Prawie połowa żywności w gospodarstwach domowych, supermarketach i restauracjach jest co roku wyrzucana. Parlament Europejski chce powstrzymać marnotrawienie żywności i przegłosował rezolucję w tej sprawie.
Rezolucja Parlamentu Europejskiego nie jest aktem prawnym, ale jedynie inicjatywą europosłów.
Według Parlamentu za marnotrawienie jedzenia w 42 proc. odpowiadają gospodarstwa domowe, czego w 60 proc. dałoby się uniknąć; w 39 proc. producenci, w 5 proc. sprzedawcy i w 14 proc. dostawcy żywności. Straty żywności w 27 krajach członkowskich ocenia się na 89 mln ton rocznie, czyli ok. 179 kg na głowę.
Europosłowie wzywają do wprowadzenia skoordynowanej akcji łączącej działania europejskie i krajowe w całym łańcuchu dostaw i konsumpcji. Apelują także, by uznać marnotrawienie żywności za problem niezwykle ważny. Jeśli nie podejmie się żadnych działań, to ilość zmarnotrawionej żywności do 2020 roku wzrośnie o 40 proc., czyli do 126 mln ton rocznie - wynika z badań opublikowanych przez Komisję.
Marnotrawienie żywności stało się powszechnym zjawiskiem w UE, na które dotychczas nie zwracało się większej uwagi. Rezolucja PE jest krokiem naprzód. Teraz do sprawy powinna się odnieść KE.
"Spodziewamy się skutecznej strategii UE, która doprowadzi wszystkie 27 państw członkowskich do systematycznej walki z problemem" - powiedział sprawozdawca Salvatore Caronna podczas debaty poprzedzającej głosowanie.
Sposobem walki z tym zjawiskiem jest m.in. lepsza edukacja. Aby do 2025 roku znacząco zmniejszyć marnotrawstwo jedzenia, potrzebne są kampanie, które uświadomią społeczeństwom konsekwencje wynikające z tego zjawiska. Takie kampanie powinny być prowadzone na poziomie UE, jak i w krajach - zakłada rezolucja. Państwa członkowskie powinny wprowadzić w szkołach programy edukacyjne dotyczące przechowywania żywności, a także sposobu jej utylizacji. Parlamentarzyści wezwali Radę i Komisję do ogłoszenia 2014 r. "Europejskim rokiem przeciwdziałania marnotrawieniu żywności".
W rezolucji PE proponuje się, by na opakowaniach umieszczać, obok daty przydatności do spożycia, datę, do której należy sprzedać artykuł. Chodzi o to, by produkty nie były sprzedawane tuż przed upływem daty ważności, bo to zwiększa prawdopodobieństwo ich wyrzucenia. Ponadto opakowania powinny być dostosowane do potrzeb konsumentów, czyli powinny być pakowane w różnych ilościach i w opakowaniach jak najlepiej chroniących produkty. Zaś żywność, której data ważności kończy się, powinna być sprzedawana po obniżonej cenie.
Według europarlamentarzystów, UE powinna wspierać działania w zakresie dystrybucji produktów spożywczych dla obywateli znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji materialnej. Nadal powinny być utrzymane programy na rzecz zaopatrzenia uczniów w mleko i produkty mleczne oraz promujące spożywanie owoców w szkołach. (PA