Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
To była zima kalendarzowa praktycznie bez tzw. termicznej zimy. Nie mieliśmy wielu dni z temperaturą poniżej zera, więc rośliny korzystały z wody w glebie, która normalnie miała być wykorzystana na wiosnę - rozmowa z dr hab. Jerzym Kozyrą z Instytutu Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa-Państwowy Instytut Badawczy w Puławach
Zakładam, że mój odbiorca nie zna tematu, który poruszam. Ale wychodzę też z założenia, że nie jest głupi i może go poznać nawet na złożonym poziomie – mówi Dawid Myśliwiec, dr chemii i twórca popularnonaukowego kanału „Uwaga! Naukowy Bełkot”
Rozmowa z dr hab. Mohammedem Hazem Kalaji, biologiem, specjalistą od fotosyntezy, współtwórcą (razem z dr. Jackiem Mojskim) antywirusowej maseczki z filtrem roślinnym.
50 lat temu swoją działalność rozpoczęła najstarsza grupa artystyczna Politechniki Lubelskiej: Formacja Tańca Towarzyskiego GAMZA. Przez ten czas w grupie tańczyło ponad 10 tysięcy studentów i absolwentów uczelni. Wśród nich było również 66 par małżeńskich
Na pewno część osób weszła w bliższą relację z samym sobą, wykorzystując ten czas, żeby zajrzeć w głąb siebie: w swoje potrzeby czy braki. U wielu zmieniła się też cała hierarchia wartości. Teraz, kiedy nie możemy się spotkać z rodziną czy przyjaciółmi, nie możemy wyjść na dwór na spacer lub na siłownię, doceniamy, na ile to jest dla nas ważne, na ile chcemy to robić – mówi psycholog i psychoterapeuta dr Piotr Kwiatkowski, wcześniej wykładowca z Zakładu Psychologii Wychowawczej i psychologii Rodziny UMCS w Lublinie
Parę lat temu, kiedy ten scenariusz już przeczytałem, od początku uważałem, że jest to pod tym względem wyjątkowe - chociaż rzadko się przebija w opiniach - iż ten film kładzie bardzo duży nacisk na temat duchowości wśród młodych ludzi. Rozmowa z Leszkiem Bodzakiem, producentem nominowanego do Oscara filmu „Boże Ciało”
Im dalej w las tym trudniej się o tej godz. 9 spotkać – zaczyna swój poniedziałkowy wykład na Facebooku dr Lech Giemza. – Ja obecnie jestem na etapie „Ani z Zielonego Wzgórza”, nie cierpię tej książki, ale córka jest zachwycona. Za to „Lalkę” polubiłem od razu. Pierwsze dwie minuty kieruję do tych, co „Lalki” serdecznie nienawidzą. Nawet rozumiem wasze znudzenie. Rozmowa z dr Lechem Giemzą z KUL, organizatorem akcji „Książka z plecaka”.
Blisko 150 zwierząt z zoo w Wojciechowie potrzebuje pomocy. Pandemia koronawirusa sprawiła, że ośrodek nie jest w stanie zarobić na ich wyżywienie. Internetowy apel o wsparcie przyniósł już dobre skutki
SARS-CoV-2 atakuje nie tylko układ oddechowy. Może też nieodwracalnie uszkadzać serce, nawet u zdrowych osób, a także zagrażać mózgowi.
Pomysłów, jak sobie radzić z epidemią jest co najmniej tyle, ile państw na świecie. Albania, Wielka Brytania, Filipiny, Norwegia, Ukraina i Chiny - jak to wygląda w tych krajach?
Na cały okres epidemii możemy spojrzeć jak na okres próby, a ta próba nie będzie wiecznie trwać. Zakończy się i przyjdą dobre owoce - ROZMOWA z o. Krzysztofem Modrasem, przeorem Dominikanów w Lublinie
Po raz pierwszy od wielu lat, mogą gotować dla rodziny. Zamiast wielkanocnego cateringu szykują przysmaki na wielkanocny stół. Jean Bos to belgijski szef kuchni w Lublinie. Agnieszka Filiks prowadzi autorskie restauracje w Nałęczowie i Kazimierzu. I Piotr Huszcz, zakręcony na punkcie naszej regionalnej kuchni. Co ugotują i co najbardziej lubią na wielkanocnym stole?
Prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu wyszukał kilka ciekawych przepisów, które mogą okazać się przydatne we współczesnej kuchni.
Podpowiadamy, co można przygotować na świąteczny obiad.
Do 1939 roku w Chełmie mieszkało kilkanaście tysięcy Żydów, działały sklepy i drukarnie, były synagogi i szkoły. W dzisiejszym Chełmie nie ma po tym śladu.
Skończył się lans, żyjemy pod jednym niebem i wszystkich nas to dotyka. Ludzie zaczęli czytać bajki, wygrzebywać stare zdjęcia z dzieciństwa, robi się tak bardziej swojsko - rozmowa z Anią Rusowicz, polską piosenkarką
Boczniak, cebula, czosnek i shitake. Warto postawić na zdrową, zbilansowaną dietę, składającą się z warzyw i owoców, które wspierają naturalną odporność.
Pochodząca ze Świdnika Marcelina Szumer-Brysz dzięki swojej najnowszej książce „Wróżąc z fusów. Reportaże z Turcji” uczestniczyła w marcu warsztatach literackich w Arktyce. Jej zbiór reportaży był również nominowany do Kryształowej Karty Polskiego Reportażu. Miłośniczka kraju na styku Europy i Azji, opowiada o jego specyfice i o tym, jak Turcy radzą sobie z epidemią koronawirusa
Z powodu epidemii koronawirusa instytucje kulturalne w całej Polsce zamknięte są do odwołania. To trudna sytuacja także dla lubelskich teatrów, które z dnia na dzień musiały zatrzymać prace nad projektami. Mimo to nie rezygnują z kontaktu z widzami, odkrywając nowe sposoby docierania do odbiorców.
Dieta roślinna bardziej sprzyja poprawie naszej odporności, a to jest w tym momencie bardzo ważne. Nie chodzi o to, żeby całkowicie eliminować mięso, jeśli jesteśmy do niego przyzwyczajeni, ale zwracać uwagę na to, żeby jeść jak najwięcej warzyw, owoców, roślin strączkowych – o tym, jak się odżywiać w domu opowiada Dorota Hucał, lubelski dietetyk.
Technologia nie zastąpi kontaktu z żywym człowiekiem, ale może dawać pewną ulgę. Należy pamiętać, że nie dla wszystkich osób samotność i izolacja to problem. W ciszy można odpocząć, zwolnić, zrobić bilans życiowy, ustalić priorytety. Ponadto wspólne doświadczenie izolacji jest tym, co wyzwala w ludziach wiele dobra – rozmowa z Anitą Rawą-Kochanowską, doktorem psychologii i terapeutką.
Możemy nie znaleźć naszej ulubionej restauracji, albo nie będziemy już mieli pieniędzy, by raz na jakiś czas zjeść coś „na mieście”. Być może stracimy pracę lub tylko część pensji, nie weźmiemy kredytu... Chociaż zbyt wcześnie jest jeszcze na twarde prognozy, bo to zaledwie początek zarazy, już dzisiaj mnożą się pytania o to, jak może wyglądać gospodarczy krajobraz Lublina po epidemii. Z kilkoma takimi pytaniami zwróciliśmy się do Mariusza Sagana, dyrektora Wydziału Strategii i Przedsiębiorczości w Urzędzie Miasta.
Pracują, ale w inny niż dotychczas sposób. Z tego powodu dostają znacznie mniej pieniędzy niż dotychczas. Ich koszty jednak nie spadły. Właściciele niepublicznych żłobków, przedszkoli i szkół z niepokojem patrzą w przyszłość.
Naukowcy z całego świata ścigają się z czasem, żeby jak najszybciej stworzyć szczepionkę na koronawirusa. W USA trwają badania na ludziach – ochotnikach. - Trzeba przede wszystkim zbadać jak wygląda odporność na wirusa u ludzi, którzy już go „przechorowali”, a potem odwzorować to w szczepionce – tłumaczą specjaliści.
Start Lublin osiągnął największy sukces w swojej historii. Podopieczni Davida Dedka wywalczyli tytuł wicemistrzów Polski