Zdrowe posiłki i edukacja prozdrowotna. Polski Czerwony Krzyż zapełnia talerze dzieci placówek opiekuńczo-wychowawczych zdrowymi produktami.
Program „Żółty Talerz”, którego inicjatorem jest Kulczyk Foundation, a który realizowany jest przez Polski Czerwony Krzyż, skupia się na poprawie warunków żywieniowych dzieci oraz zwiększeniu ich świadomości na temat zdrowego stylu życia.
Do kolejnej, już IX edycji, dołączyło 16 świetlic opiekuńczo-wychowawczych w województwie lubelskim. Dzięki temu dzieci codziennie otrzymują zdrowe podwieczorki lub dodatki do szkolnych posiłków.
- Naszym celem jest stworzenie lepszych warunków żywieniowych dla dzieci w trudnej sytuacji życiowej, zwłaszcza w regionach dotkniętych ubóstwem. Program „Żółty Talerz” to inwestycja w przyszłość dzieci i młodzieży, która może zmienić ich nawyki żywieniowe oraz wpłynąć pozytywnie na ich rozwój - podkreśla Maciej Mocko, koordynator projektu z ramienia lubelskiego oddziału PCK.
Pomoc trafia przede wszystkim tam, gdzie jest najbardziej potrzebna, czyli do dzieci z regionów, gdzie problemy z niedożywieniem i brakiem edukacji zdrowotnej są szczególnie widoczne. W 2024 roku w naszym województwie liczba świetlic uczestnicząca w programie wynosiła 18, z czego skorzystało około 500 dzieci w wieku od 6 do 18 lat. W programie w sumie udział bierze ponad 350 placówek w całym kraju.
Oprócz programu „Żółty Talerzyk”, Kulczyk Foundation organizuje warsztaty i szkolenia, które uczą dzieci zasad zdrowego odżywiania i aktywnego trybu życia. Nauczyciele natomiast zdobywają wiedzę na temat pomocy psychologicznej i metod radzenia sobie ze stresem.