Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

1 stycznia 2023 r.
8:57

Dokąd na pierwszy obiad w Nowym Roku. Polecamy restauracje w Lublinie i Lubelskiem

Sylwester Lis w swojej autorskiej restauracji Atmosfera Caffe we Włodawie serwuje leczniczy bulion doktora Krokiera i smaczne mięsa według receptur z książki kucharskiej hrabiów na Włodawie i Różance
Sylwester Lis w swojej autorskiej restauracji Atmosfera Caffe we Włodawie serwuje leczniczy bulion doktora Krokiera i smaczne mięsa według receptur z książki kucharskiej hrabiów na Włodawie i Różance (fot. Maciej Kaczanowski/Archiwum)

W przedwojennej Polsce liczyły się dwa argumenty: jedzenie musiało być solidne i wykwintne. Postanowiliśmy wybrać 10 miejsc w Lublinie i okolicy, które spełnią choć jeden z tych warunków. Jak zwykle nasz wybór jest subiektywny

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Kiedy spojrzeć do noworocznego menu, publikowanego w formie ogłoszeń w międzywojennej prasie, na liście dań znajdziemy barszczyk z pasztecikiem, wśród przekąsek łososia z rusztu, smażonego sandacza czy szczupaka. Wśród dań drugich podawano na przykład polędwicę po angielsku, zająca w śmietanie z buraczkami, perliczkę z kompotem i kotlet de volaille z groszkiem.  Jest solidnie i wytwórnie. A dziś? Na kulinarnej mapie Lublina i regionu znajdzie się co najmniej 10 adresów, w których obiad sprawi nam radość. Listę ułożyliśmy w porządku alfabetycznym.

16 stołów Lublin

Listę lubelskich restauracji otwiera „16 stołów”, którą od lat prowadzi Piotr Kwiatosz. Jego autorska kuchnia jest rozpoznawalna w Polsce. Po przejściowym romansie z Hotelem Alter restauracja dzieli pomieszczenia z drugą restauracją Piotra: „Chapter One”. Z menu 16 stołów wybieramy i polecamy: wątróbkę drobiową po żydowsku z chrupiąca sałatą, winegretem z malin oraz marynowanymi pieczarkami w oleju z czosnkiem na przystawkę. Z zup: rosół z gęsi z kładzionymi kluskami, selerem naciowym, pesto z lubczyku oraz mięsem duszonym z marchewką i majerankiem. Co na drugie? Jak jest brać w ciemno: gęsie żołądki w sosie własnym z boczniakami, pirogiem biłgorajskim, jarmużem w śmietanie cytrynowej, żurawiną oraz popcornem z gryki.

Arte del Gusto Lublin

To dobry adres dla miłośników włoskiej kuchni, kto ceni ryby i owoce morza, będzie usatysfakcjonowany. Na przystawkę sprawdzi się deska serów i wędlin lub smakowite carpaccio z polędwicy wołowej podane z serem grano padano. Bulion wołowy z kluseczkami z parmezanu jest wytworny, solidny i daje wyobrażenie, jak smakowała w Lublinie przedwojenna kuchnia. Na drugie wybierzmy cielęcinę z szałwią, zawiniętą w szynkę crudo, duszoną w białym winie i maśle, podaną z polentą i rukolą. To słynne danie saltimbocca alla romana - bardzo polecamy. Restauracja słynie ze znakomitej obsługi kelnerskiej.

Magia Lublin

Restauracja ma dobrą markę od lat. Na przekąskę polecamy klasycznego śledzia z cebulką, na gorącą przekąskę: tagliatelle „czarny anioł” ze smażonymi krewetkami, papryką chilli i oliwą cytrynową. Magia słynie z wybornej zupy borowikowej z kluseczkami. Co na drugie? Jak to co, stek: stek z polędwicy wołowej po parysku w czarnym pieprzu serwowany na zapiekance ziemniaczanej w towarzystwie grillowanych warzyw jest solidny i wytworny.

Perliczka w Lublinie

Słynie z rodzinnej atmosfery, która stała się marką lokalu. Wśród przystawek warto postawić na śledzie z jabłuszkiem, na gorąco: na lina w śmietanie z lemieszką lub piróg biłgorajski z sosem grzybowym. Jak się trafi rosół na perliczce: brać. Ale w restauracji kulinarną gwiazdą jest perliczka w całości. I to danie proponujemy na noworoczny obiad.

Przystań w Lublinie

Rodzinna restauracja z wielką tradycją. Na przystawkę proponujemy śledzia w trzech smakach, na gorąco cynaderki z rusztu lub w śmietanie. Dalej barszczyk czerwony z krokietem i kotlet de volaille, frytki, koszyczek z zielonym groszkiem. Restauracja ma w karcie kilka innych klasyków z dawnych lat, niezmiennie trzyma poziom, zachowując pełną powtarzalność potraw.

Atmosfera Caffe Włodawa

A teraz kierunek region i pięć restauracji z dobrą kuchnią.

Warto pierwszy obiad w Nowym Roku zjeść we Włodawie. W karcie króluje bulion leczniczy według legendarnej receptury z książki kucharskiej hrabiów na Włodawie i Różańce. A dokładnie bulion dr Krokiera (z Lublina), który po mistrzowsku gotuje szef Sylwester Lis. Czekają was kulinarne uniesienia. Co na drugie? Albo delikatny karczek wieprzowy sous vide, albo żeberka BBQ na pół talerza. Uwaga, są tacy, co zamawiają bulion także na deser.

Drob w Urszulinie

To jedna z najlepszych restauracji w regionie, dział przy hotel Drob. Na dobry początek słynna sałatka Cezar. Na gorącą przekąskę słynne pierogi Polesiaki. Jaka zupa? Jak jest gulaszowa na dziczyźnie lub arcysmaczna borowikowa.

Co na drugie? Można zamówić pół kaczki pieczonej a kopytami i buraczkami, my zamawiamy goleń cielęcą z zapiekanką ziemniaczaną. Kto lubi ryby, może zamówić łososia w delikatnym sosie cytrynowo-maślanym.

Eger w Kazimierzu Dolnym

Tak musieli jadać oficerowie na przedwojennych balach. Na przystawkę zamówcie gotowane debreczynki lub deskę wędlin węgierskich. Jak zupa to świetny Bogrács lub przedobra zupa rybna Halászlé. Co na drugie? Polędwica wołowa na sposób Estercházy, wybitne danie z legendą lub, jak jest, sum na sposób Joásszany. Noworoczny obiad wypada zakończyć naleśnikami Gundel.

Pałacowa w Wierzchowiskach

Jedno z najbardziej stylowych miejsc na kulinarnej mapie Lubelszczyzny. W pałacu Koźmianów od zawsze jedzono dobrze, dziś jest tu znakomita kuchnia. Na przystawkę niech będzie smaczny tatar z polędwicy wołowej, ponoć najlepszy w regionie. Zamówmy na noworoczny obiad rosół z kołdunami, robionymi według pałacowej receptury. Co na drugie? Świetnych propozycji w karcie jest kilka. Kilka razy jedliśmy tu pysznego schabowego z kostką. Bardzo dobry jest klasyczny sznycel po wiedeńsku z jajkiem. Warto także postawić na pierś z gęsi z gruszką w winie. Co nie wybierzecie, będzie solidnie i wytwornie.

Rarytas w Piaskach

Co jak co, ale talerz gorących flaków po piasecku przyda się na Nowy Rok. Rarytas to jedna z najbardziej znanych restauracji regionalnych, mocno rozpoznawalnych w Polsce. Na miejscu jest tłoczno, swojsko i czysto. Dania od 50 lat te same, smak nie zawsze ten sam. Ale kilka pozycji w menu warte jest świętowania. Co na przekąskę? Klasyczny śledź w oleju lub w śmietanie. Z przekąsek na ciepło szukajcie w karcie frykandelki z piersi z kurczaka z pieczarkami. Muszą być flaki, które idą tu jak woda, można je także zabrać na wynos. Co na drugie? Dla miłośników ryb koniecznie karp w śmietanie, dla miłośników wołowiny: rumsztyk z cebulką. Ale my szczególnie polecamy czops po piasecku - nigdzie indziej tego dania nie znajdziecie.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Zespół Piątego Faulu przegrał z Adley Hydroizolacje

Pod koszami Dziennika Wschodniego: Adley Hydroizolacje lepsze od Piątego Faulu

Czołowa trójka rozgrywek Pod koszami Dziennika Wschodniego im. Andrzeja Wawrzyckiegojest znana już od dłuższego czasu. Nie oznacza to jednak, że na parkietach brakuje emocji.

Mieszko Ćwik to jeden z liderów Matematyki

LNBA: Czwórka pozostała w grze o mistrzostwo

Przed ostatnią kolejką w Konferencji A było mnóstwo niewiadomych. Pewny wejścia do fazy play-off był tylko zespół Matematyki. Drużyny z miejsc 2-7 jeszcze nie mogły czuć się bezpieczne.

W środę zostanie rozegrany trzeci mecz w rywalizacji koszykarek z Lublina i Gorzowa

Polski Cukier AZS UMCS w środę gra w Gorzowie trzeci mecz I rundy play-offów

W środę o godz. 18 Polski Cukier AZS UMCS zagra w Gorzowie trzeci mecz ćwierćfinałowej serii play-off. Przypomnijmy, że dwa pierwsze spotkania, które odbyły się w hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli miały diametralnie różny przebieg.

Stela Posavec zdobyła 7 brame

PGE MKS FunFloor Lublin pokonał KPR Gminy Kobierzyce i zachował szansę na mistrzostwo Polski

Jeżeli przyjmiemy, że celem MKS FunFloor na ten sezon jest mistrzostwo Polski, to lubelski klub dzięki wtorkowej wygranej zachował szansę na realizację celu, chociaż wciąż do odzyskania złotych medali droga jest bardzo daleka. Jeżeli jednak celem jest srebro, to we wtorkowy wieczór Pawła Tetelewskiego bardzo przybliżyły się do realizacji tego założenia

Profesor Leszek Mądzik

Zmarł profesor Leszek Mądzik, twórca Sceny Plastycznej KUL

Wybitny twórca teatralny, reżyser, scenograf, malarz i fotograf, twórca Sceny Plastycznej KUL. Leszek Mądzik zmarł w wieku 80 lat.

Donald Trump

Politolog: Putin rozegrał Trumpa. Putin wygrał tę rundę

Wtorkowa rozmowa telefoniczna Donalda Trumpa z Władimirem Putinem ostatecznie zniszczyła zasadę „nic o Ukrainie bez Ukrainy”, a rosyjski przywódca rozegrał w niej amerykańskiego prezydenta – uważa ukraiński politolog, dyrektor kijowskiego Instytutu Polityki Światowej, Jewhen Mahda.

Podwyżki dla nauczycieli: od 239 do 296 złotych

Podwyżki dla nauczycieli: od 239 do 296 złotych

Minimalne wynagrodzenie zasadnicze nauczycieli wzrasta o 5 proc., czyli o od 239 zł do 296 zł brutto, zależnie od stopnia awansu zawodowego i grupy zaszeregowania. Rozporządzenie o podwyżkach dla nauczyciel w 2025 r. zostało podpisane i skierowane do publikacji – informuje Ministerstwo Edukacji Narodowej.

Dawid Tyszkowski i jego opowieść o szczęściu
koncert
20 marca 2025, 18:00

Dawid Tyszkowski i jego opowieść o szczęściu

Dawid Tyszkowski rusza w trasę, podczas której odwiedzi Lublin (20 marca). Artysta będzie promować swoją nadchodzącą płytę. Tak wiec lubelscy fani usłyszą niepublikowane dotąd utwory w interesujących aranżacjach i w niesamowitej oprawie wizualnej.

Spotkajmy się w lesie. Zabawa zamiast wycinki

Spotkajmy się w lesie. Zabawa zamiast wycinki

Mieszkańcom Świdnika udało się wstrzymać wycinkę w lesie Rejkowizna. Pomogły apele, pikiety i akcja w mediach społecznościowych. Mają też poparcie władz miasta. Z tej okazji w najbliższą sobotę odbędzie się impreza „Dzień lasu Rejkowizna”.

Radni PiS chcą uciszyć ogródki na Starym Mieście? „To robienie z miasta sanatorium”

Radni PiS chcą uciszyć ogródki na Starym Mieście? „To robienie z miasta sanatorium”

Na najbliższej, czwartkowej sesji rady miasta radni zdecydują o losie niecodziennej uchwały. Propozycja radnych Prawa i Sprawiedliwości jest taka, aby na Starym Mieście po godzinie 22 zapanowała cisza. Część mieszkańców zauważa słuszność inicjatywy, jednak zdecydowana większość podchodzi do pomysłu sceptycznie.

Świdnik: Oddając krew, ratujesz życie

Świdnik: Oddając krew, ratujesz życie

Klub HDK-PCK im. bł. ks. Jerzego Popiełuszki przy PZL-Świdnik, I Liceum Ogólnokształcące i Zespół Szkół nr 1 organizują akcję poboru krwi.

Biały Dom: Trump uzgodnił z Putinem zawieszenie broni dotyczące energetyki i infrastruktury

Biały Dom: Trump uzgodnił z Putinem zawieszenie broni dotyczące energetyki i infrastruktury

Donald Trump i Władimir Putin zgodzili się, że działania na rzecz pokoju na Ukrainie rozpoczną się od zawieszenia broni dotyczącego energetyki i infrastruktury, oraz rozpoczęcia na Bliskim Wschodzie negocjacji w sprawie dalszych kroków – ogłosił Biały Dom.

Komfortki i ciche godziny to nie wszystko. MOSIR stawia na dostępność

Komfortki i ciche godziny to nie wszystko. MOSIR stawia na dostępność

Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji w Lublinie wprowadza kolejne udogodnienia zwiększające dostępność do swoich obiektów dla osób z niepełnosprawnościami.

Po rozmowie Trump – Putin. Pierwsze komentarze

Po rozmowie Trump – Putin. Pierwsze komentarze

Rozmowa prezydenta USA Donalda Trumpa z przywódcą Rosji Władimirem Putinem dobiegła końca – poinformowały amerykańskie stacje CBS, CNN i NBC.

(Nie)Wyparzona Gęba: 4 strony Łukasza Borkowskiego
(Nie)Wyparzona Gęba
film

(Nie)Wyparzona Gęba: 4 strony Łukasza Borkowskiego

W najnowszym odcinku (Nie)Wyparzonej Gęby rozmawiamy z Łukaszem Borkowskim, konferansjerem, prezenterem telewizyjnym, człowiekiem który pomaga tworzyć magię kina w Lublinie. Łukasz opowiada m.in. o nieprzewidzianych sytuacjach na scenie czy pracy przy wielkich produkcjach filmowych, w tym hollywoodzkich.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium