Przepisy kulinarne na Święta Wielkanocne.
Składniki: ciasto drożdżowe: kilogram mąki, pół kostki margaryny, pół szklanki cukru, pół szklanki oleju, szczypta soli, 10 dag drożdży, pół litra mleka, 2 całe jajka.
Farsz: półtora kilograma kapusty, 70 dag pieczarek, pół szklanki kaszy gryczanej, 1 cebula, pół szklanki oleju, 2 całe jajka, sól, pieprz do smaku.
Wykonanie: kapustę obgotować, wystudzić i odcisnąć. Pokrojone pieczarki i cebulę udusić na oleju, dodać do kapusty, wymieszać dodając pozostałe składniki, takie jak sól, pieprz, kasza gryczana i jajka.
Pora na ciasto. Mąkę przesiać, wsypać szczyptę soli, trochę cukru, resztę cukru wsypać w drożdże i rozmieszać, dodać olej, margarynę, jajka. Mleko podgrzać na ciepło i zagnieść ciasto, pod koniec dodać drożdże.
Ciasto dobrze wyrobić, żeby było napowietrzone i odstawało od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić na dwie części, jedną wyłożyć prostokątną brytfankę - na to dajemy farsz z kapusty - i przykrywamy drugą połową ciastem, które smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około godziny.