Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lublin

3 września 2024 r.
9:39

Coś dla ciała i duszy. Ruszył Europejski Festiwal Smaku

Autor: Zdjęcie autora IC
0 A A

Wspólne gotowanie, rozmowy o metafizyce, dbanie o zdrowie - to wszystko czeka na nas na rozpoczynającym się Europejskim Festiwalu Smaków.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Od świętowania urodzin ojca Tomasza Dostatniego rozpoczął się Europejski Festiwal Smaku. W poniedziałek (2 września) zaproszeni goście mogli złożyć dominikanowi życzenia i porozmawiać o jego życiu i filozofii. Ojciec związany jest z EFS od lat i postanowił swoje urodziny świętować właśnie w ramach festiwalu. 

Spotkanie otwarte z oo. Tomaszem Dostatnim odbędzie się we wtorek (3 września) w księgarni Dosłowna. Będzie można porozmawiać o najnowszej książce dominikanina, jego urodzinach oraz wędrówce duchowej, która jak mówią sami organizatorzy Europejskiego Festiwalu Smaku, towarzyszy całej imprezie. 

To jednak nie wszystko, co czeka nas podczas festiwali. Przede wszystkim cofniemy się o 550 lat – czyli do czasów, gdy powstało województwo lubelskie. Prof. Jarosław Dumanowski przedstawi przepisy z początków istnienia województwa.

W programie znajdziemy także Mistrzostwa Świata w jedzeniu cebularzy na czas, przygotowywanie ukochanej potrawy Julii Szeremety, pokaz kucharza, który gotował dla olimpijczyków oraz koncert renesansowych skrzypiec.

Na kulinarnej scenie pojawią się m.in. Katarzyna Bosacka, Michał Fabiszewski, jeden z 20 szefów kuchni gotujących podczas Igrzysk Olimpijskich w Paryżu, czy Łukasz Modelski.

Odbędą się także warsztaty i spacery z ziołami w tle.

Naszą duszę w kulturalną podróż zabiorą m.in. Waleria i Piękne Róże, Adam Bałdach ze swoimi renesansowymi skrzypcami, Grzegorz Rogala i mistyczne wykonanie Psalmów Jana Kochanowskiego oraz Dominika Zamara, śpiewaczka operowa, która wraca do korzeni i będzie śpiewać z repertuaru metalowego.

Podczas festiwalu, już po raz dziewiąty odbędzie się konkurs na „Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2024”. W konkursie wyłonione zostaną kulinarne produkty z regionu lubelskiego wyróżniające się najwyższymi walorami smakowymi, zapachowymi i wizualnymi.

 

Program festiwalu

Wtorek, 3 września:

  • 18:00 Salon literacki. Wieczór autorski Tomasza Dostatniego i Piotra Nowiny-Konopki „Między tronem i ołtarzem”, Księgarnia Dosłowna, Centrum Kultury w Lublinie.
  • 19:00 Otwarcie wystawy fotografii Kingi Hendzel „Black & White Jazz”, Galeria Wirydarz Centrum Kultury w Lublinie.

Środa, 4 września:

  • 12:00 Otwarcie Jarmarku Festiwalowego, Stare Miasto.
  • 13:00 Prezentacja wystawców, spacer po stoiskach, konkursy z nagrodami do godziny 20, Stare Miasto.
  • 14:00 Instrukcja jedzenia ostryg, Ewa i Piotr Michalscy, Stare Miasto.
  • 19:00 Wernisaż malarstwa Zofii Leszczyńskiej: Ptaki, kwiaty i anioły św. Franciszka, ze specjalnym udziałem Włodzimierza Staniewskiego, założyciela OPT Gardzienice, degustacja ciasteczek św. Franciszka wypieczonych przez Elżbietę Cwalinę, Wirydarz klasztoru Dominikanów.

Czwartek, 5 września:

  • 10:00 Jarmark Festiwalowy, spacer po stoiskach, konkursy, nagrody do godziny 20, Stare Miasto.
  • 14:00 Instrukcja jedzenia ostryg, Ewa i Piotr Michalscy, Stare Miasto.
  • 18:00 Premiera spektaklu „Casta Diva, che inargenti & OkzseiK” z udziałem Dominiki Zamary i Pawła Kieszko, Scena Teatralna w Spichlerzu, Ośrodek Praktyk Teatralnych Gardzienice.
  • 19:00 Spotkanie z Dominiką Zamarą, księżniczką światowej Opery, Scena Teatralna w Spichlerzu, Ośrodek Praktyk Teatralnych Gardzienice.

Piątek, 6 września:

  • 12:00 Jarmark Festiwalowy, spacer po stoiskach, do godziny 20, Stare Miasto.
  • 12:00 Konkurs Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2024, Trybunalska Caffe.
  • 13:00 Instrukcja jedzenia ostryg, Ewa i Piotr Michalscy, Scena Smaku, plac po Farze.
  • 13:30 Foto Festiwal z Leica Store Warszawa, Czytanie Fotografii, prezentacja aparatów Leica Piotr Marek, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8.
  • 15:00 Konkurs Good Chef Junior „550 lat Województwa Lubelskiego” o puchar Marszałka Województwa Lubelskiego, Scena Smaku, plac po Farze.
  • 16:00 Co jadł król Kazimierz Jagiellończyk? Pokaz gotowania młodych szefów kuchni z Technikum Pszczelarskiego, Scena Smaku, plac po Farze.
  • 16:30 Konkurs Good Chef Junior „550 lat Województwa Lubelskiego” o puchar Marszałka Województwa Lubelskiego, Scena Smaku, plac po Farze.
  • 17:00 O roli dyplomacji kulinarnej w promocji Województwa Lubelskiego i miasta Lublin. Spotkanie z Magdaleną Tomaszewską-Bolałek. Rozmowa z udziałem prof. Jarosława Dumanowskiego, Lubelska Regionalna Organizacja Turystyczna, Krakowskie Przedmieście 6.
  • 17:30 Co jadł król Kazimierz Jagiellończyk? Pokaz gotowania młodych szefów kuchni ze Technikum „Lider” w Lublinie, Scena Smaku, plac po Farze.
  • 18:00 Konkurs Good Chef Junior – ogłoszenie werdyktu jury, Scena Smaku, plac po Farze.
  • 18:15 Festiwal Drzewo Życia w Gardzienicach. Pokaz lepienia pierogów teatralnych w wykonaniu Małgorzaty Solis, Scena Smaku, plac po Farze.
  • 18:45 Ogłoszenie wyników konkursu Najlepszy Smak Lubelszczyzny, Scena Smaku, plac po Farze.
  • 19:15 Koncert Gaii Mobilij (Italia), Scena Smaku, plac po Farze.
  • 21:00 Koncert kapeli Waleria i piękne róże „Potańcówka, jakiej świat nie widział”, Scena Smaku plac po Farze.

Sobota, 7 września:

  • 11:00 Jarmark festiwalowy, spacery po stoiskach, konkursy z nagrodami, Stare Miasto.
  • 11:30 Konkurs jedzenia waty cukrowej na czas dla dzieci, Stół Spotkań, plac po Farze.
  • 12:00 Ogólnopolski Turniej Nalewek i Lubelskie Spotkania Nalewkowe, Browar Wielokran, Centrum Spotkania Kultur, plac Teatralny 1.
  • 12:15 Festiwal Kaszy Gryczaki. Pokaz gotowania gołąbków, degustacje, Scena Smaku, plac po Farze.
  • 13:00 Pokaz kulinarny Katarzyny Bosackiej, Scena Smaku, plac po Farze.
  • 13:30 Foto Festiwal z Leica Store Warszawa, Czytanie fotografii, prezentacja aparatów Leica Piotr Marek, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8.
  • 14:00 Zrównoważona kuchnia. Pokaz kulinarny z Krajową Grupą Spożywczą, Scena Smaku, plac po Farze.
  • 14:45 I Mistrzostwa Świata w Jedzeniu Cebularzy Lubelskich na Czas, plac Po Farze.
  • 15:30 Piknik retro, zabytkowe automobile, motocykle i bicykle – plac Łokietka w Lublinie.
  • 15:15 Maraton smaku. Finał Ogólnopolskiego Konkursu KGW z Krajową Grupą Spożywczą, pokazy gotowania, prezentacje, Scena Smaku, Stół Spotkań, plac po Farze.
  • 16:00 O śledziach starszych niż Chrystus Piotr Celtycki, pokaz, degustacja, plac Po Farze.
  • 16:15 Julia Szeremeta i Michał Fabiszewski. Maraton smaku z Krajową Grupą Spożywczą. Ciąg dalszy, plac po Farze.
  • 17:00 Pokaz kulinarny w wykonaniu chefa kuchni Michała Zakrzewskiego – Restauracja Nowa Piwnica Smaku z Opola Lubelskiego, Scena Smaku, plac po Farze.
  • 18:00 Projekt RE:Union Smaków – Kolacja historyczna z królem Kazimierzem Jagiellończykiem, degustacja dań sprzed 550 lat, komentują Jarosław Dumanowski, Maciej Nowicki, Stół Spotkań, plac po Farze.
  • 19:00 Koncert Adama Bałdycha, gwiazdy festiwalu. Adam Bałdych redefiniuje pojęcie skrzypiec – The Guardian. Największy talent skrzypiec naszych czasów, bazylika Dominikanów.
  • 19:50 Ogłoszenie wyników Ogólnopolskiego Turnieju Nalewek, plac o Farze.
  • 20:00 Koncert „Limboski solo”, plac po Farze.
  • 21:00 Premiera książki „550 lat kuchni lubelskiej”. Spotkanie z Jarosławem Dumanowskim, Maciejem Nowickim i Waldemarem Suliszem, Stół Spotkań, plac o Farze.

Niedziela, 8 września:

  • 12:00 Jarmark festiwalowy, spacery po stoiskach, konkursy z nagrodami, Stare Miasto.
  • 12:30 Śniadanie na trawie. Żywy obraz. Inscenizacja Stacji Teatr, plac Po Farze. 
  • 13:00 Spacer ziołoleczniczy z Justyną Pargiełą z Pytania na śniadanie, Błonia pod Zamkiem.
  • 13:30 Foto Festiwal z Leica Store Warszawa, Czytanie fotografii, prezentacja aparatów Leica Piotr Marek, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8.
  • 14:00 Eliksir św. Kazimierza. Spotkanie z Justyną Pargiełą, Stół Spotkań, plac po Farze.
  • 14:15 Spacer historyczny z Kazimierzem Jagiellończykiem. Oprowadza Agata Hrycaj. Start przy kościele powizytkowskim.
  • 15:00 Festiwal Parzynalia z Bełżyc. Pokaz gotowania, degustacje, Scena Smaku, plac po Farze.
  • 16:00 Pokaz gotowania Łukasza Modelskiego, Scena Smaku, plac po Farze.
  • 16:45 Św. Franciszek głosi kazanie do ptaków, Stół Spotkań, plac po Farze.
  • 17:00 Projekt Re:Union Smaków – Debata historyczna „Unia Lubelska Inspiracje” z udziałem prof. Jarosława Dumanowskiego i Macieja Nowickiego, prowadzenie Łukasz Modelski, Sala Unii Lubelskiej klasztor Dominikanów.
  • 17:00 Co jadł król Kazimierz Jagiellończyk? Pokaz gotowania chefów kuchni ze Stowarzyszenia Euro-Toques Polska, Scena Smaku, plac po Farze.
  • 18:00 Uroczysta msza św. w intencji 550 lat Województwa Lubelskiego z wykonaniem przez Barbarę Rogalę z Zespołu Wokalnego Polskiej Opery Królewskiej hymnu „Omni die nic Mariae”, zwanego modlitwą św. Kazimierza, patrona Polski i Litwy, Bazylika Dominikanów.
  • 19:00 Projekt Re:Union Smaków – koncert Grzegorza Rogali, Projekt P.G.R. „Polish Psalter” Psalmy Jana Kochanowskiego, uroczyste zakończenie festiwalu, Bazylika Dominikanów
e-Wydanie

Pozostałe informacje

Prognoza dla Lubelszczyzny: Burze i gwałtownie przybierające rzeki

Prognoza dla Lubelszczyzny: Burze i gwałtownie przybierające rzeki

Mimo tego, że niedziela na Lubelszczyźnie zaczęła się spokojnie i słonecznie, według synoptyków to nie potrwa długo. Od godz. 15 przewidywane są burze z opadami deszczu. W poniedziałek spodziewany jest natomiast gwałtowny wzrost poziomu rzek

Żadnych ulepszaczy, tylko swojskie produkty. Sękacz już nie tylko na wesele
zdjęcia
galeria

Żadnych ulepszaczy, tylko swojskie produkty. Sękacz już nie tylko na wesele

To ciasto robi taką furorę, że doczekało się swojego festiwalu. – To receptura przekazana jeszcze przez babcię, bez żadnych ulepszaczy- opowiada pani Monika z Huszczy. Sękacze królowały w niedzielą w Drelowie.

Trwa Święto Plonów w Sosnowicy. Będzie pieczony jeleń i mnóstwo dobrej zabawy
NASZ PATRONAT
galeria

Trwa Święto Plonów w Sosnowicy. Będzie pieczony jeleń i mnóstwo dobrej zabawy

Rolnicy i mieszkańcy Gminy Sosnowica podczas Dożynek Gminno-Parafialnych dziękują dzisiaj za tegoroczne plony.

Straciła 220 tysięcy zł. Uwierzyła w historię o samotnym wdowcu

Straciła 220 tysięcy zł. Uwierzyła w historię o samotnym wdowcu

52-latka z powiatu zamojskiego poznanemu w Internecie mężczyźnie podającemu się za belgijskiego podróżnika przelała łącznie blisko 220 tys. zł. Sądziła, że pomaga mu m.in. opłacić operację w Afryce. O tym, że to wszystko kłamstwa uświadomili ją znajomi

Frykasy z Kodnia i wiele innych. Znamy najlepsze produkty Lubelszczyzny 2024

Frykasy z Kodnia i wiele innych. Znamy najlepsze produkty Lubelszczyzny 2024

Pierogi z rybą, ser z czosnkiem, czy konfitura pigwowa z pędami sosny. Nasz region ma potrawy, którymi warto się chwalić. Zostały one docenione na Europejskim Festiwalu Smaku.

Dziennikowa Niezapominajka dziś z Bogucina. Jak to dawniej było u babci
Wideo
galeria
film

Dziennikowa Niezapominajka dziś z Bogucina. Jak to dawniej było u babci

Dziennikowa Niezapominajka odwiedziła niezwykłe miejsce we wsi Bogucin w gminie Garbów. Sień, kuchnia z kominem, kapą i zapieckiem, artykuły z Dziennika Wschodniego z 1997 roku - to niektóre z wielu eksponatów, jakie można tam zobaczyć. Izba Regionalna powstała z inicjatywy miejscowej bibliotekarki, Jadwigi Flisiak. O tym jak żyło sie dawniej opowiada nam twórczyni tego wyjątkowego miejsca.

Wielki Strażnik Kura, czyli żywe tradycje lubelskiego bractwa
zdjęcia
galeria

Wielki Strażnik Kura, czyli żywe tradycje lubelskiego bractwa

Lubelskie Bractwo Strzelców Kurkowych św. Jana Kantego w sobotę świętowało swoje 100-lecie. W tradycyjnych, staropolskich strojach z szablami, żupanami i czapkami, uczestnicy obchodów przeszli ulicami Lublina.

Piotr Ceglarz nie zagrał z Górnikiem Zabrze, z powodu lekkiego urazu

Motor wygrał z Górnikiem Zabrze mimo nieobecności dwóch ważnych piłkarzy

W piątkowy wieczór Motor Lublin pierwszy raz w tym sezonie cieszył się z kompletu punktów przed własną publicznością po wygranej z Górnikiem Zabrze 1:0. Trzeba dodać, że podopieczni Mateusza Stolarskiego pokonali rywali mimo nieobecności: kapitana Piotra Ceglarza, a także kluczowego stopera Arkadiusza Najemskiego.

Lubelscy strażacy wyjechali do pomocy powodzianom

Lubelscy strażacy wyjechali do pomocy powodzianom

Tuż po północy grupa strażaków z województwa lubelskiego wyruszyła w drogę na pomoc powodzianom z Głubczyc na Opolszczyźnie. Do akcji zadysponowano cztery pojazdy, łącznie 17 funkcjonariuszy PSP.

Górnik Łęczna w niedzielę spróbuje podtrzymać dobrą passę na swoim stadionie

Górnik Łęczna gra dzisiaj z Miedzią Legnica. "Stąpamy twardo po ziemi i mocno pracujemy"

Siedem meczów, pięć zwycięstw, remis i porażka. Po letniej rewolucji kadrowej raczej niewielu spodziewało się tak dobrego startu ze strony Górnika Łęczna. Kibice na pewno są ciekawi, w jakiej formie ich pupile wrócą do gry po przerwie reprezentacyjnej. W niedzielę o godz. 17 zielono-czarnych czeka domowe spotkanie z Miedzią Legnica. A rywali prowadzi Ireneusz Mamrot.

Dzisiejszy poranek w Kłodzku

Dramat na południu Polski. Wielka woda nie ustępuje

Południe kraju walczy z wielką wodą. W nocy przelała się tama w Międzygórzu w powiecie kłodzkim. Trwa ewakuacja zagrożonych miejscowości. Służby informują o pierwszym utonięciu.

Polski Cukier Start nadal czeka na pierwsze zwycięstwo w okresie przygotowawczym

Polski Cukier Start Lublin prowadził przez pół meczu, ale przegrał ze Śląskiem Wrocław

Polski Cukier Start prowadził przez niemal pół meczu kontrolnego ze Śląskiem. Niestety, fatalna czwarta kwarta spowodowała, że drużyna Wojciecha Kamińskiego musiała się pogodzić z kolejną w okresie przygotowawczym porażką. Wrocławianie wygrali ostatnią kwartę aż 33:16 i cały mecz 96:82.

Wypadek w Górze Puławskiej. Nie żyje obcokrajowiec

Wypadek w Górze Puławskiej. Nie żyje obcokrajowiec

W nocy z soboty na niedzielę w Górze Puławskiej doszło do wypadku z udziałem obcokrajowców, obywateli Ukrainy. Kierowca BMW zginął na miejscu.

Te słowa rozdzierają serce. Trener żegna zmarłego tragicznie wychowanka

Te słowa rozdzierają serce. Trener żegna zmarłego tragicznie wychowanka

Lubelskie środowisko sportowe pogrążyło się w ten weekend w żałobie. W tragicznym wypadku w sobotę w nocy w Toruniu zginął 20-letni Dawid Litke, pięściarz Klubu Sportowego Paco, były mistrz Polski w kategorii młodzików i kadetów.

Piłkarze Podlasia znowu zmarnowali kilka dobrych sytuacji

Podlasie znowu nie strzela, a Świdniczanka ponownie straciła gole przed przerwą

Nieudane wyjazdy Podlasia i Świdniczanki. Drużyna Artura Renkowskiego znowu miała problem ze skutecznością i słono za to zapłaciła w końcówce meczu ze Starem Starachowice. Gospodarze w końcówce zdobyli zwycięskiego gola. „Świdnia” ponownie straciła dwie bramki w pierwszej połowie i nie zdołała odrobić start w Nowym Targu.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Komunikaty