

W bałkańskiej kuchni nie może zabraknąć gęstych sycących zup.

Na placu Rybnym, gdzie w czasach Rzeczpospolitej Obojga Narodów odbywały się targi rybne, stanie zagroda rybacka. – Będziemy gotować zupę rybną na wolnym ogniu i częstować nią publiczność – mówi Mariusz Puła z LGR „W dolinie Tyśmienicy i Wieprza”. W gotowaniu weźmie udział Paweł Loroch z „Pytania na śniadanie”, gość specjalny festiwalu.
A my mamy dla was przepis na serbską zupę rybną riblja corba, którą już dziś możecie ugotować sobie w domu.
Składniki: litr bulionu rybnego, 50 dag ryb (karp, tołpyga, miętus, sum), 2 czerwone papryki, 1 puszka pomidorów, pęczek natki pietruszki, 2 papryczki chili. Na bulion rybny: łby ryb (bez oczu i skrzeli), kręgosłupy, ogonki, marchewka, seler, por, cebula, sól, pieprz, listek laurowy, ziele.
Wykonanie: na bazie łbów, kręgosłupów, ogonków gotujemy wywar, dodajemy pokrojone warzywa, doprawiamy solą, pieprzem i podpieczoną cebulą, gotujemy 2 godziny. Po odcedzeniu do bulionu dodajemy pomidory z puszki, posiekane papryczki, czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Kiedy papryka będzie miękka, wkładamy pokrojone filety rybne. Gotujemy 5 minut, na talerzach posypujemy posiekaną natką pietruszki.