Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lublin

22 czerwca 2024 r.
19:34

Przepisy: pierogi srokate, z marchewką i przekozackie

Oryginalne przepisy na niedzielny obiad
Oryginalne przepisy na niedzielny obiad (fot. WS/Archiwum)

Na rozpoczynającym się wczoraj (21 czerwca) w Gardzienicach Festiwalu Drzewo Życia odbyła się premiera gardzienickich pierogów srokatych. A my mamy dla was sprawdzone przepisy regionalne na inne pierogi

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Są specjalnością lubelskiej kuchni. Legenda mówi, że trafiły na Lubelszczyznę za sprawą św. Jacka, nazywanego świętym od pierogów. Z jakim nadzieniem święty serwował pierogi w dominikańskim klasztorze?

– Prawdopodobnie ze smażonymi jabłkami – opowiadał mi wiele lat temu jeden z braci zakonnych pracujących na kuchni. Według dominikańskiej receptury farsz do Jackowych pierogów po lubelsku przygotowuje się z 2 kg jabłek, które należy obrać, zetrzeć na tarce, dodać łyżkę tartej bułki, cukier, cynamon i wanilię na smak i z takim farszem lepić pierogi. Najlepsze są smażone na złoty kolor.

Na kulinarnej mapie regionu należą do „złotych” przebojów dań podawanych turystom w restauracjach, agroturystykach i kwaterach prywatnych. Pierogi doczekały się nawet rangi teatralnego przeboju. W słynnym Ośrodku Praktyk Teatralnych były podawane na finał teatralnych zgromadzeń. Mało tego, zostały opisane w recenzjach polskich i światowych.

– Najczęściej były to pierogi „ruskie” – mówi Wojciech Goleman, dyrektor OPT Gardzienice.

Opowiadał mi nieżyjący już redaktor Franciszek Piątkowski, który miał swój mocny udział w powstaniu ośrodka w małej wsi pod Piaskami, że gardzienickie pierogi teatralne miały nadzwyczajny smak z powodu doprawienia farszu miejscowymi ziołami. W tym kurdybankiem. I były to zarówno ruskie jak i pierogi z kapustą i grzybami. Idąc tym tropem w trakcie Festiwalu Drzewo Życia młodzi szefowie kuchni ze słynnego Techniku Pszczelarskiego w Pszczelej Woli pod kierunkiem prof. Anny Szcześniak, wspomaganej naukowo przez prof. Jarosława Dumanowskiego i Łukasza Modelskiego przygotują gardzienickie pierogi srokate rodem z galicyjskiego Łańcuta.

– A to przecież tam w 1661 roku odbyło się wesele rodziców dziedzica gardzienickiego pałacu – mówi prof. Jarosław Dumanowski.

Gardzienickie pierogi srokate

Składniki: na ciasto: 1 kg mąki z młyna w Piaskach, 2 jajka, olej, woda. Na farsz: 1 kg kiszonej kapusty, 50 dag twarogu z Piask, 25 dag boczku na skwarki, 1 szklanka gardzienickiego kurdybanka, sól, pieprz.

Wykonanie: do mąki dodać jajka, olej i ciepłą wodę, ile mąką przyjmie. Wrobić ciasto, rozwałkować, wycinać szklanką kółka na pierogi. Kiszoną kapustę dobrze odcisnąć, posiekać. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Dodać zmielony twaróg, posiekany kurdybanek, doprawić do smaku solą pieprzem.

Osobno usmażyć pokrojony boczek na skwarki. Nakładać farsz na ciasto, lepić pierogi, robiąc falbanki. Gotować małymi partiami w osolonej wodzie, podawać ze skwarkami z boczku. Można posypać posiekanym kurdybankiem.

Pierogi z marchewką

Składniki: na ciasto 40 dag mąki, szklanka ciepłej wody, 1 jajko, 1 łyżka oleju, sól. Na farsz: 3 duże marchewki, 2 małe cebule, masło, cynamon, sól, pieprz.

Wykonanie: marchewki ugotować al dente. Wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce. Na patelni podsmażyć na maśle cebulę, dodać marchewkę, dusić kilka minut, doprawić cynamonem, solą i pieprzem. W międzyczasie wyrobić elastyczne ciasto, rozwałkować, wykroić kółka, lepić pierogi. Gotować w osolonej wodzi do wypłynięcia. Najlepiej smakują z podsmażoną cebulką.

Pierogi ziemniaczane z cebulą

Składniki: ciasto: 1 kg mąki, 0,5 litra gorącej wody. Farsz: 1 kg ziemniaków, 1 duża cebula, 0,25 g podgardla lub boczku.

Wykonanie: z podanych składników wyrobić ciasto. Ziemniaki obrać, ugotować, utłuc i wystudzić. Cebulę pokroić w grubą kostkę. Podgardle lub boczek stopić.

Na tłuszczu ze skwarkami zeszklić cebulę i połączyć z przestudzonymi ziemniakami. Dodać pieprz, pieprz ziołowy, sól, wymieszać farsz. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki i nadziewać farszem.

Pierogi z kaszanką

Składniki: na ciasto: 30 dag mąki, 1 szklanka ciepłej wody, szczypta soli. Na farsz: 50 dag, kaszanki, 5 dag wędzonego boczku, 4 średnie cebule, pieprz ziołowy, łyżka oleju.

Wykonanie: na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać pokrojony w kostkę boczek, przesmażyć. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebule, razem podsmażyć. W międzyczasie obrać kaszanki z osłonek i pokroić w plastry, kiedy cebulka będzie podsmażona dorzucić kaszankę, smażyć razem około 10 minut.

Z przygotowanego ciasta wykrawać krążki, nakładać łyżeczką nadzienie, wrzucać do osolonego wrzątku z odrobina oleju (żeby się nie sklejały), gotować do miękkości- 3-4 minuty. Podawać ze skwarkami z boczku.

Pierogi „przekozackie”

Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki, 1 całe jajko, 2 łyżki oleju, 0,5 szklanki ciepłej wody, szczypta soli. Na farsz: 0,5 kg sera białego, 0,5 kg ziemniaków, 4 jajka na twardo, 1 jajko, szczypta soli, pieprz do smaku.

Wykonanie: z podanych składników wyrobić ciasto. Cebulę przysmażyć na maśle, dodać do grubo pokruszonego sera i ziemniaków, wymieszać, dodać jajka na twardo pokrojone w grubą kostkę. Doprawić solą i pieprzem, dodać surowe jajko, delikatnie wymieszać.

Nakładać farsz, lepić pierogi, ugotować w osolonej wodzie. Osączyć, podsmażyć na złoto.

Szwedzkie pierogi z Motycza

Składniki: na ciasto: 3 szklanki mąki, 1 całe jajko, 2 łyżki oleju, 0,5 szklanki ciepłej wody, rozmaryn, szczypta soli. Na farsz: 20 dag łososia, 20 dag sera białego, 1 cebula, 1 żółtko, szczypta soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, natka pietruszki.

Wykonanie: z podanych składników wyrobić elastyczne ciasto. Dodatek rozmarynu podkreśli charakter ciasta. Można dodać inne przyprawy. Łososia upiec w przyprawach, rozkruszyć, dodać białego sera. Cebulkę przysmażyć na maśle, dodać żółtko. Wszystkie składniki wymieszać dodając szczyptę soli, pieprz i natkę pietruszki. Zrobić cienkie placuszki, nakładać farsz, lepić pierogi, gotować w osolonej wodzie.

Podawać polane masłem. Szwedzkie pierogi z łososiem można usmażyć na głębokim tłuszczu lub upiec w piecu chlebowym

Tatarskie kartoflanki z Urszulina

Składniki: ciasto na pierogi, 4 ugotowane ziemniaki, 4 jajka na twardo, pęczek koperku, natka pietruszki, sól, pieprz, 1 kostka dobrego masła.

Wykonanie: ziemniaki i jajka ostrożnie pokroić w kostkę. Koperek i natkę posiekać. Dodać do farszu. Doprawić solą z pieprzem, polać roztopionym masłem, jeszcze raz wymieszać. Ciasto rozwałkować, wykroić szklanką krążki, nakładać farsz, lepić pierogi, robiąc falbanki. Gotować w osolonej wodzie około 10 minut. Nakładać na talerze, osobno podać w miseczkach roztopione masło.

Wiejskie pierogi po chachłacku

Składniki: (na 70 pierogów): 50 dag kaszy gryczanej, 1,5 kg ziemniaków, 1 duża cebula, sól, pieprz do smaku, gotowe ciasto na pierogi.

Wykonanie: kaszę uparować i wystudzić, ziemniaki obrać i ugotować. Oba składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Wkroić świeżą cebulę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Nakładać farsz na krążki ciasta, gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać z kwaśną śmietaną. Można dodać skwarki ze słoniny. Smacznego.

 

e-Wydanie
Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Horror w Kaliszu. Azoty Puławy wygrywają po rzutach karnych

Horror w Kaliszu. Azoty Puławy wygrywają po rzutach karnych

Wielkie emocje w Kaliszu. Azoty Puławy wygrywały minimalnie z tamtejszą Energą MKS, ale później musiały gonić wynik i w samej końcówce rzutem na taśmę doprowadziły do rzutów karnych. A w nich lepiej trzymali nerwy na wodzy i wrócili do Puław z cennym zwycięstwem

Papież Franciszek w krytycznym stanie. Zagrożenie nie minęło

Papież Franciszek w krytycznym stanie. Zagrożenie nie minęło

Stan papieża Franciszka, przebywającego w rzymskiej Poliklinice Gemelli, jest nadal krytyczny i dlatego zagrożenie nie minęło - poinformował w sobotę Watykan w wieczornym biuletynie medycznym. Papież przeszedł hemotransfuzję i podano mu tlen.

Laura Miskiniene była w Gorzowie nie do zatrzymania

Kapitalny mecz Litwinki, Polski Cukier AZS UMCS wygrał w Gorzowie

Polski Cukier AZS UMCS po zaciętym meczu wygrał w sobotni wieczór, w Gorzowie 93:84. Lublinianki do sukcesu poprowadziła przede wszystkim Laura Miskiniene, która zapisała na swoim koncie: 25 punktów, 21 zbiórek i 6 asyst.

Politechnika Lubelska z nową nazwą wydziału  – „to więcej niż kosmetyczna zmiana”

Politechnika Lubelska z nową nazwą wydziału – „to więcej niż kosmetyczna zmiana”

Chodzi o Wydział Inżynierii Środowiska, którego już więcej nie spotkamy pod tą nazwą. Ma to być odpowiedź na zmiany klimatu i transformację energetyczną.

Podlasie z optymizmem może wyczekiwać starty rundy wiosennej

Dwa ostatnie sparingi i dziewięć goli Podlasia tuż przed ligą

Z optymizmem na rundę wiosenną mogą czekać piłkarze Podlasia. Zespół z Białej Podlaskiej rozegrał na koniec przygotowań dwa mecze kontrolne. Najpierw rozbił Lewart Lubartów 6:1, a później pokonał Huragan Międzyrzec Podlaski 3:1.

Meteoryt spadł na Lubelszczyznę. Znaleziono już trzy odłamki

Meteoryt spadł na Lubelszczyznę. Znaleziono już trzy odłamki

Poszukiwacze i pasjonaci kosmosu mają pełne ręce roboty. Kosmiczne kamienie wylądowały w naszym regionie. Zdaniem ekspertów to historyczna chwila.

Jeśli chodzi o pisanie, to wszystko jest dziełem wspólnym. Żaden fragment, nawet żaden akapit, nie jest twórczo-ścią tylko jednej osoby: nad wszystkim pracujemy razem – opowiadają Katarzyna Janoska i Szymon Brennestuhl
MAGAZYN

„To, co najlepsze, dopiero przed nami”- młodzi pisarze z Lublina założyli własne wydawnictwo

Elfy i ZUS. Magia i własna działalność gospodarcza. O pisaniu, fantasy i książkowym biznesie rozmawiamy z Katarzyną Janoską i Szymonem Brennestuhl, autorami sagi Vasharoth.

Walentynki w Nowym Komitecie. Tak się bawiliście.
foto
galeria

Walentynki w Nowym Komitecie. Tak się bawiliście.

Walentynki to gorący czas dla klubów, które podczas imprez walentynkowych przeżywają prawdziwe oblężenie. Zobaczmy, jak się bawiliście w Nowym Komitecie. Tak się bawi Lublin!

Do pożaru nowym sprzętem – inwestycja za ponad 13 mln zł

Do pożaru nowym sprzętem – inwestycja za ponad 13 mln zł

6 pojazdów ratowniczo-gaśniczych, 2 kwatermistrzowskie, cysterna, kontener logistyczno-transportowy a także zestaw oświetleniowy - przekazano nowy sprzęt jednostkom straży pożarnej z regionu.

Avia w ostatnim sparingu przed ligą przegrała aż 1:6

Avia Świdnik rozgromiona przez lidera Betclic II ligi

Nie tak ostatni sparing przed wznowieniem rozgrywek wyobrażali sobie kibice i piłkarze Avii Świdnik. Drużyna Wojciecha Szaconia wybrała się na bardzo trudny teren – do Grodziska Mazowieckiego, gdzie zmierzyła się z liderem II ligi. Niestety, rywale okazali się znacznie lepsi i rozbili żółto-niebieskich aż 6:1.

Policyjna eskorta uratowała dziecko. Podziękowania dla funkcjonariuszy z Tomaszowa Lubelskiego

Policyjna eskorta uratowała dziecko. Podziękowania dla funkcjonariuszy z Tomaszowa Lubelskiego

Policjanci z Tomaszowa Lubelskiego otrzymali podziękowania za sprawną i skuteczną interwencję. 7 lutego pomogli ojcu, który przewoził półtoraroczne dziecko wymagające pilnej pomocy lekarskiej. Dzięki policyjnej eskorcie maluch szybko trafił do szpitala.

Chełmianka zakończyła gry kontrolne remisem ze Starem Starachowice

Chełmianka zremisowała ze Starem. Jeden transfer nie wypalił, kolejne rozmowy trwają

Trzeci raz w tym sezonie Chełmianka zmierzyła się ze Starem Starachowice. Na inaugurację rozgrywek przegrała na wyjeździe 1:5, na koniec 2024 roku zremisowała u siebie 1:1. W sobotę, w próbie generalnej przed rundą wiosenną zawody zakończyły się wynikiem 0:0.

Droga wojewódzka w powiecie włodawskim do remontu – ma być lepiej pieszym i kierowcom

Droga wojewódzka w powiecie włodawskim do remontu – ma być lepiej pieszym i kierowcom

Rozbudowana zostanie droga wojewódzka nr 812: Biała Podlaska - Wisznice - Włodawa - Chełm - Rejowiec - Krasnystaw. Chodzi o odcinek o długości 9,2 km - w powiecie włodawskim, na terenie gmin Wyryki oraz Włodawa. Wojewoda lubelski Krzysztof Komorski dał zielone światło w tej sprawie.

Niewybuch z II wojny światowej znaleziony podczas prac polowych

Niewybuch z II wojny światowej znaleziony podczas prac polowych

Pocisk moździerzowy odkryty w gminie Józefów nad Wisłą. Policjanci zabezpieczyli teren do czasu przyjazdu saperów, którzy zajęli się ładunkiem.

Wisła Puławy zakończyła w sobotę serię meczów kontrolnych

Wisła Puławy wygrywa ostatni sparing przed startem Betclic II Ligi

Wisła Puławy zakończyła serię zimowych sparingów. W ostatnim sprawdzianie Duma Powiśla pokonała na swoim boisku Ząbkovię Ząbki. Za tydzień podopieczni trenera Macieja Tokarczyka zagrają pierwszy w tym roku mecz o punkty

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Komunikaty