Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

29 maja 2021 r.
9:03

Rabarbar, szpinak, truskawki. Co dziś kupić na obiad

W kolejce do kuchni czeka młoda rzodkiewka, rabarbar, pokrzywa, szpinak i truskawki. Fanaberia z rabarbaru, zupa z rzodkiewki, poemat ze szpinaku, pierogi z truskawkami, kwiaty bzu czarnego w cieście, tort z pokrzywy to nasze wiosenne propozycje na weekend

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Wiosna na całego, na targu nowalijki na straganach. Z nowalijkami warto uważać, najlepiej kupować je z pewnego źródła. Od sąsiada, znajomego rolnika, z gospodarstwa ekologicznego. Coraz więcej osób zakłada warzywniaki, sadzi rzodkiewkę i truskawki w doniczkach, a co samemu wyhodowane – najpewniejsze. Oto nasze propozycje na wiosenny talerz.

Fanaberia rabarbarowa z Kodnia

SKŁADNIKI: 1 kg rabarbaru, pół szklanki cukru, 1 cebula czerwona, 1 łyżeczka gorczycy, 1 łyżeczka kolorowego pieprzu, 1 łyżka jabłkowego octu winnego.

WYKONANIE: rabarbar obrać, pokroić w kawałki, zasypać cukrem. Po 30 minutach wrzucić do garnka, dodać posiekaną cebulę, smażyć. Dodać gorczycę, pieprzem, łyżkę octu jabłkowego. Można posolić. Odstawić.

Słodkie i czerwone

To one najbardziej kuszą. Już są. Słodkie, czerwone, soczyste i pełne letnich aromatów. Gorące od słońca. Najlepsze z ogrodu. Prosto z grządki. Truskawki są niskokaloryczne, mają dużo witaminy C. Chronią tętnice przed miażdżycą. Żeby były zdrowe, należy je na początku sezonu kupować z pewnego źródła, gdzie z umiarem stosuje się nawozy. Zawsze warto spytać sprzedawcę o karencję oprysków i koniecznie dokładnie i długo spłukać truskawki pod zimną wodą. Truskawki jada się na słodko. Z cukrem, ze śmietaną, z jogurtem, z syropem klonowym. Oto trzy przepisy z truskawkami.

Pikantne truskawki

SKŁADNIKI: 0,5 kg truskawek, oliwa, sól, pieprz.

WYKONANIE: truskawki umyć, przekroić na połówki, skropić oliwą, odrobinę posolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Sałatka jest doskonała do serów pleśniowych, cudownie smakuje z winem.

Naleśniki z truskawkami

SKŁADNIKI: ciasto naleśnikowe, 25 dag lodów waniliowych, 3 łyżki startej czekolady, syrop truskawkowy. Na nadzienie: 75 dag truskawek, 2 łyżki rumu, 5 łyżek dżemu truskawkowego, sok z cytryny.

WYKONANIE: usmażyć złociste i chrupiąc naleśniki. Truskawki oczyścić, bardzo dokładnie umyć, pokroić na cząstki, skropić rumem. Na patelni podgrzać dżem, skropić cytryną, wymieszać i posmarować naleśniki. Nałożyć truskawki, złożyć naleśniki w trójkąty. Ułożyć naleśniki na podgrzanych talerzach. Ozdobić kulkami lodów waniliowych, posypać czekoladą, polać syropem truskawkowym. I już ostatni, nadobowiązkowy akcent. Udekorować świeżymi listkami mięty lub melisy.

Pierogi z truskawkami

SKŁADNIKI: 50 dag mąki pszennej, 1 jajo, szczypta soli, 1 szklanka ciepłej wody (pół na pół z ciepłym mlekiem), 3 łyżki oleju, 50 dag truskawek.

WYKONANIE: z mąki, jaja i wody zagnieść ciasto, zarobić, dodać olej i dobrze wgnieść. Rozwałkować i szklanką wykrawać placuszki. Nakładać na nie truskawki i zlepiać brzegi. Gotować w lekko osolonej wodzie około 5 min. Pierogi podawać polane słodką śmietanką i ewentualnie dosłodzić.

Poemat ze szpinaku i cukinii

Szpinak nauczył mnie przyrządzać niezapomniany Kazimierz Grześkowiak. Należy liście obmyć, pozbawić ogonków, rozgrzać w dużym rondlu oliwę z czosnkiem i pestkami z dyni, rzucić liście, nakryć przykrywką i potrząsnąć kilka razy. Szpinak gotowy.

Do uduszonych liści szpinaku dodaję plastry cukinii duszone na masełku, posypuję grubo zmielonym pieprzem i gotowe.

Ze szpinakiem można robić naleśniki, ryby, sałatkę (dodając surowe pieczarki) i rewelacyjną pizzę (ciasto cienkie, szpinaku z czosnkiem dużo!). Młody szpinak to jest to.

Młoda kapusta i talerz rozmaitości

Po szpinaku młoda kapusta to mój drugi bardzo ulubiony przysmak. Kapustę należy obrać z grubych liści, pokroić w ćwiartki i ugotować w bulionie warzywnym z dodatkiem całych gałązek koperku, a następnie osączyć na sicie. Ułożyć na talerzu i polać tartą bułką zarumienioną na masełku. Kto lubi młode ziemniaki – nie zaszkodzą.

A teraz zielony talerz rozmaitości. Na talerzu, skropionym oliwą i obsypanym grubo mielonym pieprzem układamy:

  • zielone liście szpinaku
  • liście sałaty
  • plastry pomidorów
  • ogórków
  • cukinii
  • surowych pieczarek

Solimy, znów skrapiamy oliwą, a kto wypatrzy w dobrych sklepach rewelacyjną przyprawę złożoną z pietruszki i grzybów porcini – obficie zdobi nią kolorową kompozycję.

Marchwiaki

SKŁADNIKI: 1 kg mąki, 1 kg młodej marchwi, pół szklanki oleju, 3/4 paczki drożdży, 1 jajko.

WYKONANIE: Marchew obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do miski wsypać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, przemieszać, wsypać startą marchew, wbić jajko. Miesić 20 minut, dodając trochę oleju. Jeśli ciasto byłoby zbyt rzadkie, dodać mąki. Z ciasta formować małe placki, układać na blasze, piec do zarumienienia przez 30 minut.

Tort z pokrzywy

SKŁADNIKI: Na ciasto: 30 dag listków pokrzywy, 4 jaja, 1 niepełna szklanka cukru, 1 szklanka oleju, 2,5 szklanki mąki krupczatka, 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Oraz poncz: sok z 2 cytryn, pół szklanki pigwówki, 1 łyżka cukru. Do przełożenia: 1 słoiczek dżemu żurawinowego, pół litra bitej śmietany. Do dekoracji: suszona żurawina, truskawki.

WYKONANIE: Pokrzywy opłukać, sparzyć wrzątkiem. Jaja ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać olej, wymieszać z odcedzoną pokrzywą. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, piec około godziny w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Odciąć wierzch, nasączyć ponczem. Posmarować dżemem, następnie ubitą śmietaną. Wierzch pokruszyć, posypać bitą śmietanę. Udekorować żurawiną i truskawkami. Tort z pokrzywy to pomysł Danuty Pietrusik z Kodnia.

Zupa z rzodkiewki

SKŁADNIKI: 2 pęczki ładnej rzodkiewki z liśćmi, 2 młode ziemniaki, litr bulionu warzywnego, 1 łyżka masła, śmietana na smak.

WYKONANIE: lecie odciąć, dokładnie umyć. Ziemniaki ugotować w bulionie. Wrzucić posiekane liście rzodkiewki. Gotować 3 minuty. Całość zmiksować, dodać masło, śmietanę, doprawić według uznania. Podgrzać, dodać plasterki surowej rzodkiewki. Można podać z grzankami.

Młode ziemniaki z rzodkiewką

SKŁADNIKI: 16 młodych ziemniaków, 6 rzodkiewek, 2 szczypiorki z cebulką, 1 łyżka tartego chrzanu, 2 łyżki gęstej śmietany, sól i pieprz.

WYKONANIE: ziemniaki umyć, oskrobać, ugotować w osolonej wodzie. Muszą być trochę twarde, tak by dały pokroić się na połówki lub ćwiartki. Pokroić rzodkiewki i szczypiorek wraz z cebulką. Wymieszać chrzan ze śmietaną, doprawić pieprzem i solą. Dodać do ziemniaków.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Festiwal Food Trucków w Chełmie

Festiwal Food Trucków w Chełmie

W ostatni weekend marca miłośnicy dobrego jedzenia będą mieli okazję skosztować wyjątkowych dań z różnych zakątków świata. W dniach 28-30.03 na Deptaku przy ul. Lwowskiej w Chełmie odbędzie się długo wyczekiwany zlot food trucków – wydarzenie, które przyciąga tysiące smakoszy. Już od piątkowego popołudnia różnorodność smaków będzie przyprawiała o zawrót głowy.

Magda Balsam (z piłką) zdobyła aż 11 bramek

PGE MKS FunFloor pewnie zameldował się w półfinale Orlen Puchar Polski

Dla kibiców PGE MKS FunFloor to był bardzo przyjemny wieczór. Podopieczne Pawła Tetelewskiego nie miały najmniejszych problemów z ograniem Sośnicy Gliwice.

W Puławach planują rafinerię metali ziem rzadkich. To projekt strategiczny

W Puławach planują rafinerię metali ziem rzadkich. To projekt strategiczny

Na terenie należącym do Grupy Azoty w Puławach, kanadyjska firma Mkango do 2028 roku chce postawić rafinerię metali ziem rzadkich. Obydwie firmy poinformowały dziś o tym, że prace potrwają 18 miesięcy.

Ognisty Fińsko – Łotewski duet gitarowy
koncert
26 marca 2025, 19:30
film

Ognisty Fińsko – Łotewski duet gitarowy

Już w środę (26 marca) w pubie Just Crafted prawdziwa gratka dla miłośników gitary akustycznej. Wystąpi duet gitarowy – fiński gitarzysta Lauri Manner (Kadonnut Manner) oraz łotewski innowator bluesa i ragtime'u, Edgars Rubenis. Przygotujcie się na podróż, która łączy tradycję z niespodziewanym!

Akcja Bezpieczny Lublin. Co wypatrzyły policyjne drony?

Akcja Bezpieczny Lublin. Co wypatrzyły policyjne drony?

Prawie 10 000 wykroczeń, 78 kierujących na „podwójnym gazie” i 1128 zatrzymanych dowodów rejestracyjnych. To wszystko tylko w tym roku i tylko w Lublinie.

O.S.T.R.

Noc Kultury: O.S.T.R. W Lublinie. Kto wystąpi wcześniej?

Adam O.S.T.R. Ostrowski będzie gwiazdą sceny rapu tegorocznej edycji Nocy Kultury. Jego koncert poprzedzą występy laureatek i laureatów konkursu „Młody Rap”.

Kryspin znajdujący się przy archikatedrze lubelskiej zadebiutował w grudniu 2024 roku. Teraz do niego dołączą kolejne koziołki

Tereska, Jadzia, Mikołaj i Jędrek, czyli nowe koziołki w Lublinie

W środę mieszkańcy Lublina spacerują z szeroko otwartymi oczami i wypatrują nowych koziołków. Na ulicach miasta pojawią się cztery nowe figurki.

Foodtrucki z jedzeniem zaparkują w Chełmie. Na trzy dni
28 marca 2025, 15:00

Foodtrucki z jedzeniem zaparkują w Chełmie. Na trzy dni

Miłośnicy dobrego jedzenia: przygotujcie się na ucztę. W ostatni weekend marca, w Chełmie odbędzie się jedno z najbardziej wyczekiwanych wydarzeń kulinarnych tej wiosny – zlot food trucków. To doskonała okazja, by spróbować smaków z różnych zakątków świata.

Mimo trwających rozmów i negocjacji, Rosjanie cały czas atakują Ukrainę i ostrzeliwują cele cywilne. Na zdjęciu Kijów i skutki uderzenia rosyjskiego drona kamikadze Shahed w budynek mieszkalny

Zgoda na całkowity zakaz ataków na infrastrukturę energetyczną Ukrainy i Rosji

W Rijadzie wszystkie strony zgodziły się wdrożyć zakaz ataków na infrastrukturę energetyczną Ukrainy i Rosji – poinformował we wtorek minister obrony Ukrainy, Rustem Umierow po spotkaniu ukraińskiej i amerykańskiej delegacji w stolicy Arabii Saudyjskiej.

„Sposób na Dorosłość”. Licealiści uczą się, jak radzić sobie w życiu
galeria

„Sposób na Dorosłość”. Licealiści uczą się, jak radzić sobie w życiu

Projekt „Sposób na Dorosłość” to inicjatywa dwóch uczennic, która ma pomóc młodzieży zdobyć praktyczną wiedzę niezbędną w dorosłym życiu: od zarządzania pieniędzmi po skuteczną autoprezentację.

Uniwersytet Przyrodniczy ma nowych doktorów i doktorów habilitowanych
ZDJĘCIA
galeria

Uniwersytet Przyrodniczy ma nowych doktorów i doktorów habilitowanych

Liczymy na państwa pomysłowość i kreatywność, na twórcze zgłębianie wiedzy oraz prowadzenie badań i doświadczeń w poczuciu odpowiedzialności za los ludzi i świata – mówił prof. dr hab. Krzysztof Kowalczyk, rektor Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.

Schrony i zbrojenia. Nowy polski fundusz to 30 miliardów na obronność

Schrony i zbrojenia. Nowy polski fundusz to 30 miliardów na obronność

To już oficjalnie: Polska jako pierwsza w Europie powołuje Fundusz Obronności i Bezpieczeństwa w KPO. Zainwestujemy miliardy w schrony, infrastrukturę podwójnego zastosowania i rozwój polskich firm zbrojeniowych – informuje minister Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz.

Budynek przy ul. gen. Gustawa Orlicz-Dreszera

Pieniądze są, wykonawca już wybrany. Tu będzie hub technologiczny

Miasto rozstrzygnęło przetarg na remont budynku przy ul. gen. Orlicz-Dreszera, Za 2 249 000 złotych powstanie tu nowoczesny hub technologiczny.

Teoria połączona z praktyką. Dni otwarte w Akademii Wincentego Pola
ZDJĘCIA
galeria

Teoria połączona z praktyką. Dni otwarte w Akademii Wincentego Pola

Można było wcielić się w chirurga i sprawdzić, jak sobie poradzimy w zszywaniu ran. Akademia Nauk Stosowanych im. Wincentego Pola otworzyła swoje drzwi dla przyszłych studentów. Były rozmowy, pokazy oraz zwiedzanie uczelni.

Tusk: Nie rozumiem, dlaczego nie ma podpisu prezydenta

Tusk: Nie rozumiem, dlaczego nie ma podpisu prezydenta

Proszę nie marnować ani godziny panie prezydencie, bo to naprawdę jest kompletnie dla mnie niezrozumiałe, jak można z tym tak długo czekać – premier Donald Tusk powiedział, że nie rozumie, dlaczego nie ma podpisu prezydenta pod ustawą ws. ograniczenia prawa do azylu.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium