Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

24 lipca 2009 r.
10:59
Edytuj ten wpis

Bez ciebie nic nie jest ostre

0 0 A A

Tak grillowaliśmy w Parczewie. Do przepisu na super kurczaka z grilla dodajemy konkurs. Mamy do rozdania kosze piknikowe pełne niespodzianek. Wystarczy wysłać przepis na smaczną potrawę z żurawiną amerykańską.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Na początku była gorczyca. Z jej ziaren, miodu, octu i oliwy powstała musztarda. Na punkcie musztardy oszalał papież Klemens VII, który używał jej do mięs, serów, ciastek a nawet lodów. Dziś bez musztardy nie ma porządnego grilla. Pojechaliśmy do Parczewa, gdzie produkuje się jedną z najlepszych musztard w Polsce. Tam zrobiliśmy kurczaka w musztardowej marynacie. Do tego ziemniaczki z boczkiem i cebulą. Na ostry deser proponuję stek z łososia. Z masłem żurawinowo – musztardowym.

Skoro tylko mnie skosztujesz

W parczewskiej Wytwórni Octu i Musztardy powstaje musztarda sarepska, kremska, grillowa, chrzanowa, stołowa. Ale sarepska bije w Polsce rekordy powodzenia. Jej sekret tkwi w polskiej gorczycy i pilnie strzeżonych recepturach. W parczewskiej fabryce produkuje się także wyborowy ocet do marynat. Aż trudno uwierzyć, że dojrzewa w potężnych kadziach wykonanych z modrzewiowego drzewa. Kilka kropel parczewskiego octu dodane do musztardy sprawia, że powstaje rewelacyjna marynata do mięsa.

To właśnie w Parczewie rozstawiliśmy grill, żeby przetestować musztardę w roli marynaty. Razem z Magdą Fijałkowską z Radia Lublin i pracownikami Wytwórni Octu i Musztardy zrobiliśmy piersi z kurczaka. Oraz pieczone ziemniaki z cebulką i boczkiem. Nad wszystkim czuwał Krystian Szymczak, który zawodowo pasjonuje się grillowaniem.

Kurczak z grilla po parczewsku

Ponieważ kartofle pieką się dłużej, zaczęliśmy od nich. Po nacięciu do każdego nałożyliśmy boczek pokrojony w kostkę i trochę cebuli. Każdy kartofel został zawinięty w folię i wylądował na ruszcie. Czas pieczenia 30 minut.

Kurczaka z grilla po parczewsku robi się bardzo prosto. Należy kupić 8 filetów z kurczaka. Każdy posmarować musztardą, przełożyć do naczynia i schować do lodówki na 12 godzin. Musztarda z Parczewa jest na tyle dobra, że sama w sobie jest doskonałą marynatą. My dołożyliśmy do musztardy trochę prowansalskich ziół.
Nasze filety piekły się około 15 minut.

Po zdjęciu z grilla były soczyste, aromat musztardy wymieszał się ze smakiem Prowansji. Mięso było znakomite.
Ziemniaki promieniowały zapachem boczku i cebuli tak mocno, że parzyliśmy sobie palce od rozpakowywania folii. Ale warto było się sparzyć.

Musztarda z Parczewa, żurawina z Ameryki

Musztarda z Parczewa to doskonała podstawa do ziołowego masła, którym smaruje się mięso zdjęte z rusztu. Wtedy masło rozpływa się na potrawie i robi się bosko. Na deser proponuję łososia z rusztu, który najlepiej podać z masłem żurawinowo musztardowym. Do masła najlepiej użyć suszonej żurawiny amerykańskiej. Jest bardzo aromatyczna. I dostępna przez okrągły rok.

Grillowany kotlet z łososia z masłem żurawinowo-musztardowym
Składniki:
4 kotlety z łososia, kilka kropli oleju, sól, różowy pieprz, mięta lub pomarańcza do przybrania
Na masło żurawinowo-musztardowe:100 g miękkiego masła, 2 łyżki ziarnistej musztardy, 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy z uprawy organicznej, sól, pieprz 40 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich).
Wykonanie:
Masło utrzeć z musztardą i skórką z pomarańczy. Przyprawić odrobiną soli i pieprzu, cranberries drobno posiekać i dodać do masła. Masło schłodzić.
Kotlety z łososia posmarować olejem. Piec z obu stron na rozgrzanym grillu na węgiel drzewny przez 3 minuty. Kotlety przyprawić solą i różowym pieprzem. Podawać z masłem żurawinowo-musztardowym. Przybrać miętą i pomarańczami.

Konkurs: kosz piknikowy może być twój

Wyślij przepis na potrawę z żurawiną amerykańską na adres: sulisz@dziennikwschodni.pl – a jeden z 10 koszy piknikowych z przyborami do ogrodowego party, znakomitą książką kucharską Roberta Sowy oraz żurawiną amerykańską może być twój. Na przepisy czekamy do 31 lipca 2009.

Grill pod gwiazdami w Radiu Lublin
Dziś w piątek 24 lipca od 22 do 1 w nocy w audycji "Grill pod gwiazdami” sprawdzimy, jak smakuje karkówka z grilla. W patio radia Lublin pojawią się goście. Do przepisów i rozmów o wakacyjnych przygodach dodamy gwiezdną muzykę. Zapraszamy, Magdalena Fijałkowska i Waldemar Sulisz.

Pozostałe informacje

Wyświetlacze nie działają i działać nie będą. Na nowe jednak pieniędzy jeszcze nie ma
TEMAT OD CZYTELNIKA

Wyświetlacze nie działają i działać nie będą. Na nowe jednak pieniędzy jeszcze nie ma

Każdy użytkownik komunikacji miejskiej chciałby wiedzieć kiedy odjedzie jego autobus. Niestety, na niektórych przystankach w Lublinie pasażerowie mogą mieć z tym problem. Zarząd Dróg i Transportu Miejskiego o sytuacji wie, jednak na pieniądze na nowy sprzęt przyjdzie jeszcze poczekać.

Zawodniczki Cementu-Gryfa Chełm wywalczyły w Warszawie cztery medale MMP

Cztery medale Cementu-Gryfa Chełm i jeden Sokoła Lublin na młodzieżowych mistrzostwach Polski

Dobry występ zawodniczek Cementu-Gryfa Chełm oraz przedstawicielki Sokoła Lublin podczas Międzynarodowych Młodzieżowych Mistrzostwach Polski w zapasach kobiet.

Wjechał motocyklem w betonowe płyty. Interweniował śmigłowiec LPR

Wjechał motocyklem w betonowe płyty. Interweniował śmigłowiec LPR

Do wypadku z udziałem motocykla doszło w poniedziałek w miejscowości Oleśniki. Na miejscu potrzebny był śmigłowiec Lotniczego Pogotowia Ratunkowego.

Pimcore – Poznaj kompleksowe narzędzie dla Twojego biznesu

Pimcore – Poznaj kompleksowe narzędzie dla Twojego biznesu

W świecie pełnym danych i złożonych procesów biznesowych zarządzanie informacjami produktowymi (PIM), zasobami cyfrowymi (DAM) i treścią (CMS) staje się wyzwaniem. Pimcore to innowacyjna platforma open-source, która umożliwia firmom centralizację i optymalizację tych procesów. Jednak skuteczne wdrożenie Pimcore wymaga zaawansowanej wiedzy technicznej i doświadczenia. Dlatego współpraca z software housem specjalizującym się w Pimcore może przynieść Twojej firmie nieocenione korzyści.

Co na prezent świąteczny dla koleżanki z pracy?

Co na prezent świąteczny dla koleżanki z pracy?

Nadchodzące dużymi krokami Święta Bożego Narodzenia to doskonała okazja, aby okazać koleżance z pracy swoją sympatię. Wybór idealnego prezentu może być jednak wyzwaniem. Jak znaleźć coś, co zarówno wyrazi wdzięczność za współpracę, jak i sprawi przyjemność obdarowanej osobie? Podpowiadamy jak znaleźć najlepszy upominek dla kogoś, z kim nie łączy Cię nic więcej niż tylko wspólna praca.

Studenci zaprojektują nam miasto? To możliwe dzięki współpracy na szeroką skalę
film

Studenci zaprojektują nam miasto? To możliwe dzięki współpracy na szeroką skalę

Dzisiaj w naszym programie Dzień Wschodzi rozmawiamy o wyjątkowej współpracy między lubelskimi uczelniami a miastem! Studenci kierunków architektonicznych mają szansę zmieniać przestrzeń miejską, projektując nowatorskie rozwiązania dla Lublina. Jak wygląda ten proces? Co mogą zdziałać studenci w miejskich przestrzeniach. O tym opowie nasz gość, prof. Małgorzata Michalska-Nakonieczna z Wyższej Szkoły Przedsiębiorczości i Administracji.

Adela Piskorska z AZS UMCS Lublin najlepsza podczas PGE Grand Prix Pucharu Polski

Adela Piskorska z AZS UMCS Lublin najlepsza podczas PGE Grand Prix Pucharu Polski

Świetny występ Adeli Piskorskiej w Łodzi, przy okazji PGE Grand Prix Pucharu Polski. Pływaczka AZS UMCS Lublin wygrała klasyfikację na najlepszą zawodniczkę imprezy. Trudno się dziwić skoro wygrywała wszystkie pięć konkurencji, w których startowała.

Zderzenie busa i samochodu osobowego. Zablokowany jeden pas ruchu

Zderzenie busa i samochodu osobowego. Zablokowany jeden pas ruchu

Do kolizji doszło na trasie Zamość-Krasnystaw. Występują utrudnienia w ruchu.

Tragiczny pożar domu. Strażacy znaleźli ciała dwóch osób
galeria

Tragiczny pożar domu. Strażacy znaleźli ciała dwóch osób

Nocny pożar domu jednorodzinnego w powiecie lubelskim. Łącznie z żywiołem walczyło 11 zastępów straży pożarnej.

Zbigniew Jakubas ma ambitne plany odnośnie Motoru Lublin

Zbigniew Jakubas (Motor Lublin): Miejsca sześć-osiem na koniec sezonu, a za trzy lata europejskie puchary

Wracamy do wywiadu Zbigniewa Jakubasa w Lidze+ Extra. Większościowy udziałowiec i prezes Motoru Lublin w niedzielę wystąpił na antenie Canal Plus Sport. Podczas rozmowy przyznał, jakiego miejsca na koniec sezonu oczekuje od drużyny. Zapewnił także, że Mateusz Stolarski w kolejnych rozgrywkach również będzie prowadził zespół.

Peja & Slums Attack: 30 lat na scenie. Koncert w Zgrzycie
JUBILEUSZ
29 listopada 2024, 18:00

Peja & Slums Attack: 30 lat na scenie. Koncert w Zgrzycie

To już 30 lat, odkąd Ryszard „Peja” działa na polskiej scenie pod szyldem Slums Attack. Jubileuszowy koncert odbędzie się już w najbliższy piątek (29 listopada) w lubelskiej Fabryce Kultury Zgrzyt. Gościnnie z Rychem na scenie m.in: Dj. Decks, Gandi Ganda, Iceman, Glaca, Dvj. Rink.

Choć do dziś uczciwie przyznaję, że muzykiem jazzowym tylko bywam. Klasyka ukształtowała mnie i jest dla mnie wciąż ważną częścią artystycznego życia – mówi Krzysztof Herdzin
KLASYKA I JAZZ

Krzysztof Herdzin: Muzyka sprawiła, że mam piękne życie

Zrobiłem kurs weterynaryjny i poznawałem prawdziwe życie od podszewki zajmując się we dwójkę z kolegą jamajczykiem blisko setką psów w schronisku – mówi Krzysztof Herdzin, profesor sztuk muzycznych, pianista, kompozytor, aranżer, dyrygent, producent płytowy, multiinstrumentalista

Sławomir Wołoszyn
SMACZNEGO

Zalewajka, żurek i wilkołaski barszcz. Ciepłe zupy na zimne dni

Idzie na zimę, więc rozgrzewające zupy są w kuchni na topie. Wśród nich króluje żurek, Z dobrym wsadem może zastąpić cały obiad. – Najlepszy wsad to wędzone żeberko – mówi Sławomir Wołoszyn z Grill Baru w Lublinie.

Zaczepiał, bił, kazał klękać i przepraszać. Już go zatrzymali
INTERWENCJA

Zaczepiał, bił, kazał klękać i przepraszać. Już go zatrzymali

Do policyjnego aresztu trafił 31-latek, który w sobotę w Puławach najpierw zaczepiał przypadkowe osoby, a następnie dwukrotnie uderzył w głowę mijanego 15-latka, któremu kazał klękać i go przepraszać.

House Flipper: Dine Out
GRAMY
film

House Flipper: Dine Out. Najpierw wyremontuj, a potem ugotuj (wideo)

Na początek inwestycja, a po wielkim remoncie decyzja: sprzedajemy czy sami gotujemy? Jutro premiera dodatku Dine Out do gry House Flipper.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium