Już po raz czwarty Bychawa zaprasza na swoje święto, którego najsmaczniejszym elementem jest festyn
"W krainie pierogów”. Impreza, której początek zaplanowano na godz. 14.30 w niedzielę 25 maja dedykowana jest całym rodzinom i smakoszom, którzy zechcą wziąć udział w Mistrzostwach Świata w Zjadaniu Pierogów
Przewodniki turystyczne podają, że miejscowość ta znana była już na początku XIV wieku. W XV w. awansowała do roli osady targowej, której właścicielami byli Bychawscy herbu Dołęga. W 1537 r. Zygmunt Stary nadał jej prawa miejskie. W XVII wieku Bychawa przeżywała okres świetności jako znany ośrodek kalwiński.
Z zamku wzniesionego w XVI w. przez Pileckich, przebudowanego na pałac w stylu rokokowym ok. 1730 r., ostały się już tylko romantyczne ruiny. Jedynie nieco lepiej zachował się zespół zabudowań dworskich.
Amatorzy turystyki krajoznawczej wiedzą zapewne również, że pomiędzy Podzamczem a Bychawą znajduje się rezerwat roślinności stepowej, w którym botanicy naliczyli ok. 200 gatunków roślin, w tym rzadkich odmian. Wędkarze natomiast z przyjemnością łowią ryby w tutejszym zalewie.
Prace wykopaliskowe w podbychawskich Zdrapach dowiodły istnienia na tym terenie osadnictwa już w VIII wieku. Stanowisko archeologiczne stało się lokalną atrakcją i miejscem wypraw młodzieży szkolnej. Naprawdę każdy znajdzie w tej okolicy coś interesującego, toteż warto w weekendowych planach uwzględnić wizytę w Bychawie.