Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

Stanisław Karwat
MAGAZYN

Historia piłki nożnej. Między słupkami stadionów ekstraklasy

Niewielu było bramkarzy wychowanych w klubach zrzeszonych w Lubelskim Związku Piłki Nożnej, którzy wystąpili w najważniejszych rozgrywkach kraju.

Kamil Piwowarczyk
magazyn

Jak Wodecki uradował duszę Kamila

Jeśli Kamilowi święcą się oczy, to znak, że albo mówi o bocianach, albo o Zbigniewie Wodeckim. – W jego utworach odnalazłem to, co mi w duszy gra – opowiada 24-latek spod Lublina.

TOP 10: Przepisy - najlepsze pierogi z Lubelszczyzny

TOP 10: Przepisy - najlepsze pierogi z Lubelszczyzny

„Oprócz madame Curie pierogi są największym darem Polaków dla ludzkości” twierdzi Richard Paul Evans, który swoją powieść „Zimowe sny” pisał w trakcie podróży po Polsce. A my publikujemy przepisy na pierogi, zebrane podczas kulinarnych podróży po naszym regionie.

Cieszyłem się, bo treningi dość szybko dały efekty. Snooker czy bilard to sport, który na początku przynosi dużo frustracji; zwłaszcza, kiedy nic nie wychodzi – mówi Michał Szubarczyk. Na drugim planie jego tata i trener, Kamil Szubarczyk
MAGAZYN
galeria

Mistrz Polski z Lublina. Ma 12 lat i 14 medali!

W środowisku mówi się o nim złote dziecko polskiego snookera. Lublinian Michał Szubarczyk ma zaledwie 12 lat, a już jest mistrzem kraju nie tylko swojej kategorii wiekowej, ale także do lat 18 oraz lat 21. W 2023 roku został również mistrzem Polski Shoot-Out juniorów oraz juniorów młodszych w poolbilardzie. Za tydzień wystartuje w Lublinie w Mistrzostwach Polski Seniorów

Taki był miniony rok 2023 - ważne i ciekawe momenty
galeria

Taki był miniony rok 2023 - ważne i ciekawe momenty

Przed nami ostatnie dni starego roku, a więc to dobra okazja na jego podsumowanie. Poniżej najważniejsze i najciekawsze wydarzenia, o których informowaliśmy naszych Czytelników na przestrzeni ostatnich dwunastu miesięcy.

Sylwester od kuchni. Co można przygotować na imprezę w domu?

Sylwester od kuchni. Co można przygotować na imprezę w domu?

Ten jeden raz w roku warto zaszaleć i przygotować coś bardzo dobrego na domowego Sylwestra – mówi Jacek Jakubczak, szef Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy, właściciel firmy „Moja kuchnia”.

Andrzej Kozina, wójt Turobina od 1 stycznia będzie już burmistrzem
MAGAZYN

Było miasto i znów będzie. A ludziom... wszystko jedno

Wójta rozpiera duma. Snuje plany na przyszłość. W mieszkańcach entuzjazmu mniej. Większości jest właściwie wszystko jedno, czy w gminie miasto będzie czy nie. Niektórzy wręcz się boją, że zrobi się drożej. Ale odwrotu nie ma. W poniedziałek Turobin w powiecie biłgorajskim, dokładnie tak jak w 1420 roku na mocy decyzji Władysława Jagiełły, znowu uzyska prawa miejskie.

Kryzys na granicy. ”Rządy nie stanęły na wysokości zadania”

Kryzys na granicy. ”Rządy nie stanęły na wysokości zadania”

O stosunkach polsko-ukraińskich rozmawiamy z profesorem dr. hab. Walentym Balukiem, dyrektorem Centrum Europy Wschodniej, profesorem zwyczajnym w Katedrze Bezpieczeństwa Międzynarodowego Instytutu Stosunków Międzynarodowych UMCS.

Wigilia u Stana Borysa

Wigilia u Stana Borysa

Stan Borys, legenda polskiej piosenki, artysta związany z Lublinem (tu ma rodzinę, tu na Europejskim Festiwalu Smaku obchodził urodziny, a benefis transmitowany był przez TVP Polonia, a dwa lata temu w Archikatedrze Lubelskiej zaśpiewał po raz pierwszy od udaru), znów jest w dobrej formie.

Prof. Jarosław Dumanowski – polski historyk, dr hab. nauk historycznych, prof. UMK. Ukończył studia historyczne na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu (1991) i na Uniwersytecie Angers we
Francji. Jako visiting professor pracował na Uniwersytecie Bordeaux, wykładał także na Uniwersytecie Paryż IV Sorbona. Jest członkiem działającego na Sorbonie Centre de l’Histoire d’Europe Centrale (Centrum Historii Europy Środkowej). Znawca kuchni staropolskiej i wydawca staropolskich książek kucharskich

Zupa migdałowa na Wigilię, zrazy polskie na świąteczny obiad

Oryginalne, staropolskie przepisy z archiwum prof. Jarosława Dumanowskiego z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.

Świąteczne gotowanie. Karp z okrasą grzybową i nie tylko

Świąteczne gotowanie. Karp z okrasą grzybową i nie tylko

Z dzieciństwa pamiętam smak wigilijnego karpia, śledzie, barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, racuchy i makowiec. Czyli tradycyjne smaki i nie ukrywam, że takie smaki szykuję także na wigilie firmowe – mówi Łukasz Oroń, szef kuchni Legendy Miasta w Hotelu Ibis.

Ks. Zdzisław Zając
MAGAZYN

Ciągnęło go do weterynarii, ale został... księdzem. Nocował u siebie hipisów

Znów mogę uczyć się wiary od ludzi. Znów mogę uczyć ich, że mogą się zmienić i przez to mogą także zmienić swój Kościół – rozmowa z ks. kanonikiem Zdzisławem Zającem, proboszczem parafii św. Marcina w Zemborzycach.

Toksykologia otwarta. Nowy oddział, nowe metody leczenia
galeria

Toksykologia otwarta. Nowy oddział, nowe metody leczenia

To jeden z dziesięciu w Polsce ośrodków ostrych zatruć: oficjalnie otwarto na nowo Kliniczny Oddział Toksykologiczno-Kardiologiczny w szpitalu przy al. Kraśnickiej. Teraz jest w wyposażony w najnowszy sprzęt i znajduje się już w samodzielnym budynku.

Wigilia: co naszykować już teraz?

Wigilia: co naszykować już teraz?

Na polskim wigilijnym stole potraw było dwanaście. Ale ich skład zmieniał się w historii i różnił się w zależności od regionów. Jedno jest pewne: smak wigilijnej wieczerzy jest w Europie czymś wyjątkowym.

Sejm show: dlaczego zaczęliśmy oglądać transmisje z obrad
MAGAZYN
galeria

Sejm show: dlaczego zaczęliśmy oglądać transmisje z obrad

Transmisje obrad Sejmu biją rekordy popularności. Sejmowy kanał w serwisie Youtube ma już 618 tysięcy subskrypcji, a poniedziałkowe posiedzenie, na którym odwołano rząd Mateusza Morawieckiego i powołano ten Donalda Tuska, odtworzono ponad 4 miliony razy. Parlamentarne dyskusje Polacy oglądają w czasie wolnym i w pracy, rozmawiają o nich w codziennych rozmowach. O powodach takiego stanu rzeczy rozmawiamy z politologiem i mediozanwcą z UMCS.

Ja wiem, że wygram z tą chorobą – mówi Anita Torbińska
MAGAZYN

"A jak już ten bliźniak się znajdzie, to pojedziemy z mężem na Bali"

Ja jestem twarda sztuka. Nie poddam się. Gdzieś ten mój bliźniak genetyczny jest i go znajdziemy. Ja mam wiele marzeń i zamierzam je spełnić – mówi z szerokim uśmiechem Anita Torbińska. Choruje na nowotwór krwi. Jedyną szansą na wyleczenie jest dla niej przeszczep szpiku. Dawca przez dwa dni najbliższego weekendu, w trzech miejscach będzie poszukiwany w Zamościu.

A może łyk naleweczki? Przepisy na świąteczną chrzanówkę albo jarzębiak

A może łyk naleweczki? Przepisy na świąteczną chrzanówkę albo jarzębiak

W sobotę w Domu Kultury w Motyczu jurorzy po raz 10 wybierali Królową Nalewek Gminy Konopnica. A my mamy dla was przepisy na świąteczną chrzanówkę, jarzębiak, prędką nalewkę Daniela Olbrychskiego czy zimową żurawinówkę.

Jednak wyjątkowym eksponatem – nie sądzę, że jest taki drugi na świecie – jest jeden z foteli, który prezentuję właśnie w Collegium Maius
Magazyn
galeria

Stomatologiczny powrót do przeszłości. Tę wystawę warto zobaczyć

Taką pasję ma tylko kilka osób na świecie. Bardzo często słyszy się o ludziach zbierających chociażby znaczki, pocztówki czy monety, ale mało kto zbiera sprzęty i przyrządy stomatologiczne z dawnych lat.

Wystarczy chęć i kilometry włóczki
CIEKAWA AKCJA
galeria

Wystarczy chęć i kilometry włóczki

Pomagać można na różne sposoby. Najłatwiej jest pójść do sklepu i kupić produkty, które posłużą do przygotowania paczki. Dwie kobiety z Lublina pomagając poświęcają także swój czas wolny.

Agnieszka Filiks i jej rosół z pielmieni i rydzami
MAGAZYN

Dania na tęgi mróz. Sprawdźcie, co jeść na rozgrzewkę

Na początek fasolka po bretońsku lub forszmak z Piask. Jak mróz chwyci, z opresji uratuje chrzonówka jastrzębska albo bigos borzechowski. Jak to nie pomoże, to ostatnią deską ratunku jest polewka ułańska.

Łukasz Witt-Michałowski: Im jest bardziej kolorowo na zewnątrz, tym jest bardziej głucho w środku
Magazyn

Łukasz Witt-Michałowski: Im jest bardziej kolorowo na zewnątrz, tym jest bardziej głucho w środku

Żyjemy w czasach, gdzie populizm bardziej niż kiedykolwiek – również dzięki internetowi – dociera we wszystkie miejsca na ziemi, oddziaływuje na ludzi i zmienia ich. – ROZMOWA z Łukaszem Witt-Michałowskim, reżyserem spektakli „Hańba i „Pod lodem”, których premiera odbędzie się 12 grudnia 2023 w Centrum Kultury w Lublinie.

Jak już raz tu wejdziesz, to będziesz zawsze wracał
Magazyn

Jak już raz tu wejdziesz, to będziesz zawsze wracał

Człowiek daje zwierzętom to co najważniejsze: swoją obecność. Niektóre z nich są tak wycofane, straumatyzowane, że trzeba je oswajać krok po kroku. Muszą nabrać zaufania, nawiązać więź, poczuć się bezpiecznie. Odpłacają za to wielką, bezwarunkową miłością – ROZMOWA z Dorotą Okrasą ze Schroniska dla Bezdomnych Zwierząt w Lublinie.

W profilaktyce raka prostaty, mężczyźni 45 plus powinni się na takie badania zgłaszać nie rzadziej niż co 3 lata – podkreśla dr med. Szymon Bakalczuk
Magazyn

45 rok życia to jest granica. Warto zapobiegać niż leczyć

Po kobiecym październiku przychodzi czas na miesiąc dla mężczyzn. Listopad jest czasem, kiedy zwraca się szczególną uwagę na profilaktykę w nowotworach męskich narządów rozrodczych. Tak jak w przypadku różowej wstążki dla kobiet, solidarność z chorymi mężczyznami oznacza niebieska wstążka i najbardziej męski atrybut, czyli wąsy.

Radość lubelskiej delegacji po ogłoszeniu wyników pierwszego etapu konkursu
galeria

Być Europejską Stolicą Kultury. Dlaczego Lublin zasługuje na ten tytuł?

Rozmowa z Martą Ryczkowską, Pawłem Hadrianem, Pawłem Passinim i Miłoszem Zielińskim, współautorami aplikacji Lublina w konkursie na Europejską Stolicę Kultury 2029.

Moja ulubiona delikatna sałatka. Pieczarki krótko gotowane w osolonej wodzie. Jaja na twardo. Zielona pietruszka. Majonez i pieprz. Wszystko drobno posiekać i zmieszać. Więcej pieczarek niż jaj 3:2. Smacznego – mówi Gieno Mietkiewicz

Pieczarki dają się lubić. Smażone i podpieczone. Zawsze smaczne. Sprawdźcie te przepisy

Zapiekanki z pieczarkami jeszcze trwają w przydworcowej gastronomii, ale już pysznych hot dogów z pieczarkami nie uświadczymy w Lublinie. Tak jak pieczarek z patelni.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium