Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

23 maja 2020 r.
17:00

Naleśniki à la Gundel i gulasz. Wszystko co na Węgrzech najsmaczniejsze

Najsłynniejszą węgierską potrawą jest gulasz, który często gotuje się w żeliwnym kociołku, zawieszonym nad ogniem. Do słynnych specjałów zalicza się także salami, sandacza z Balatonu i palinkę.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Polacy mają wielką słabość do kuchni węgierskiej. Być może w imię zasady „Polak Węgier dwa bratanki” wymyślili placki po węgiersku. Węgrzy placków po węgiersku nie mają, ale kiedy w czasach PRL-u polscy turyści zaczęli domagać się w węgierskich restauracjach takich placków, Węgrzy dla świętego spokoju do karty zajazdów i przydrożnych knajp polski przysmak wstawili. Do dziś w krakowskiej restauracji Balaton placki po węgiersku są najchętniej zamawianym daniem. Węgrzy mają za to inne placki. Lángos, po polsku langosz był pieczony nad ogniem, dziś langosze smaży się je na głębokim oleju, podać z żółtym serem, kwaśną śmietaną oraz czosnkiem.

Co zatem jadają Węgrzy? Dużo salami, dużo fantastycznych wędlin. Co roku na Europejskim Festiwalu Smaku jednym z najbardziej obleganych stoisk są „Węgierskie specjały”. Co najlepiej schodzi w Lublinie?

- Często brakuje nam słoniny, salami, paprykowej pasty, kiszonek - mówi Paweł Tabor. Hitem jest wędzona kiełbasa wieprzowa: o jej smaku decyduje jakość mięsa, papryka segedyńska i specjalna mieszanka drewna do wędzenia. Zresztą papryka idzie do wszystkiego, a wiele potraw gotuje się w kociołkach na ogniu. Jak na przykład słynną zupę rybną.

Halászlé i sandacz

O dobroci wielu węgierskich potraw decydują trzy składniki: bardzo aromatyczna papryka, łagodna cebula i kwaśna śmietana. Tak jest też w przypadku sławnej zupy rybnej halászlé. Robi się ją z co najmniej trzech gatunków świeżo złowionych ryb (np. szczupak, sandacz i karp).

Ryby kroi się w kostkę i układa warstwami w specjalnym kociołku, przekładając je plastrami cebuli. Na wierzchu musi być warstwa ryb. Kociołek zalewa się wodą, dodaje sproszkowaną paprykę czerwoną i różową, powoli gotuje 60 minut. Ryb nie należy mieszać. Zupę podaje się z białym pieczywem. Dziś, kiedy mamy dostęp do ryb, węgierskiej papryki w proszku i pasty paprykowej w tubkach, taką zupę bez problemu ugotujecie w domu. Warto dodać, że wręcz wzorcową halászlé zjecie w restauracji Eger w Kazimierzu Dolnym.

A co z innymi daniami z ryb? Sandacz jest ulubioną rybą w węgierskiej kuchni. Jego mięso jest delikatne, kruche i posiada bardzo wyrafinowany smak o lekko orzechowym aromacie. Sandacz jest spokrewniony z łososiem. Węgrzy najbardziej cenią sobie sandacza usmażonego w całości. Wypatroszoną rybę nacina się na grzbiecie, by nie zwinęła się podczas smażenia. Następnie nacina po bokach i szpikuje wędzoną słoniną. Potem soli, obtacza w mące i smaży na maśle na żeliwnej patelni.

Do ryb, jak i do mięs idzie na Węgrzech palinka. Najlepiej morelowa palinka, wyrabiana z dwóch gatunków moreli. Wyjątkowy smak nadają jej zmielone pestki moreli i rok leżakowania w dębowych beczkach.

Paprykarz z kurczaka

Na przystawkę podaje się wątróbki. Najlepsze są gęsie, ale z kurczaka też są pyszne. Wątróbki kroimy w plastry, obsmażamy na smalcu, solimy po wyjęciu z patelni. Na patelni podsmażamy cebulkę, po zdjęciu z ognia posypujemy papryką, podgrzewamy.
Doskonały jest kurczak w śmietanie: ćwiartki kurczaka należy obrumienić na smalcu i odłożyć. Następnie na smalec wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą, dodajemy sproszkowaną paprykę i mięso kurczaka. Zalewamy rosołem, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu. Do sosu dodajemy kwaśną, tłustą śmietanę, podgrzewamy, dodajemy sól i pieprz. Podajemy z ziemniakami.

Ale najlepszy jest paprykarz z kurczaka. Na patelni podsmażamy słoninę, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy na brązowo, zdejmujemy z ognia, dosypujemy sproszkowanej papryki, wkładamy kawałki kurczaka, obsmażamy, zalewamy rosołem. Pod koniec duszenia dodajemy podsmażoną wątróbkę i kwaśną śmietanę. To danie najlepsze jest z kociołka. W podobny sposób można przyrządzać wołowinę i wieprzowinę: mieszanka cebuli, papryki i śmietany nadaje mięsu wyjątkowy smak.

Węgierski gulasz
Składniki: 1 kg wołowiny (łopatka lub udziec), 20 dag serca wołowego, smalec, 0,5 kg ziemniaków, 2 strąki papryki, 1 czuszka, 2 cebule, 1 pomidor, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, kminek, czerwona papryka, cukier.

Wykonanie: w dużym garnku rozgrzać smalec, zeszklić grube plastry cebuli. Włożyć mięso pokrojone w kostkę, obsmażyć. Czosnek i kminek rozgnieść z solą, wrzucić do garnka, zalać dwoma litrami wody, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę. Dodać pokrojoną paprykę, pomidor, potem ziemniaki. Przyprawić solą, pieprzem, sproszkowaną papryką – a kto lubi – kwaśną śmietaną. A kto lubi bardzo ostry gulasz, niech wrzuci posiekaną czuszkę. Na drugi dzień węgierski gulasz jest jeszcze lepszy, ma bogatszy smak i aromat. Można podać go z ryżem albo makaronem.

A teraz zraz po węgiersku. Dajemy ten przepis, bo to jedno z najpopularniejszych dań podawanych w restauracji „Europa” i „Powszechna” w Lublinie. Receptura pochodzi od Kazimierza Mirosława, nestora lubelskich szefów kuchni, który do tego dania sprowadzał z Budapesztu węgierską słoninę i paprykę w proszku.

Zraz polsko węgierski

Składniki: 1 kg wieprzowiny z kostką, 10 dag paprykowej słoniny, 5 dag cebuli, 20 dag śmietany, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz.

Wykonanie: mięso opłukać, oczyścić z błon i zbędnego tłuszczu. Pokroić na porcje, zbić tłuczkiem tak, by powstały okrągłe zrazy. Każdą porcję oprószyć solą, mąką i pieprzem, usmażyć na rumiano z obu stron i przełożyć do rondla. Na tłuszczu ze smażenia zrumienić pokrojoną cebulę i paprykę, przełożyć do rondla ze zrazami, podlać wodą i dusić do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie, doprawić je ostrą papryką w proszku. Śmietanę rozmieszać z powidłami pomidorowymi lub przecieram, dodać mąkę, wlać do zrazów, dodać roztarty czosnek. Podawać z kładzionymi kluseczkami.

Naleśniki à la Gundel

O klasie sławnych naleśników decyduje oryginalne nadzienie, czekoladowy sos i sposób podania. Najpierw smażymy klasyczne naleśniki. Potem robimy nadzienie: do zmielonych orzechów dodajemy cukier puder, śmietanę i dżem. Następnie wymoczone rodzynki, posiekane migdały i skórkę pomarańczową. Masę należy dokładnie wymieszać i skropić rumem. Naleśniki wypełniamy nadzieniem, zwijamy w kopertę i zapiekamy w piekarniku. Na koniec robimy sos: do utartych z cukrem żółtek wlewamy gorące mleko z rozpuszczoną czekoladą. Polewamy naleśniki, skrapiamy spirytusem i zapalamy. Podajemy płonące z lampką tokaju.

Tokaj zyskał światową sławę już w XVII wieku. Maria Teresa, cesarzowa Austrii kazała posłać skrzynkę tego specjału papieżowi Benedyktowi XIV. Papież podziękował za prezent następującym wierszykiem: „Błogosławiona niech będzie ziemia, która cię wydała, błogosławiona niech będzie kobieta, która cię wydała, błogosławiona niech będzie kobieta, która cię przysłała, błogosławiony niech będę również ja, Benedykt, który cię piję!”. Najprzedniejszy tokaj leżakuje około 8 lat, na jego smak wpływa pleśń, znajdująca się na ścianach piwnic, gdzie w specjalnych beczkach wino jest przechowywane.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

zdjęcie ilustracyjne

Nauczyciel zawieszony. Prokuratura zbiera dowody z jego urządzeń

Nauczyciel jednej z zamojskich podstawówek został zawieszony w swoich obowiązkach. Sprawa ma związek ze śledztwem prokuratury.

Paweł Maj przed opolskim więzieniem o "kompromitacji aparatu państwa"
film

Paweł Maj przed opolskim więzieniem o "kompromitacji aparatu państwa"

Dzisiaj przed zakładem karnym w Opolu Lubelskim pojawił się prezydent Puław, Paweł Maj, który przed kamerami skrytykował wyrok dotyczący ograniczeń nałożonych na szkolne boisko. Dzięki zapłaconej przez nieznaną osobę grzywnie - samorządowiec do aresztu nie trafił.

W poniedziałek o godz. 15.30 otworzyła się giełda w Nowym Jorku. Po otwarciu sesji DJI spadał o 3,3 proc., S&P 500 o 3,44 proc., Nasdaq Comp. zniżkował z kolei o blisko 4 proc.

Giełda zawiesza notowania. Ze względu na bezpieczeństwo obrotu

Decyzja o zawieszeniu notowań została podjęta wyłącznie ze względu na bezpieczeństwo obrotu, widzimy co dzieje się w ostatnich dniach, zmienność jest ogromna, dlatego „dmuchamy na zimne” – przekazuje zespół prasowy GPW, która w poniedziałek zawiesiła na godzinę notowania na wszystkich rynkach.

Tragedia na przejeździe kolejowym. Zginęła 43-letnia kobieta

Tragedia na przejeździe kolejowym. Zginęła 43-letnia kobieta

W poniedziałek przed godziną 10 doszło do tragicznego wypadku na przejeździe kolejowym z drogą gminną w miejscowości Siedliska – Kolonia w gminie Zamość.

Szybciej do szpitali w Lublinie i Kraśnik. Jest nowy punkt ratownictwa medycznego
galeria

Szybciej do szpitali w Lublinie i Kraśnik. Jest nowy punkt ratownictwa medycznego

Karetka szybciej dojedzie też do mieszkańców gminy Batorz czy Potok Wielki. Nowy punkt ratownictwa medycznego w Modliborzycach w powiecie janowskim już działa.

W wypadku spowodfowanym przez kierowcę Audi ucierpiał 47-letni motocyklista, ktróry z obrażeniami ciała trafił do szpitala

Miał 4 promile i spowodował wypadek drogowy

Po wypadku 44-letni kierowca schował się przed policjantami w budynku gospodarczym. A czy kierowca Audi miał uprawnienia do kierowania pojazdami? Nie.

Derby dla Victorii Łukowa. Wyniki zamojskiej klasy okręgowej

Derby dla Victorii Łukowa. Wyniki zamojskiej klasy okręgowej

Połowa meczów 19. kolejki była zaplanowana na niedzielę. Jednak z powodu obfitych opadów śniegu i załamania pogody w naszym regionie trzy spotkania zostały odwołane. Odbył się tylko jeden mecz

Zostaw 1,5% podatku w Lublinie! Anna Augustyniak o wsparciu lokalnych organizacji i seniorów
Dzień Wschodzi
film

Zostaw 1,5% podatku w Lublinie! Anna Augustyniak o wsparciu lokalnych organizacji i seniorów

Zostaw 1,5% podatku tam, gdzie mieszkasz i wspieraj lokalne inicjatywy – apeluje Anna Augustyniak, zastępczyni prezydenta Lublina ds. społecznych. W programie "Dzień Wschodzi" podkreśla, jak wielką wartość mają środki przekazywane organizacjom pożytku publicznego działającym tuż obok nas. Opowiada też o rosnącej roli miejskich Klubów Seniora i potrzebie międzypokoleniowego dialogu.

Przyjeżdżał z Warszawy i włamywał się do mieszkań w Lublinie

Przyjeżdżał z Warszawy i włamywał się do mieszkań w Lublinie

Lubelscy policjanci z zatrzymali 30-letniego włamywacza z Warszawy. Mężczyzna wpadł tuż po dokonaniu przestępstwa. Próbował uciekać, uszkodził samochód, ale już jest w areszcie.

Zbigniew Wójcik zimą trafił do Kryształu Werbkowice, a wiosną jego drużyna wygrała już dwa spotkania

Zamojska klasa okręgowa. Kryształ Werbkowice wiosną zaczyna lśnić

Jesienią Kryształ Werbkowice nie wygrał żadnego z 15. spotkań w lidze. Zimą do drużyny dołączył doświadczony trener Zbigniew Wójcik, a wraz z nim nowi piłkarze. W efekcie ekipa z Werbkowic ma wiosna już dwa zwycięstwa, a w tej kolejce pokonała zajmującą miejsce w czołówce Pogoń 96 Łaszczówka. Czy czerwonej latarni ligi uda się sprawić sensację i zapewnić sobie utrzymanie?

Efekt sobotniego wypadku

Chwila nieuwagi i "dzwon"

Chwila nieuwagi doprowadziła do groźnego wypadku na obwodnicy Kocka. Zderzyły się dwa samochody osobowe - audi i volkswagen. 3 osoby zostały przetransportowane do szpitala.

zdj. ilustracyjne

9-latka zadławiła się cukierkiem i zmarła. Jest protokół z kontroli kuratorium

Jest już protokół z kontroli kuratorium w chełmskiej szkole. Pod koniec lutego 9-letnia dziewczynka zakrztusiła się cukierkiem i zmarła. Trwa śledztwo prokuratury.

Bezpieczeństwo i zaufanie: porady, jak zapoznać dziecko z dużym psem.

Bezpieczeństwo i zaufanie: porady, jak zapoznać dziecko z dużym psem.

Jak bezpiecznie zapoznać dziecko z dużym psem? Porady dla rodziców, które pomogą zbudować zaufanie i uniknąć strachu po obu stronach.

Piłkarze BKS Bodaczów (żółte koszulki) wciąż czekają na szóste domowe zwycięstwo w tym sezonie

Zamojska klasa okręgowa. Najpierw kuriozalny gol dla BKS, a potem kontrowersyjny karny dla Omegi

W pierwszej kolejce rundy wiosennej BKS Bodaczów i Omega Stary Zamość solidarnie wygrały swoje mecze i wydawało się, że rozpoczną marsz w górę tabeli. Tymczasem w kolejnych dwóch spotkaniach BKS zdobył jeden punkt, a ekipa ze Starego Zamościa dwa. W sobotę obie ekipy spotkały się w Bodaczowie i solidarnie podzieliły punktami

Sara – policjant na medal

Sara – policjant na medal

Sara, pies służbowy ze Świdnika, kolejny raz udowodniła jak ogromne znaczenie dla ratowania zdrowia i życia ludzkiego ma współpraca zwierząt z człowiekiem. Przewodnik policyjny wraz ze swoją czworonożną „funkcjonariuszką” odnaleźli w środku nocy, na terenie wąwozu przy rzecze, leżącego w zaroślach mężczyznę. Wcześniej jego zaginięcie zgłosiła rodzina. Mężczyzna wymagał pilnej interwencji medycznej.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium