Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, że w partii burgerów drobiowych wykryto bakterie Salmonelli.
Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła bakterie Salmonelli w jednej z pięciu próbek produktu. Ostrzeżenie dotyczy burgera drobiowego:
Nazwa produktu: Hamburger drobiowy Classic, 250g, marki yano
Numer partii: 6350290081
Termin przydatności do spożycia: 27.03.2024
Kod kreskowy: 5 900751 015603
Producent: ANIMEX FOODS Sp. z o.o. Oddział w Opolu, ul. Drobiarska 4, 45-410 Opole, WNI 16610501
-Producent ANIMEX FOODS Sp. z o.o. poinformował o przeprowadzonej analizie ryzyka, w tym potwierdził, że proces produkcyjny przedmiotowej partii produktu przebiegał zgodnie z ustalonymi procedurami w kontrolowanych warunkach, jak również wymazy ze środowiska produkcyjnego w dniu produkcji przedmiotowej partii oraz badania surowca, z którego wyprodukowano tę partię, nie wykazały obecności Salmonella. Mając ponadto na względzie fakt natychmiastowego zrealizowania przez jedynego odbiorcę tej partii, procedury wycofania przedmiotowego produktu z obrotu, producent uznał te czynności za wystarczające do zamknięcia sprawy - czytamy w komunikacie GIS.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Opolu przeprowadził postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
GIS ostrzega, że spożycie produktu pochodzącego z tej partii produkcyjnej może wiązać się z ryzykiem zatrucia.
Jak przebiega zatrucie Salmonellą?
Pierwsze objawy zatrucia pojawić się moga już po 6 godzinach od zjedzenia zakażonego bakterią produktu lub pozostawać w organizmie od 3 do 7 dnim. Głównymi objawami zakażenia salmonellą są:
- bóle brzucha,
- gorączka,
- biegunka,
- odwodnienie,
- nudności,
- wymioty.