Wiesław Kucia, student Akademii Rolniczej w Lublinie, wypiekł oryginalną - i niezwykle trudną do wykonania w cieście
Konkurs odbył się podczas zakończonych właśnie poznańskich Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra-Food. W ich trakcie rozegrano półfinał Pucharu Świata w Piekarstwie dla krajów Europy Centralnej. Drużyny z Czech, Słowacji, Węgier i Polski rywalizowały o prawo reprezentowania regionu w finale Pucharu Świata, który w marcu przyszłego roku odbędzie się w Paryżu podczas największych w świecie targów piekarskich, cukierniczych i lodziarskich Europain 2008.
Po niezwykle zaciętej i wyrównanej walce, międzynarodowe jury, pracujące pod przewodnictwem najsłynniejszego francuskiego piekarza Christiana Vabret, ogłosiło, że zwyciężyła polska ekipa. W jej skład, oprócz Wiesława Kuci z Lublina, wchodzili młodzi przedstawiciele tej branży: Tomasz Kaszuba z Radlina (wypiekał bagietki i chleby specjalne) oraz Przemysław Koperski z Poznania (pieczywo półcukiernicze i wyroby wiedeńskie).