Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

Łąki nad Bugiem są dla pszczół znakomitym pożytkiem. Nie tylko po naszej stronie, ale i po białoruskiej czy ukraińskiej. Tam też nasze pszczoły chodzą, bo paszportu im nie potrzeba – mówi Kazimierz Panasiuk
Magazyn

Nestor poleskich pszczelarzy: Codziennie 2 łyżki pyłku sobie zjadam przez cały rok

Miałem dwie poważne operacje, lekarze byli zaskoczeni moimi dobrymi wynikami. Nie mogli uwierzyć, że się tak dobrze czuję. Ale, proszę pana, ja codziennie 2 łyżki pyłku sobie zjadam przez cały rok. Dobrze się czuję, pracuję na działce, w pasiece. A przecież do setki brakuje mi tylko 15 lat. W porównaniu do moich kolegów nie odczuwamy tych lat, co mam. Uważam, że to jest zasługa pyłku pszczelego - rozmowa z Kazimierzem Panasiukiem, nestorem poleskich pszczelarzy.

Leśna Baza pod Lublinem. Trochę natury i dzieci są szczęśliwe
Magazyn
galeria

Leśna Baza pod Lublinem. Trochę natury i dzieci są szczęśliwe

Rozmowa z Marią Artemiuk-Kozicką z Leśnej Bazy NaTurka pod Lublinem

Pomysł budowy farmy wiatrowej w gminie Kraśnik niepokoi mieszkańców. "Chcemy być dobrymi sąsiadami"
Magazyn

Pomysł budowy farmy wiatrowej w gminie Kraśnik niepokoi mieszkańców. "Chcemy być dobrymi sąsiadami"

Rozmowa z Tomaszem Fiszerem z firmy OX2, która w przyszłym roku chce rozpocząć budowę farmy wiatrowej w gminie Kraśnik. Jest kierownikiem kraśnickiego projektu. Przeciwko zaplanowanej inwestycji protestuje część mieszkańców. Wśród niezadowolonych są m.in. właściciele działek, którzy znaleźli się w strefie oddziaływania wiatraków i obecnie nie mogą zacząć budowy swoich domów.

Szparagi i miód to bardzo smaczne połączenie. Jeśli mamy w domu gofrownicę, możemy ugotowane szparagi położyć na gorącym gofrach, polać miodem, obsypać podprażonymi migdałami. A nawet posypać startym parmezanem
Magazyn

Wybieracie się dziś na targ? Jak wybrać dobre szparagi?

Właśnie pojawiły się w sklepach i na straganach, a ponieważ sezon na nie jest krótki, warto najeść się na zapas. Można przyprawić je anyżkiem i miętą, dobrze smakują z jajkiem, z migdałami polane miodem, z szynką, owocami morza, smardzami i ziemniakami. A nawet na gorących gofrach.

Lubelskie badania, testy i lekarze na froncie walki z Covid-19

Lubelskie badania, testy i lekarze na froncie walki z Covid-19

Niewiele brakuje do pierwszej oceny skuteczności immunoglobuliny z osocza ozdrowieńców, która może stać się lekiem na COVID-19. Jest też szansa na przyśpieszenie badań nad amantadyną. Liderem obu projektów są lubelskie kliniki.

Lublin w 1939 roku
Magazyn

Dawno temu w Lublinie. Liczby, które mówią o przeszłości miasta

To, co dziś wydaje się nam oczywiste, jak umywalka w łazience, jeszcze kilkadziesiąt lat temu było rzadkością. Z kolei to, co dzisiaj jest tak rzadkie, że niemalże nieistniejące, jak analfabetyzm, kiedyś było istotnym problemem społecznym. Co jeszcze o przeszłości Lublina mówią liczby zebrane przez pracowników publicznej statystyki?

Najbardziej dumny jestem z pielmieni. Inspiracją była dla mnie karta gwiazdowej francuskiej restauracji. Farsz składa się z grzybów i kremowej cebulki, w daniu pojawią się orzechy nerkowca i maślany sos – mówi Kuba Piętowski, szef kuchni restauracji 2 Pi eR
galeria

Weekend premier w lubelskich restauracjach. Co zamówisz na tarasie i w ogródku

To weekend premier w lubelskich restauracjach. Sprawdziliśmy, co ciekawego zamówicie na taras czy do ogródka. Jak smakuje wiosenny Lublin?

Z Lublina do Warszawy. Na Plac na Rozdrożu Zawodowym Polskich Pielęgniarek i Położnych
Magazyn
galeria

Z Lublina do Warszawy. Na Plac na Rozdrożu Zawodowym Polskich Pielęgniarek i Położnych

Mają dość pracy ponad siły. Chcą zarobków adekwatnych do odpowiedzialności i kwalifikacji. Ponad 250 pielęgniarek z naszego województwa i ich koleżanki z innych regionów protestowały w środę przed Sejmem.

W tej nauce jest bardzo dużo aspektów, nie tylko szkolenia. Mi najwięcej dało to, że czytałam książki, artykuły, to, że jeździłam na szkolenia – mówi Olga Palamarchuk
Magazyn

Jak zrobić idealny koktajl? Barmanka z Lublina o drinkach i konkursie World Class

Rozmowa z Olgą Palamarchuk, barmanką z Lublina, uczestniczką ogólnopolskiego konkursu barmańskiego World Class.

Lubelscy restauratorzy odliczają czas do północy. Ale nie wszyscy przetrwali, może być dużo zaskoczeń
galeria
film

Lubelscy restauratorzy odliczają czas do północy. Ale nie wszyscy przetrwali, może być dużo zaskoczeń

Po długich miesiącach działalności tylko na dowóz lub z odbiorem własnym restauratorzy mogą zaprosić wreszcie gości do gastronomicznych ogródków. Najbardziej stęsknieni powrotu do normalności zrobią to już o północy.

Wielka podróż tratwą z Puław do Morza Czarnego
Magazyn
galeria

Wielka podróż tratwą z Puław do Morza Czarnego

Inaczej patrzy się na kraje i miasta od strony wody. Mam nadzieję, że znajdę czas by trochę pozwiedzać – mówi Andrzej Łagowski, mieszkaniec gminy Wisznice, który 3 maja wyruszył z puławskiego portu w swoją podróż życia.

"Uciekałam z chemii i przychodziłam na treningi". Amazonki z Lublina pokazują, co to wola walki
Magazyn
galeria

"Uciekałam z chemii i przychodziłam na treningi". Amazonki z Lublina pokazują, co to wola walki

Amazonki Budowlani Lublin będą gospodarzem III Turnieju mistrzostw Polski Kobiet U 16 w Rugby 7. Zawody zaplanowano na 16 maja, początek o godzinie 11 na stadionie przy ul. Krasińskiego 11.

Aqua Lublin
Magazyn

Kolekcjonerzy strat, czyli jak się rządzi miejską spółką w Lublinie

Do wielomilionowych strat miejskiej spółki przyczyniły się niegospodarne decyzje jej władz – ocenia NIK, która badała Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji. Zbędne wydatki i organizacja imprez skazanych na porażkę to tylko część zarzutów. Tymczasem wypłaty dla szefów MOSiR nie były i nie są zależne od ich osiągnięć, a Ratusz dokarmia spółkę pieniędzmi podatników. Z kolei prezydentowi oberwało się za sposób ustalania wynagrodzeń dla szefów miejskich spółek.

Dzisiaj jedną z bardzo już niewielu pamiątek po Izbickich Żydach są fragmenty macew złożonych na tamtejszym kirkucie. Część z nich w czasie okupacji była wykorzystana przez Niemców do budowy aresztu
Magazyn
galeria

"Konfrontacja z faktami może być bolesna, ale też może przynieść oczyszczenie". Rafał Hetman o książce "Izbica, Izbica"

Już przed ukazaniem się książki docierały do mnie opinie, że po co o tym pisać i że to szkalowanie Polaków. Tymczasem ja bazowałem na relacjach świadków, dokumentach i naukowych opracowaniach. Rozmowa z reporterem Rafałem Hetmanem, autorem książki „Izbica, Izbica”.

Matura 2021. Komentarze uczniów i nauczycieli. Prokurator też się przyjrzy tegorocznym egzaminom
Magazyn
galeria

Matura 2021. Komentarze uczniów i nauczycieli. Prokurator też się przyjrzy tegorocznym egzaminom

Absolwenci techników i liceów ogólnokształcących mają już za sobą trzy najważniejsze egzaminy – język polski, matematykę i język angielski. Wszystkie na poziomie podstawowym.

Od kilku lat dużo sprzedaje się dużo traw i bylin. Moda na grzeczny, uporządkowany ogród mija – mówi Anna Wójcik-Kager
Magazyn
galeria

Jak urządzić ogród? Spokój, cierpliwość i natura, czyli ogrodowe przebudzenie

Ogród wymaga pewnej wiedzy oraz spokoju, o który w naszym zabieganiu trudno. Życie jest biegiem, nie mamy czasu, żeby zatrzymać się, popatrzeć, powąchać, dotknąć, wziąć głębszy oddech. Jak w powieści Marii Rodziewiczówny „Lato leśnych ludzi”, pierwszej, ekologicznej powieści polskiej. Radzę wszystkim przeczytać. Rozmowa z Anną Wójcik-Kager, właścicielką szkółki „Zielone Wzgórza” w Nałęczowie, pomysłodawczynią festiwalu Festiwalu Otwartych Ogrodów.

Sprawdzone dania z kurczaka. Zainspiruj się przed niedzielnym obiadem

Sprawdzone dania z kurczaka. Zainspiruj się przed niedzielnym obiadem

Pikantne skrzydełka Bufallo, złoty kurczak, kotlet Pożarskiego i kotlet de volaille oraz wędzony kurczak Kurta Schellera to nasza propozycja na weekend na świetne dania z kurczaka.

Kosmiczne Bobry najlepsze w Polsce. Programują, konstruują i rozwiązują problemy społeczne
Magazyn

Kosmiczne Bobry najlepsze w Polsce. Programują, konstruują i rozwiązują problemy społeczne

Potrafią programować, konstruować złożone roboty i udowadniają, że umiejętne posługiwanie się technologią może rozwiązywać problemy społeczne. Mowa o Space Beavers, szkolnej drużynie z Karczmisk w powiecie opolskim, która po raz trzeci została mistrzem Polski.

Rozkochuje turystów w Zamościu. Co warto zobaczyć, gdzie można dobrze zjeść?
galeria

Rozkochuje turystów w Zamościu. Co warto zobaczyć, gdzie można dobrze zjeść?

Włoska uroda miasta budzi podziw, daje przyjemność oglądania i fotografowania. Harmonia i spokój miasta spływa na mieszkańców i turystów. Ma podobne działanie do muzyki. Rozmowa z Dominiką Lipską, historykiem, przewodnikiem, prezes stowarzyszenia Turystyka z Pasją w Zamościu.

Tarta z pokrzywą to autorski pomysł Agnieszki Filiks. Świetnie smakuje na zimno. Na piknik jak znalazł

Ostatni dzwonek na zakupy. Co zabrać na piknik?

Co włożyć do koszyka na piknik? Kabanosy, kanapki, jajka na twardo. Pieczony kurczak, sery, tarta, która świetnie smakuje na zimno.

Jak groźna jest indyjska mutacja SARS-CoV-2?
Magazyn

Jak groźna jest indyjska mutacja SARS-CoV-2?

Indyjska mutacja koronawirusa, nazywana też „podwójnym mutantem” ze względu na występowanie równocześnie mutacji kalifornijskiej i brazylijskiej, nie jest nowym wariantem. Rozmowa z prof. Agnieszką Szuster-Ciesielską z Katedry Wirusologii i Immunologii UMCS w Lublinie.

Tylko w serwisie Allegro znajdziemy 2801 ofert na sprzedaż papierków po lodach
Magazyn

Najbardziej poszukiwane lody w Polsce. Papierki po nich podbijają Allegro

Listy kolejkowe, telefony do zaprzyjaźnionych sprzedawców i gonitwa po całym mieście od sklepu do sklepu

Znakomicie podbijają smak mięsa, dodają mu szlachetności. Smardzami można faszerować mięso, kapelusze smardzów można faszerować na kilka sposobów – opowiada Jean Bos
Magazyn

Smardze od kuchni. Już wkrótce rozpocznie się na nie sezon

Te najsmaczniejsze po truflach grzyby już są i wolno je zbierać pod określonymi warunkami. Ważne, by nie pomylić ich z trującą piestrzenicą. – Polecam udka kurczaka faszerowane smardzami – mówi nam Maestro Jean Bos, wieloletni kucharz króla Belgów

Lubelski jacht "Roztocze". Ponad pół wieku na morzu
Magazyn
galeria

Lubelski jacht "Roztocze". Ponad pół wieku na morzu

Odbył prawie pół tysiąca rejsów, zawitał do prawie wszystkich europejskich portów, a na jego pokładzie gościły koronowane głowy. Lubelski jacht „Roztocze” liczy sobie ponad 50 lat, ale wciąż służy żeglarzom, choć przydałby mu się generalny remont

Krótki żywot piłkarskiej Superligi
Magazyn

Krótki żywot piłkarskiej Superligi

Dwanaście największych europejskich klubów ogłosiło w nocy z niedzieli na poniedziałek, że zawarte zostało porozumienie dotyczące nowych rozgrywek o nazwie Superliga. Na czele stowarzyszenie stanął prezes Realu Madryt Florentino Perez. Działania te spotkały się z ogromnym sprzeciwem Unii Europejskich Związków Piłkarskich. Padły mocne słowa, a sytuacja zmienia się niemal z każdym dniem. W efekcie pomysł Superligi nie przetrwał nawet tygodnia

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium