Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
To będzie najwolniej oglądana wystawa jaką Lublin widział. Tłum przed drzwiami będzie napierał, a tłum w środku mrocznego labiryntu będzie krzyczał: jeszcze nie zobaczyliśmy wszystkiego!
Metal, nie tylko ten ekstremalny, bywa postrzegany przez współczesnego słuchacza jako nieprzystępny. Niedawny koncert w Lublinie - Winter’s Breath Of Death - pokazał jednak, że przekrój wiekowy fanów jest naprawdę duży
Rozmowa z Atanasem Valkovem, kompozytorem, multiinstrumentalistą i producentem muzycznym o bułgarskich korzeniach wychowanym w Lublinie
"Sztuczna kość", którą stworzyły prof. n. farm Grażyna Ginalska i dr hab. n. farm. Anna Belcarz z Uniwersytetu Medycznego w Lublinie, ma szansę na zdobycie zagranicznych rynków
Wybór łatwy nie jest, bo nasze województwo przoduje w ilości przysmaków wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W dodatku mamy na tej liście produkty unikalne, których nie ma na listach innych województw. Wybór najsmaczniejszej dziesiątki jest subiektywny - i jak zwykle przedstawiamy ją w porządku alfabetycznym.
Lublinianka Agnieszka Wolińska-Wójtowicz wydała właśnie zbierającą bardzo dobre recenzje książkę „Zatoka”. Wiemy już, że to nie koniec historii...
To jedno z najsłynniejszych dań lubelskich, znane w całej Polsce. Doczekało się interpretacji, podróbek i falsyfikatów. Na golonkę według patentu autora przeboju „Chłop żywemu nie przepuści” traficie w Nałęczowie, Kazimierzu i Puławach.
Bombardowania, miłość i lata tęsknoty zakończone tragiczną śmiercią. Sierżant-pilot Kazimierz Sobczak to zapomniany bohater z pokolenia Kolumbów. Lublinianin, chłopak zza Cukrowni, który marzył o lataniu
Jeszcze przed przerwą w rozgrywkach trenerem zespołu został Franciszek Smuda, który prowadził już kiedyś zespół z Łęcznej, gdy ten występował na najwyższym szczeblu. W tym sezonie ma za zadanie wywalczyć awans do Fortuna I Ligi
Casanova zjadał pięć tuzinów ostryg dziennie. Pisali o nich Shakespeare, Byron i Maupassant. Znamy je z literatury i z filmów z Bondem. Najlepsze są w lutym i marcu. Do ich otwarcia używa się stalowej rękawicy i specjalnego noża
Poranek 14 lutego 1919 roku był mroźny. Czerwonoarmiści rozgrzani perspektywą złupienia „wielkopańskiej Polski” ruszyli do ofensywy. Wojna polsko-bolszewicka groziła eksterminacją polskiej inteligencji i ziemiaństwa
Kilka lat temu rzuciła pracę w mediach, żeby robić ciastka. Dzisiaj przed jej pracownią na warszawskim Powiślu ustawiają się kolejki. Rozmowa z Ewą Wójcik z Lublina, właścicielką pracowni cukierniczej „Ciastka z kremem” i blogerką kulinarną
Rozmowa z Wojciechem Pogonowskim z Lubelskiego Klubu Golfowego
Jedni odstawiają mięso raz w tygodniu, inni rzucają je na kilka miesięcy. I kiedy już zapada decyzja, zastanawiamy się, co i z czym będziemy gotować. Oto 10 najciekawszych produktów, które warto zaprosić do swojej kuchni, żeby jeść smacznie i zdrowo
Szkoda, że te telefony nie mogą mówić, bo by bardzo ciekawe rzeczy miały nam do przekazania – uważa Henryk Świerszcz i na widełki odkłada mikrotelefon. Mikrotelefon, czyli słuchawkę. Na wystawie prezentującej kolekcję telefonów używa się określeń fachowych: przełącznik widełkowy, cewka indukcyjna, łącznica, żyły, tarcza numerowa...
Może się wydawać, że na obu zdjęciach są ci sami łyżwiarze. Tu i tam dwóch panów i pani. Nawet stoją w niemal identycznej pozie na lodowisku przy ul. Okopowej w Lublinie. Ale to złudzenie. U progu ferii przypominamy zimową historię, która zaczyna się w okresie międzywojennym i wiruje w stronę miejsca, które zniknęło jak śniegowe płatki w odwilż.
Rozmowa z Elżbietą Nawrot, dyrektor Liceum Ogólnokształcącego im. Kazimierza Wielkiego w Lublinie.
Perłą w koronie polskiego miodosytnictwa jest lubelski Apis. Firma działa od 1932 roku i do dziś nie straciła młodzieńczego wigoru. A „Wściekła pszczoła” ma zdobyć młodszych klientów.
Prawie 27 tys. mkw. powierzchni biurowej przybyło w Lublinie w ciągu ostatniego roku. Miasto znalazło się na siódmym miejscu w Polsce pod względem dostępnej powierzchni biurowej. W planach są już kolejne budynki, a władze miasta spodziewają się także inwestycji zagranicznych deweloperów
Supernowoczesne centrum kompleksowego leczenia onkologicznego przy ul. Radziwiłłowskiej 13 w Lublinie, od której rozpoczęła się przebudowa i rozbudowa szpitala klinicznego nr 1, jest już prawie gotowe. W lutym ma przyjąć pierwszych pacjentów
Muzeum Osiedli Mieszkaniowych to najmłodsza muzealna placówka w Lublinie. Wchodzi się do niej przez zakład krawiecki. Atmosfera panuje domowa. Zwiedzający może szperać, zaglądać, wsadzać głowę do szafek i nos w cudze sprawy. Ale pytają tu niespodziewanie: Ile sukienek miałaś, jak się wprowadziłaś?
W Lublinie można odbyć kulinarną podróż po Europie, wyskoczyć do Tajlandii, a nawet zjeść kurczaka po jamajsku. Oto 10 najciekawszych kulinarnych przystanków dookoła świata.
Czy wiecie, że Trakt Brzeski, wzdłuż którego pobiegnie przyszła A2, jako pierwszy w Polsce miał utwardzoną nawierzchnię? A Trakt Zawiślański, zwany później Uściłowskim, przemieni się w S17? 200 lat temu, w 1819 roku, w czasach Królestwa Polskiego, powołano do życia Dyrekcję Jeneralną Dróg i Mostów.
Cały obszar górek powinien tworzyć wypoczynkowo-dydaktyczny park natury, unikatowy w skali co najmniej ogólnopolskiej, a nie standardowy park osiedlowy czy miejski. Park urządzony jak trawnik miejski nie ma tu prawa powstać.
Rozmowa z Piotrem Franaszkiem, dyrektorem Centrum Spotkania Kultur