Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Jakim cudem w kraju, który leży na miliardach ton węgla, ludzie będą zimą marzli, bo zabraknie im opału?
Zaczynają dojrzewać na krzakach. Na balkonie, na działce, w ogródku. Cóż może myć lepszego, niż soczysty pomidor prosto z krzaka, przekrojony na pól i posypany odrobiną soli? Albo talerz pomidorów z fetą, polanych dobrą oliwą? Nie mówiąc o dobrej pomidorówce, leczo, makaronie z pomidorami czy pizzy rosso-bianco.
To będzie drugi taki sezon dla fanów koszykówki – wypełniony ciekawymi spotkaniami na wysokim poziomie. Pszczółka Polski Cukier AZS UMCS Lublin nie tylko podejdzie do niego jako srebrny medalista Mistrzostw Polski, ale również jako drużyna, która bez kompleksów parła do przodu w europejskich pucharach.
Natura bardzo mnie inspiruje, przyglądam się jej uważnie, ale jej nie kopiuję jeden do jeden, ponieważ mam świadomość, że natura jest bezkonkurencyjna – rozmowa z Jarkiem Koziarą, doktorem sztuki, twórcą obrazów ziemnych, scenografem, grafikiem, którego jubileuszową wystawę można oglądać w Brain Damage Gallery.
Badanie CBOS: Zmiany religijności Polaków po pandemii. Wniosek nr 1: Do kościoła chodzi mniej osób niż przed pojawieniem się koronawirusa. Wniosek nr 2: Po pandemii COVID-19 do kościoła wrócili głównie ci, którzy mieli z nim więź silniejszą niż sama tradycja. A jakie są spostrzeżenia proboszczów z lubelskich i podlubelskich parafii?
Gdybym podejmowała jakieś inne decyzje, jakbym miała tę świadomość, którą mam teraz, to może moja kariera wyglądałaby inaczej. Polska liga jest naprawdę dobrą ligą, tylko trzeba tym młodym zawodniczkom dać szansę – Rozmowa z Magdaleną Ziętarą, nową koszykarką Pszczółki Polski Cukier AZS UMCS Lublin
Nadszedł czas na małosolne. Dobre są solo. – Jeszcze lepsze, gdy polać je miodem – mówi Anna Szcześniak z Technikum Żywienia w Pszczelej Woli. Skąd takie połączenie? Prosto z kuchni staropolskiej. Ale zanim małosolnych z miodem spróbujemy, trzeba je zrobić. Można w słoju, a można na sucho. Efekt jest znakomity.
Jak śpiewa, to tak, że wygrywa zagraniczne festiwale. Jak studiuje, to najlepiej na uczelni i dostaje za to stypendium. 20-letnia Kinga Linkiewicz przekonuje, że znajduje jeszcze czas wolny i pomaga wtedy rodzicom w prowadzeniu karczmy.
Gdy większość mieszkańców Puław jeszcze śpi, on zakłada zielony kamuflaż i jedzie do lasu. O czekaniu na dobre światło, "bajkach" o wilku, bocianach-muszkieterach, fotograficznych marzeniach oraz przygodzie z dzikiem opowiada nam puławski fotograf przyrody Cezary Janisz.
Wiadomo, że zawsze może pojawić się w niej trochę tzw. czarnej kampanii, ale niedobrze jest, kiedy główny nacisk położony jest na słowną polemikę między poszczególnymi liderami. Z tego nie wyłania się żaden ciekawy obraz naszej przyszłości. – Rozmowa z prof. Andrzejem Podrazą, politologiem z Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego
Nie szukamy sposobów na otwarcie sklepów w dni wolne od handlu – mówi Dziennikowi Mirosław Wawryszczuk, członek zarządu, dyrektor sprzedaży i marketingu Stokrotki
Tegoroczni maturzyści poznali wyniki egzaminów maturalnych. Teraz ci niezdecydowani mają ostatnią szansę, by podjąć decyzję o wyborze studiów. Lubelskie uczelnie kończą rekrutację na studia.
Już w czwartek 7 lipca zacznie się w Lublinie festiwal Inne Brzmienia. To cztery dni koncertów, chociaż w programie znalazły się też spotkania z artystami, seanse filmowe i wystawy.
W lipcu zaczynają się cukiniowe żniwa. Kwiaty cukinii faszerowane nadzieniem z ricotty są jednym z największych przysmaków na świecie. Cukinia jest przysmakiem kuchni amerykańskiej i karaibskiej, afrykańskiej i bliskowschodniej oraz orientalnej. Można z niej wyczarować cuda na talerzu. Oto nasze propozycje.
Większość europejskich krajów ma rekordowo wysokie, od wielu lat niewidziane poziomy inflacji, natomiast tak źle jak w Polsce jest tylko w kilku krajach – rozmowa z dr. Jakubem Czerniakiem, ekonomistą z Katedry Mikroekonomii i Ekonomii Stosowanej Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
Za kilka tygodni odbędą się uroczystości 55. rocznicy tragicznego wypadku na niszczycielu ORP „Błyskawica”. Służyły na nim także osoby wywodzące się z województwa lubelskiego.
Prawo i Sprawiedliwość zakończyło reformę lokalnych struktur. Partyjna centrala powołała nowych pełnomocników okręgowych. W naszym regionie do tej pory było ich dwóch. Teraz jest sześciu, a ich pracę ma nadzorować „opiekun województwa”. Został nim poseł z Radomia Marek Suski.
Te statystyki są przerażające. Dzieci podejmują ostateczne wołanie o ratunek w postaci prób samobójczych, które niestety często są udane - rozmowa z psychiatrą dziecięcym, dr n. med. Agatą Makarewicz z Kliniki Psychiatrii, Psychoterapii i Wczesnej Interwencji SPSK1 w Lublinie.
7-latek z małego miasteczka na Lubelszczyźnie powiesił się na balustradzie przy wejściu do szkolnej szatni. Koledzy polali go wodą i zaprowadzili na lekcje. Matka dowiedziała się o zdarzeniu popołudniu… od rówieśników syna. Podobnych dramatów jest więcej. Tysiące dzieci nie widzą innego wyjścia niż śmierć.
W Polsce rośnie ponad 3000 roślin, z tego około 1000 jest jadalnych. Nie ma atlasu ani książki, gdzie wszystkie te rośliny jadalne były zebrane - rozmowa z Justyną Pargiełą, zielarzem fitoterapeutą, dyplomowanym ziołoznawcą, uczennicą Łukasza Łuczaja, wegetarianką, pasjonatką dzikich roślin jadalnych
Województwo lubelskie zostaje objęte nowym systemem nadawania sygnału naziemnej telewizji cyfrowej. Jeżeli ktoś się do tego nie przygotował, to straci większość kanałów. Co jeszcze ta zmiana oznacza dla widzów?
Są parą od ośmiu lat. Łączy ich nie tylko miłość, ale i pasja. To właśnie z niej powstaje saga, o której autorzy mówią zgodnie – „to nasze dziecko”. Studenci UMCS Katarzyna Weronika Janoska i Szymon Julian Brennestuhl z niecierpliwością odliczają ostatnie dni do premiery ich pierwszej książki.
Chłodnik Esterki, zielona zupa, zupa warzywników z Prowansji. Na drugie bób z masłem lub fasolka szparagowa z młodymi ziemniakami. Lato bez mięsa? Jak najbardziej. Oto nasze podpowiedzi.
Pierwszy lokal pod szyldem Czekoladowy został otwarty we wrześniu 2012 r. przy ul. Jana Sawy w Lublinie. Potem dołączyły do niego kolejne. Dziś działają cztery. Najczęściej odwiedzany jest ten przy ul. Kołłątaja, ale najważniejszy jest ten przy ul. Liliowej. To właśnie tam trwa produkcja.
Piąte pokolenie żyjącego przed laty w Radzyniu Podlaskim Żyda, od lat poszukiwało informacji o swoim przodku. Znaleźli je teraz, dzięki przypadkowemu odkryciu.