Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

24 lipca 2009 r.
10:59
Edytuj ten wpis

Bez ciebie nic nie jest ostre

0 0 A A

Tak grillowaliśmy w Parczewie. Do przepisu na super kurczaka z grilla dodajemy konkurs. Mamy do rozdania kosze piknikowe pełne niespodzianek. Wystarczy wysłać przepis na smaczną potrawę z żurawiną amerykańską.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Na początku była gorczyca. Z jej ziaren, miodu, octu i oliwy powstała musztarda. Na punkcie musztardy oszalał papież Klemens VII, który używał jej do mięs, serów, ciastek a nawet lodów. Dziś bez musztardy nie ma porządnego grilla. Pojechaliśmy do Parczewa, gdzie produkuje się jedną z najlepszych musztard w Polsce. Tam zrobiliśmy kurczaka w musztardowej marynacie. Do tego ziemniaczki z boczkiem i cebulą. Na ostry deser proponuję stek z łososia. Z masłem żurawinowo – musztardowym.

Skoro tylko mnie skosztujesz

W parczewskiej Wytwórni Octu i Musztardy powstaje musztarda sarepska, kremska, grillowa, chrzanowa, stołowa. Ale sarepska bije w Polsce rekordy powodzenia. Jej sekret tkwi w polskiej gorczycy i pilnie strzeżonych recepturach. W parczewskiej fabryce produkuje się także wyborowy ocet do marynat. Aż trudno uwierzyć, że dojrzewa w potężnych kadziach wykonanych z modrzewiowego drzewa. Kilka kropel parczewskiego octu dodane do musztardy sprawia, że powstaje rewelacyjna marynata do mięsa.

To właśnie w Parczewie rozstawiliśmy grill, żeby przetestować musztardę w roli marynaty. Razem z Magdą Fijałkowską z Radia Lublin i pracownikami Wytwórni Octu i Musztardy zrobiliśmy piersi z kurczaka. Oraz pieczone ziemniaki z cebulką i boczkiem. Nad wszystkim czuwał Krystian Szymczak, który zawodowo pasjonuje się grillowaniem.

Kurczak z grilla po parczewsku

Ponieważ kartofle pieką się dłużej, zaczęliśmy od nich. Po nacięciu do każdego nałożyliśmy boczek pokrojony w kostkę i trochę cebuli. Każdy kartofel został zawinięty w folię i wylądował na ruszcie. Czas pieczenia 30 minut.

Kurczaka z grilla po parczewsku robi się bardzo prosto. Należy kupić 8 filetów z kurczaka. Każdy posmarować musztardą, przełożyć do naczynia i schować do lodówki na 12 godzin. Musztarda z Parczewa jest na tyle dobra, że sama w sobie jest doskonałą marynatą. My dołożyliśmy do musztardy trochę prowansalskich ziół.
Nasze filety piekły się około 15 minut.

Po zdjęciu z grilla były soczyste, aromat musztardy wymieszał się ze smakiem Prowansji. Mięso było znakomite.
Ziemniaki promieniowały zapachem boczku i cebuli tak mocno, że parzyliśmy sobie palce od rozpakowywania folii. Ale warto było się sparzyć.

Musztarda z Parczewa, żurawina z Ameryki

Musztarda z Parczewa to doskonała podstawa do ziołowego masła, którym smaruje się mięso zdjęte z rusztu. Wtedy masło rozpływa się na potrawie i robi się bosko. Na deser proponuję łososia z rusztu, który najlepiej podać z masłem żurawinowo musztardowym. Do masła najlepiej użyć suszonej żurawiny amerykańskiej. Jest bardzo aromatyczna. I dostępna przez okrągły rok.

Grillowany kotlet z łososia z masłem żurawinowo-musztardowym
Składniki:
4 kotlety z łososia, kilka kropli oleju, sól, różowy pieprz, mięta lub pomarańcza do przybrania
Na masło żurawinowo-musztardowe:100 g miękkiego masła, 2 łyżki ziarnistej musztardy, 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy z uprawy organicznej, sól, pieprz 40 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich).
Wykonanie:
Masło utrzeć z musztardą i skórką z pomarańczy. Przyprawić odrobiną soli i pieprzu, cranberries drobno posiekać i dodać do masła. Masło schłodzić.
Kotlety z łososia posmarować olejem. Piec z obu stron na rozgrzanym grillu na węgiel drzewny przez 3 minuty. Kotlety przyprawić solą i różowym pieprzem. Podawać z masłem żurawinowo-musztardowym. Przybrać miętą i pomarańczami.

Konkurs: kosz piknikowy może być twój

Wyślij przepis na potrawę z żurawiną amerykańską na adres: sulisz@dziennikwschodni.pl – a jeden z 10 koszy piknikowych z przyborami do ogrodowego party, znakomitą książką kucharską Roberta Sowy oraz żurawiną amerykańską może być twój. Na przepisy czekamy do 31 lipca 2009.

Grill pod gwiazdami w Radiu Lublin
Dziś w piątek 24 lipca od 22 do 1 w nocy w audycji "Grill pod gwiazdami” sprawdzimy, jak smakuje karkówka z grilla. W patio radia Lublin pojawią się goście. Do przepisów i rozmów o wakacyjnych przygodach dodamy gwiezdną muzykę. Zapraszamy, Magdalena Fijałkowska i Waldemar Sulisz.

Pozostałe informacje

Ważna wygrana MKS FunFloor Lublin w Piotrkowie Trybunalskim

Ważna wygrana MKS FunFloor Lublin w Piotrkowie Trybunalskim

Dobra passa pod wodzą trenera Pawła Tetelewskiego trwa. Odkąd szkoleniowiec przejął zespół z Lublina, MKS FunFloor wygrał cztery kolejne spotkania. W sobotę trzeba było się mocno napracować na kolejny sukces, ale Magda Balsam i jej koleżanki pokonały na wyjeździe Piotrcovię 29:26.

Najważniejszy bal w życiu za nimi. Studniówka Liceum Śródziemnomorskiego w Lublinie
ZDJĘCIA
galeria

Najważniejszy bal w życiu za nimi. Studniówka Liceum Śródziemnomorskiego w Lublinie

Piękne kreacje, wzruszenia i tańce. Odliczanie do matury rozpoczęli uczniowie Liceum Śródziemnomorskiego w Lublinie.

Studniówki 2025: Polonez III LO w ZSO nr 2 im. F. D. Kniaźnina w Puławach
dużo zdjęć
galeria
film

Studniówki 2025: Polonez III LO w ZSO nr 2 im. F. D. Kniaźnina w Puławach

W sobotę, 18 stycznia, polonezem swoją studniówkę rozpoczęli uczniowie III LO w Zespole Szkół Ogólnokształcących nr 2 im. F. D. Kniaźnina w Puławach, czyli popularnej "piątki". Impreza została zorganizowana w puławskim Gościńcu nad Wisłą.

Miała 2,5 promila alkoholu, ale tłumaczyła że to nie on był przyczyną kolizji

Miała 2,5 promila alkoholu, ale tłumaczyła że to nie on był przyczyną kolizji

To nie alkohol, tylko nieostrożność miała być przyczyną wypadku do jakiego doszło w powiecie parczewskim. Sprawczyni wypadku miała 2,5 promila alkoholu.

Oferują wiedzę i czekają na uwagi rolników

Oferują wiedzę i czekają na uwagi rolników

Przedstawiciele instytucji zajmujących się rolnictwem w woj. lubelskim zapowiadają szkolenia i konferencje z rolnikami w całym regionie. Rolnicy otrzymają solidną dawkę wiedzy z różnych dziedzin, ale także będą mogli przekazać swoje uwagi i żale, które trafią do Brukseli, w ramach naszej prezydencji w Unii Europejskiej. Pierwsze spotkanie już w tym miesiącu, we Włodawie.

Smakosz ciasteczek z marihuaną w rękach policji

Smakosz ciasteczek z marihuaną w rękach policji

Narkotyki, które posiadał, wystarczyłyby do sporządzenia 170 porcji. Za susz i "ciasteczka" mężczyzna może teraz słono zapłacić

PZL Leonardo Avia Świdnik przegrała w Radomiu z Czarnymi

PZL Leonardo Avia Świdnik nie dała rady spadkowiczowi Plus Ligi

W meczu 19. kolejki PZL Leonardo Avia Świdnik przegrała na wyjeździe ze spadkowiczem z PlusLigi Czarnymi Radom 0:3

Udany debiut nowego trenera, Polski Cukier AZS UMCS łatwo pokonał KS Basket Bydgoszcz
ZDJĘCIA
galeria

Udany debiut nowego trenera, Polski Cukier AZS UMCS łatwo pokonał KS Basket Bydgoszcz

Udany debiut Karola Kowalewskiego na ławce Polskiego Cukru AZS UMCS. Lublinianki pokonały KS Basket Bydgoszcz 82:58. Do przerwy prowadziły różnicą 31 punktów, ale w drugiej połowie zlitowały się nad rywalkami.

Skoki narciarskie. Austria wygrywa w cuglach na Wielkiej Krokwi. Polska poza podium

Skoki narciarskie. Austria wygrywa w cuglach na Wielkiej Krokwi. Polska poza podium

Trwa weekend z Pucharem Świata w Zakopanem. W sobotę na Wielkiej Krokwi odbył się konkurs drużynowy. Zawody, zgodnie z planem, wygrała Austria wyprzedzając Słowenię i Norwegię. Reprezentacja Polski zajęła piąte miejsce, które sprawiedliwie oddaje to, w jakiej formie w tym sezonie są zawodnicy Thomasa Thurbichlera

Wojciech Białek na razie nie zamieni Łady 1945 Biłgoraj na Świdniczankę

Wojciech Białek na razie nie dla Świdniczanki, dwa transfery trzecioligowca tuż-tuż

Świdniczanka przegrała w pierwszym meczu kontrolnym podczas zimowych przygotowań z drugoligową Wisłą Puławy 0:1. Gospodarze testowali siedmiu piłkarzy, ale kilka nowych twarzy pojawiło się też w ekipie trzecioligowca.

"Sytuacja była bardzo dynamiczna". Kamienica przy Bernardyńskiej definitywnie rozebrana
ZDJĘCIA
galeria
film

"Sytuacja była bardzo dynamiczna". Kamienica przy Bernardyńskiej definitywnie rozebrana

Najpierw miało być częściowe rozebranie zwisających ścian, z biegiem prac zdecydowano o całkowitym rozebraniu budynku. Po kamienicy przy Bernardyńskiej 10 pozostały gruzy.

Chełmianka pokonała Tomasovię 6:2

Osiem goli w sparingu Chełmianki z Tomasovią, podstawowy bramkarz jednak zostanie?

W sobotę sporo drużyn z III i IV ligi rozegrało pierwsze mecze kontrolne. W Chełmie tamtejsza Chełmianka zmierzyła się z Tomasovią i pokonała rywali 6:2. W obu drużynach nie zabrakło nowych twarzy.

Karnawał w Helium
foto
galeria

Karnawał w Helium

Lublinianie uwielbiają imprezy. Gdy przychodzi weekend lubelskie kluby zapełniają się do ostatniego miejsca. Tak było w ubiegły tydzień w Klubie Helium. Zobaczcie, jak się bawił Lublin i co się działo na parkiecie.

Niebezpiecznie w części regionu. IMGW wydaje alert

Niebezpiecznie w części regionu. IMGW wydaje alert

Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej wydał ostrzeżenie pogodowe pierwszego stopnia dla części województwa lubelskiego.

Górnik Łęczna ostro sobie postrzelał w sparingu z Avią Świdnik

Górnik Łęczna ostro sobie postrzelał w sparingu z Avią Świdnik

Górnik Łęczna rozpoczął serię meczów sparingowych przed rundą wiosenną. Zielono-czarni w pierwszym meczu kontrolnym zmierzyli się z trzecioligową Avią Świdnik. I trzeba przyznać, że zaczęli z wysokiego C. Choć rywalem był zespół grający dwie klasy rozgrywkowe niżej to wynik 7:0 mimo wszystko musi robić wrażenie.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium