogórkowy?
Nie zapominaj, że jedzą również nasze oczy, zatem, aby danie prezentowało się atrakcyjnie pod względem wizualnym, możesz ozdobić je posiekanymi jajkami i ugotowanymi, drobno posiekanymi ziemniakami. Wierzch chłodnika posyp świeżo posiekaną natka pietruszki, szczypiorkiem lub koperkiem. Takie danie będzie nie tylko lepiej wyglądać, ale też będzie bardziej odżywcze i sycące.
I to wszystko!
Smacznego!